Δεν ισχύει η συγκέντρωση για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες media!

Φαντάζει απίστευτο, πλην όμως η σχετική διάταξη στο άρθρο 5 παρ. 10 δύσκολα επιδέχεται άλλη ερμηνεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη αυτή διάταξη δεν ήταν επιλογή του υπουργείου Επικρατείας, αλλά αποτέλεσμα πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά: Το άρθρο 5 του ν. 3592/08 περιλαμβάνει τις διατάξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ. Στην 6η παράγραφο περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των έως και 6 ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ στην 9η, που είναι ακόμη πιο σημαντική, αναφέρεται πως «σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η απόκτηση μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, περιοδικά), όταν η απόκτηση αυτή συνιστά υπέρβαση του ποσοστού συγκέντρωσης στην αγορά».
Αμέσως όμως μετά, στην επόμενη παράγραφο (10η), αναφέρεται ρητά πως «Οι περιορισμοί των παραγράφων 6 και 9 ισχύουν για τους εταίρους, μετόχους, μέλη οργάνων διοίκησης και διαχειριστές των επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν στην ημεδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)». Συνεπώς, ερμηνεύοντας το άρθρο, για κάποιον που είναι μέτοχος σε εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο χωρών της ΕΕ ή του ΟΟΣΑ δεν ισχύουν οι κανόνες της συγκέντρωσης. Η διάταξη αυτή επισημάνθηκε από ιδιοκτήτες ΜΜΕ και τώρα βλέπουν με διαφορετική προοπτική την είσοδο στο χρηματιστήριο. Όσο για εκείνους που είναι ήδη στο ΧΑ και διαθέτουν κεφάλαια, ανοίγει ο δρόμος για νέες εξαγορές, πέραν των ορίων της συγκέντρωσης που επιβάλλει η συγκεκριμένη νομοθεσία.


Σχολιάστε εδώ