εδώ Βρυξέλλες

Ενώ στην κυπριακή έκδοση δεν αναφέρεται πουθενά ο χαρακτηρισμός «Βόρεια Κύπρος», στην ελληνική εμφανίζεται. Επιπλέον, στην αγγλική εκδοχή υπάρχει ο όρος «North Cyprus», στη γαλλική έκδοση υπάρχει ο όρος «Chypre du Nord – zone occupee» (βόρεια Κύπρος – κατεχόμενη ζώνη) και στη βελγική γαλλόφωνη έκδοση υπάρχει ο όρος όρος «Chypre du Nord» (βόρεια Κύπρος), χωρίς την αναφορά σε κατεχόμενη ζώνη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη, η Κομισιόν σημειώνει ότι είναι ενήμερη του γεγονότος ότι τα χαρακτηριστικά των χωρών είναι πολιτικώς πιο ευαίσθητα απ’ ό,τι τα άλλα κείμενα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην έκδοση 2008-2009 του ημερολογίου, η οποία θα διανεμηθεί τον Μάιο και Ιούνιο 2008 σε πάνω από 2,7 εκατ. αντίτυπα, οι εθνικοί εταίροι δεν θα έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής ή προσθήκης στα χαρακτηριστικά των χωρών. Κατά συνέπεια, δεν θα εμφανίζεται πλέον η αναφορά σε «Βόρεια Κύπρο» και θα υπάρχει μόνο μία εκδοχή των χαρακτηριστικών των χωρών, η οποία θα έχει εγκριθεί από την Επιτροπή.

wΤα ζητήματα των επιπτώσεων από την κατάργηση των ποσοστώσεων στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών και ειδών ένδυσης της ΕΕ, της πρόσβασης των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ξένες αγορές, καθώς και των κινεζικών εισαγωγών, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές ως προς τους τόπους παραγωγής εντός της ΕΕ (από χώρες με υψηλό κόστος σε χώρες με μέσο κόστος), ενώ μέρος της παραγωγής αναμένεται να μεταφερθεί από την ΕΕ σε γειτονικές χώρες (στην ευρωμεσογειακή περιφέρεια και ιδίως στην Τουρκία), με παράλληλη συγκέντρωση της παραγωγής σε ασιατικές χώρες με ένταση της εργασίας και χαμηλό κόστος.

Σχετικά με το ερώτημα του κ. Παπαστάμκου για τον έλεγχο της ασφάλειας και της ποιότητας των κινεζικών εισαγωγών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι «τα κινεζικά προϊόντα που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ υπόκεινται στις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας του καταναλωτή με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που κατασκευάζονται εντός της ΕΕ».


Σχολιάστε εδώ