Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης επεξεργάζεται ο ΣΥΝ

Εκτιμούν ότι η εικόνα του ΣΥΝ ως κόμματος μαχητικής διαμαρτυρίας και αντιπολίτευσης δεν αρκεί πλέον προκειμένου να γίνει η δέουσα πολιτική διαχείριση του εντυπωσιακού δημοσκοπικού ποσοστού που καταγράφει πλέον το κόμμα. Εάν θέλουμε, τονίζουν στελέχη του, να κρατήσουμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που σήμερα δηλώνουν ότι μας εμπιστεύονται, πρέπει να τους πείσουμε ότι διαθέτουμε ρεαλιστική πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης. Διαφορετικά, εκτιμούν, οι ψηφοφόροι αυτοί θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όταν το τελευταίο ξεπεράσει τη σημερινή του κρίση. Σημείωναν δε με σημασία τη δήλωση του Κ. Λαλιώτη ότι η άνοιξη του ΣΥΝ οφείλεται στο φθινόπωρο του ΠΑΣΟΚ και έτσι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση μετά από ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ να γυρίσουν στη βαρυχειμωνιά των οριακών ποσοστών και στην ξηρασία της γνώριμης αγωνίας για την εκλογική επιβίωση.

Ήδη ο Α. Αλαβάνος, που επιβλέπει την όλη διαδικασία απαλλαγμένος πλέον από την καθημερινή άσκηση των κομματικών καθηκόντων του αρχηγού του κόμματος, προειδοποίησε τους «αιθεροβάμονες» να μην πάρουν «τα μυαλά τους αέρα» και ζήτησε σοβαρότητα και προβληματισμό.

Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μετά και τη νέα δημοσκόπηση της «ΜΑRC» στο «Έθνος της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία το ποσοστό του ΣΥΝ εκτοξεύεται στο 16% (!) απορροφώντας το 18% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Μάλιστα, ο ΣΥΝ εμφανίζεται πρώτο κόμμα στους νέους 18-34 ετών και οι Α. Τσίπρας και Α. Αλαβάνος φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις δημοτικότητας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Στον ΣΥΝ λένε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μια εναλλακτική διακυβέρνηση με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε όσους λένε ότι κάτι τέτοιο είναι από υπεραισιόδοξο έως εξωπραγματικό επικαλούνται όχι μόνο το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ʼ70 αλλά και την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.

Η εκλογή Χριστόφια στην Κύπρο, εκτίμησε ο Α. Αλαβάνος, έδειξε ότι η Αριστερά μπορεί να παίξει και κυβερνητικό ρόλο, ενώ επικαλέστηκε και την άνοδο της Αριστεράς στην Γερμανία και την Ολλανδία. Στον ΣΥΝ ευελπιστούν ότι εάν γίνει αντιληπτή η ουσία της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που προτείνει, τότε οι πολίτες «σοσιαλιστικής προέλευσης» που σήμερα εμπιστεύονται στις δημοσκοπήσεις τον ΣΥΝ θα είναι με το κόμμα και στις κάλπες, αφού είναι πεπεισμένοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πια ενσωματωμένο μέσα στο σύστημα του δικομματισμού και δεν έχει τη δυνατότητα να προβάλει μια εναλλακτική λύση. Για ενίσχυση του ισχυρισμού τους αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου την περασμένη Δευτέρα επανέλαβε ότι το κόμμα του –παρότι αποχώρησε από τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος– επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα οδηγήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να στηρίξει την καμπάνια για την ένταξη νέων μελών στο κόμμα ειδικότερα από τη νέα γενιά, την αποκαλούμενη και γενιά των «700 ευρώ». Ο Α. Τσίπρας αποδεικνύεται πολυσχιδής και μάλιστα έφτασε στο σημείο να κάνει άνοιγμα ακόμα και στην Εκκλησία (!) αφού χαρακτήρισε ενθαρρυντική την αλλαγή στάσης που παρατηρείται με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. «Θέλουμε την Εκκλησία δίπλα στους αγώνες και όχι να κάνει κηρύγματα από άμβωνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα Πολιτική Γραμματεία: Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η εκλογή του Α. Τσίπρα θα επέφερε δραστική ανανέωση και στο κορυφαίο όργανο του κόμματος, την Πολιτική Γραμματεία, αφού μόνο τρία μέλη της νέας γενιάς εκλέχθηκαν στη 17μελή Γραμματεία, παρόλο που η ανανέωση σε επίπεδο Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ήταν της τάξης του 40%. Τα τρία νέα μέλη είναι οι Α. Καρίτζης, Τ. Κορωνάκης και Κ. Μαρματάκης σε μια Πολιτική Γραμματεία όπου κυριαρχεί το Αριστερό Ρεύμα με 8 μέλη. Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής επανεκλέχθηκε ο Ν. Χουντής και σε σχέση με την προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία δεν έθεσαν υποψηφιότητα οι Ν. Βούτσης, Π. Τριγάζης και Γ. Τόλιος, ενώ δεν επανεξελέγησαν οι Δ. Χατζησωκράτης, η Α. Θεοδόση και η Ν. Θεοδωρακοπούλου.


Σχολιάστε εδώ