ΔΙΑΤΙ να το κρύψωμεν άλλωστε

ΕΙΝΑΙ περίεργο, παράδοξο και μάλλον ασυνήθιστο. Το θέμα των Σκοπίων βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του και αν εξαιρέσεις μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με την Ντ. Μπακογιάννη, κανείς από την κυβέρνηση δεν μπήκε στον κόπο να πάει μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο να ενημερώσει τον Κ. Παπούλια. Τις ημέρες που βρισκόταν στην Αθήνα ο Μ. Νίμιτς, ο Πρόεδρος βρισκόταν στα Ιωάννινα και η απόσταση ήταν μια… καλή δικαιολογία για να μη γίνει κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Από τότε πέρασαν δέκα και πλέον ημέρες. Λογικά θα έπρεπε να είχε ζητήσει συνάντηση μαζί του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το γεγονός ότι μέχρι χθες δεν είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση προκαλεί ερωτηματικά και απορίες.

ΜΕ… τρεις γραμμές εμφανίσθηκε η Ν. Δημοκρατία στις εκλογές των δικηγόρων. Από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ότι δεν εμπλέκονται στη διαδικασία, αλλά δεν ήταν… ενθουσιασμένοι με το ενδεχόμενο εκλογής του Δ. Παξινού. Την ίδια στιγμή παράγοντες της Ρηγίλλης έδιναν γραμμή υπέρ του Μιχ. Ζαφειρόπουλου (γιου του πρώην βουλευτή), ο οποίος μη έχοντας ισχυρό έρεισμα στον κλάδο βγήκε τρίτος και δεν πέρασε στον β΄ γύρο. Το «αλαλούμ» ολοκληρώθηκε καθώς κορυφαίος υπουργός (ο Π. Παυλόπουλος) κι ένας πρώην που σήμερα κατέχει σημαίνουσα θέση εργάστηκαν παρασκηνιακά για λογαριασμό του κ. Παξινού. Αν ο τελευταίος εκλεγεί σήμερα πρόεδρος, οι εν λόγω κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα είναι οι μόνοι που θα δικαιωθούν.

ΩΣ και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν… εντυπωσιασθεί με την τακτική που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Την προηγούμενη εβδομάδα με το Σκοπιανό στην κορύφωσή του (ο Νίμιτς στην Αθήνα) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την ακρίβεια. Ενώ μία μέρα νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αυτήν την εβδομάδα, με την υπόθεση Ζαχόπουλου στο «φόρτε» της, το Σκοπιανό σε κρίσιμη καμπή, ο κ. Παπανδρέου… πρωτοτύπησε και πάλι, κατέθεσε ερώτηση για την εκπαίδευση! «Είναι σαν να προσπαθεί να μεταφέρει την επικαιρότητα αλλού, μακριά από ζητήματα που δεν βολεύουν την κυβέρνηση», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο συνεργατών του κ. Καραμανλή. Που επιχειρούν ματαίως να αποκωδικοποιήσουν τα… κίνητρα και τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΜΗΝ ακούτε τι λένε διάφοροι ότι το Μαξίμου δυσανασχέτησε με τις δηλώσεις Ζαγορίτη για τους βουλευτές που βρίσκονται σε «κατάσταση μόνιμης υστερίας». Την ίδια πάνω κάτω άποψη έχουν –όπως πληροφορούμαι– και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Και η άποψή τους αυτή δεν είναι γενική και αόριστη, αλλά σαφής και συγκεκριμένη. Έχει… ταυτοποιηθεί, με άλλα λόγια. Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για μια σειρά βουλευτές οι οποίοι σταθερά το τελευταίο τρίμηνο βρίσκονται «στα κεραμίδια»! Που διαφωνούν σε κάθε ευκαιρία και ρέπουν προς τον «λαϊκισμό». Στη λίστα αυτή περίοπτη θέση κατέχουν μεταξύ άλλων οι: Θ. Γιαννόπουλος, Π. Τατούλης και Γ. Μανώλης. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν τα ονόματα των Αρ. Παυλίδη, Μ. Βαρβιτσιώτη.

ΑΔΙΚΩΣ πασχίζουν ορισμένοι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας να «περάσουν» στο πρωθυπουργικό μέγαρο την άποψή τους περί σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών για το ζήτημα των Σκοπίων. Εγκύρως τους ενημερώνω ότι τέτοιες προθέσεις σε καμιά περίπτωση δεν διακατέχουν τον κ. Καραμανλή. Αν κι εφόσον παραστεί ανάγκη να συνομιλήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς θα το κάνει κατʼ ιδίαν. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι συνεδρίαση του Συμβουλίου δεν θα βοηθήσει, αντίθετα θα ενισχύσει τις φωνές πλειοδοσίας και εθνικισμού. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Καραμανλής δεν ενθουσιάζεται διόλου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με όλους τους αρχηγούς. Να βρεθεί ένας εναντίον τεσσάρων.

«ΣΚΛΗΡΟΣ», αυστηρός και… εχέμυθος θεωρείται από τους συναδέλφους του ο ανακριτής Γ. Παπαϊωάννου, που έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση με το press-gr.blogspot.com. Επίσης είναι ιδιαίτερα επίμονος και όταν αναλαμβάνει μια υπόθεση φθάνει μέχρι το τέλος. Α, το κυριότερο, ο συγκεκριμένος δικαστικός λειτουργός απεχθάνεται, όπως λένε, την τακτική των διαρροών προς τους δημοσιογράφους και κατʼ αυτόν «πρώτα θα συμβαίνει ένα γεγονός και μετά θα δημοσιοποιείται». Αρμοδίως μου επισημαίνουν ότι από το γραφείο του θα περάσει… κόσμος και κοσμάκης.


Σχολιάστε εδώ