Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Η Eurostat έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα στοιχεία για τις εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο των 15 χωρών της Ευρωζώνης για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2007. Από τα σχετικά με τη σχέση εισαγωγών – εξαγωγών στοιχεία προκύπτει ότι το υψηλότερο εμπορικό έλλειμμα εμφανίζεται στην Ισπανία με 86,6 δισ. ευρώ και ακολουθεί δεύτερη η Γαλλία με έλλειμμα 40,3 δισ. Τρίτη έρχεται η Ελλάδα με 35 δισ. εμπορικό έλλειμμα. Λαμβανομένων υπόψη του ύψους του ΑΕΠ και του μεγέθους της αγοράς, αναλογικά η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση, με το υψηλότερο έλλειμμα σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Κατά το διάστημα αυτό είχαμε εισαγωγές 50,9 δισ. ευρώ και εξαγωγές ύψους 15,9 δισ. Αν εξαιρέσουμε τα δύο μικρά νησιά (Κύπρος – Μάλτα), έχουμε τις λιγότερες εξαγωγές από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Η Πορτογαλία π.χ. έχει εξαγωγές 34,6 δισ. ευρώ και η νεοφώτιστη Σλοβενία 20,3 δισ. Αυτοί είμαστε, χρεωμένοι μέχρι τον λαιμό! Τις υψηλότερες εξαγωγές εμφανίζουν η Γερμανία (894,5 δισ. ευρώ), η Γαλλία (372,4 δισ. ευρώ) και η Ολλανδία (368,5 δισ. ευρώ). Αναλογικά η Ολλανδία βρίσκεται στην πλεονεκτικότερη θέση. Η Κύπρος έχει εξαγωγές ύψους 0,9 δισ. ευρώ και εισαγωγές 5,7 δισ. (εμπορικό έλλειμμα -4,8 δισ. ευρώ!). Τώρα που μπήκε και στη ζώνη του ευρώ, ας ετοιμαστούν και οι Κύπριοι να σφίξουν το ζωνάρι τους. Γρήγορα θα μας ακολουθήσουν στη ζώνη της φτώχειας.

2 Δεν ανησυχούν μόνοι οι οικονομολόγοι και οι χρηματοπιστωτικές αγορές από την κατρακύλα του δολαρίου. Τώρα άρχισαν να ανησυχούν και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ! Κάθε χρόνο η «Επιτροπή Μυστικών Πληροφοριών» της αμερικανικής Γερουσίας ενημερώνεται από τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση της Επιτροπής είναι άκρως απόρρητη, οι απειλές βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και ήταν συνήθως τρομοκρατικές ενέργειες από διάφορες γνωστές ή άγνωστες οργανώσεις, πυρηνικά όπλα από εχθρικές χώρες, πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη που θεωρείται ότι υπάρχουν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τέτοια παρόμοια. Φέτος όμως ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Μάικλ Μακ Κόνελ στην προ ημερών ενημερωτική κατάθεσή του στην Επιτροπή της Γερουσίας στη λίστα των απειλών συμπεριέλαβε και τη διολίσθηση του δολαρίου και δικαιολόγησε την απειλή αυτή με το σκεπτικό ότι οι τωρινές ισχυροποιημένες οικονομικές δυνατότητες της Ρωσίας, της Κίνας και των χωρών του OPEC είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη πολιτικών στόχων και σε βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ. Βέβαια ο νέος «άξονας του κακού» δεν περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, που θεωρούνται «δεδομένες» στις επιδιώξεις της Ουάσινγκτον. Κάτι μου λέει ότι οι αμερικανικοί αξιωματούχοι άρχισαν να… ξυπνάνε!

3 Η στήλη μας αυτή, δεν το κρύβουμε, αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα αδιέξοδα στα οποία έχει εμπλακεί η οικονομία των ΗΠΑ. Ο μοναδικός θεός των αμερικανών και των απανταχού καπιταλιστών, το ξακουστό «ντόλαρ» κατρακυλάει συνέχεια και από τις αρχές του 2008 έχει χάσει το 3,34% περίπου της αξίας του έναντι του ευρώ και του γιεν. Και κατά την άποψη που επικρατεί έρχονται και χειρότερα. Η απειλή ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας και η έλλειψη ρευστότητας αναγκάζουν την FED σε γενναίες μειώσεις των βασικών επιτοκίων της και αυτό με τη σειρά του φέρνει κατρακύλα στην ισοτιμία του δολαρίου. Η εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος αποτελεί βασική αιτία αποδυνάμωσης του ρόλου των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή. Και αυτό θα οδηγήσει στην εμπέδωση της διεθνούς νομιμότητας, στη σταθεροποίηση της Δημοκρατίας στα κράτη που υποφέρουν από δικτατορίες «Made in USA» και τελικά στην επικράτηση της ειρήνης στον πλανήτη μας. Τη χαριστική βολή στο δολάριο και στο ευρώ θα δώσει μια απόφαση των μεγάλων χωρών παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου (με επικεφαλής τη Ρωσία), να συστήσουν δική τους νομισματική ένωση και να εξαφανίσουν τα πετροδολάρια. Φαντάζεστε τι έχει να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Δολάριο και ευρώ θα γίνουν «πετσετάκια». Περασμένα μεγαλεία για το δίδυμο των τάχα ισχυρών αυτών νομισμάτων. Να γιατί ΗΠΑ και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι στην πολιτική και στην οικονομία. Κράταμε να σε κρατώ!


Σχολιάστε εδώ