Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Σερβίας και Δύσης

Ψήφισμα του σερβοβοσνιακού κοινοβουλίου, που ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο με θέμα την αποχώρησή των Σερβοβόσνιων από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και την προσχώρησή τους στη Σερβία, συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της Κομισιόν, που απέρριψε το αίτημα δηλώνοντας ότι αντιβαίνει στη Συμφωνία του Ντέιτον. (Ενώ η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που όριζε πως το Κόσοβο αποτελεί επαρχία της Σερβίας δεν δημιουργεί, ως γνωστόν κανενός είδους δεσμεύσεις και μπορούν όλοι να τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια…). Στο εσωτερικό της Σερβίας οι αντιδράσεις στρέφονται πλέον εναντίον των φιλοδυτικών πολιτικών που διαμαρτύρονται ότι τους βρίζει ο κόσμος «προδότες» και «σκουλήκια» στη μέση του δρόμου («Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» 27 Φεβρουαρίου) και κατά εκείνων των μέσων ενημέρωσης που ανεπιφύλακτα υποστηρίζουν τη Δύση, όπως ο Β92. Το ενδιαφέρον ωστόσο όλων είναι στραμμένο στο προτεκτοράτο του Κοσόβου όπου οι εναπομείναντες Σέρβοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να δεχτούν επιθέσεις από τους Αλβανούς, όπως πολλές φορές έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια παρά την ισχυρή παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών.

Ειρήσθω εν παρόδω: Ποιός ο λόγος της ευμεγέθους ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στο Κόσοβο πλέον, όταν το ψήφισμα του ΟΗΕ έχει παραβιαστεί; Πώς δικαιολογείται εκεί η παρουσία τους, όταν τα τεκταινόμενα στο Κόσοβο παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο;

Το ρήγμα ανάμεσα στη Σερβία και τη Δύση διευρύνθηκε επίσης και με αφορμή την επίσκεψη του διαδόχου του Βλ. Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του κρατικού μονοπωλιακού κολοσού Γκάζπρομ, στο Βελιγράδι και το Βουκουρέστι. Στην ουγγρική πρωτεύουσα ο Ντ. Μεντβέντεβ συμφώνησε με την πολιτική ηγεσία να συνεργαστεί η Ουγγαρία στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, που θα διασχίζει τη νοτιανατολική Ευρώπη. Ο συγκεκριμένος αγωγός, παρά τα όσα υποστήριξαν οι δύο άνδρες στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τον αγωγό Ναμπούκο, που τον κατασκευάζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και ξεκινάει από την κεντρική Ασία διασχίζοντας την Τουρκία. Η επίσκεψη του Μεντβέντεβ στη Σερβία σκοπό είχε να επιβεβαιώσει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας που υπογράφτηκε πρόσφατα και να στηρίξει πολιτικά την κυβέρνηση που πολλοί πιστεύουν ότι σύντομα θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη ανοίγοντας το δρόμο για τη διενέργεια εκλογών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Νίκολιτς, που υιοθετεί την πιο μαχητική στάση στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων της Σερβίας.

Λόγος επαρκής για να κρατήσουν με νύχια και με δόντια στη θέση του τον συνασπισμό του Ντζέλιτς και του Κοστούνιτσα.


Σχολιάστε εδώ