Έργα και… αμαρτίες πολλές της ΕΥΑΘ ΑΕ

Είχαν ήδη ολοκληρωθεί όλα τα μεγάλα έργα στρατηγικής σημασίας, δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ένα διυλιστήριο ύδατος, ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, ο αγωγός μεταφοράς νερού για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα.

Τέσσερα χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε την αλλαγή τεσσάρων προέδρων και τριών διευθυνόντων συμβούλων, με το σύνολο σχεδόν των μελών του διοικητικού συμβουλίου να έχει παραιτηθεί σταδιακά και να έχει αντικατασταθεί (!), η ΕΥΑΘ ΑΕ έχει να επιδείξει:

• Την απεμπόληση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 270 εκατ. ευρώ, που ήταν σε εξέλιξη.

• Την αδιαφορία μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης του Θερμαϊκού που προκαλείται από την κακή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού.

• Την αδράνεια και την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για την -έστω και μελλοντική- αντιμετώπιση του προβλήματος της λυματολάσπης που είναι αποθηκευμένη στον περιβάλλοντα χώρο του βιολογικού σταθμού της Σίνδου και τη δυσοσμία που προκαλεί αυτή στην περιοχή.

• Την πλημμελή λειτουργία του Διυλιστηρίου, αλλά και το πρόβλημα υδροδότησης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη.

•Την άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος που εδώ και 2 χρόνια τίθεται για την υδροδότηση της περιοχής πάνω από την περιφερειακή οδό, που ακόμα υδρεύεται με ακατάλληλο νερό από ιδιώτες, το οποίο αντλείται από περιοχές οριακής μόλυνσης και ειδικότερα από χώρους όμορους με το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ.

Επιπλέον, η ΕΥΑΘ βρίσκεται στο επίκεντρο καταγγελιών και ελέγχων που διενεργούνται ή ελέγχων που προσπαθεί να αποφύγει για σειρά διαχειριστικών σκανδάλων, ενώ ταυτόχρονα διώκει και τρομοκρατεί κάθε στέλεχος και υπάλληλο που τολμά να εναντιώνεται στις άνομες ενέργειές της.

Η σκανδαλώδης σχέση της ΕΥΑΘ ΑΕ με γαλλική εταιρεία καταγγέλλεται και οι αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες υπάλληλοι αντικαθιστώνται από τις επιτροπές διαγωνισμών και διώκονται.

Οι προβληματικές απευθείας αναθέσεις, στο σύνολο σχεδόν των έργων ύδρευσης, καταγγέλλονται από εργαζομένους οι οποίοι στη συνέχεια μπαίνουν στο στόχαστρο της διοίκησης.

Εργολαβίες μηνύσεων και αγωγών, των οποίων το αιτούμενο ποσό σε βάρος εργαζόμενων φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η εκδίκηση της εταιρείας εναντίον κάθε εργαζομένου που τολμά να αντισταθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αντί να μεριμνά για την ανάπτυξη της εταιρείας, ασχολείται καθημερινά με κατασκευή στοιχείων για τη δίωξη υπαλλήλων και συνδικαλιστών που δεν του είναι αρεστοί. Ταυτόχρονα δε, τρομοκρατεί υπαλλήλους για να στραφούν κατά συναδέλφων τους.

Όποιος καταγγέλλει τα σκάνδαλα ή καταθέτει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη καλείται σε απολογία και του επιβάλλονται πρόστιμα που αντιστοιχούν στις αποδοχές 15 ημερών, ενός ή και δύο μηνών. Σε λίγο η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΕΥΑΘ ΑΕ δεν θα καταβάλλεται από τα ταμεία της, αλλά μέσω της Δικαιοσύνης όπου προσφεύγουν οι εργαζόμενοι για να δικαιωθούν.

Τρεις διευθυντές, οι οποίοι με τις πράξεις τους δεν συνηγόρησαν να γίνουν μέρος της διαπλοκής, αντικαταστάθηκαν και όταν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν η ΕΥΑΘ ΑΕ αρνήθηκε να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις! Μέλη του διοικητικού συμβουλίου συνεχώς παραιτούνται επειδή δεν θέλουν να γίνουν μέρος της διαπλοκής. Μεταξύ αυτών και οι δύο τελευταίοι πρόεδροι, ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Στ. Καραμανλής. Ο τελευταίος παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας, ενώ την ίδια στιγμή ασκεί κανονικά τα καθήκοντα του στην εταιρεία πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία είναι αντιπρόεδρος.

Από την αρχή του 2007 μέχρι σήμερα, δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για διαφημίσεις και πληρωμένες καταχωρήσεις στον Τύπο.

Η συνεργασία μεταξύ ΕΥΑΘ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ έχει σχεδόν διακοπεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ για την πενταετία 2007-2011, παρά τη συμβατική υποχρέωση της ΕΥΑΘ

ΑΕ. Την ίδια στιγμή διακόπηκε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κατασκευή των έργων αρμοδιότητας ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ, που εκτελούνται με προγραμματική σύμβαση από την ΕΥΑΘ ΑΕ, με κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Συνοχής. Τα έργα αυτά που είχαν εγκριθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ διακόπηκαν, επειδή η ΕΥΑΘ ΑΕ απέσυρε τους επιβλέποντες των έργων.

Οι ανάγκες για τη λειτουργία της ικανοποιούνται με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με ενδεκάμηνες συμβάσεις, εκτός των διαδικασιών ΑΣΕΠ, που καλύπτει όμως πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρείας, γιατί η ΕΥΑΘ ΑΕ σταμάτησε την πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, όπως ξεκίνησε να γίνεται επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτόν, τους τελευταίους προεκλογικούς μήνες, και μετά τις εκλογές, έχουν προσληφθεί περισσότερα από 55 «γαλάζια παιδιά» (που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ ΑΕ), ενώ η σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που ελήφθη προέβλεπε την πρόσληψη 22 εργαζομένων, απόφαση που, ούτως ή άλλως, ήταν παράνομη, αφού παραβιάζει τόσο τον νόμο περί προσλήψεων όσο και τον κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Κατά καιρούς, τα όσα συμβαίνουν στην ΕΥΑΘ ΑΕ έχουν απασχολήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο με ερωτήσεις ή επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, χωρίς τελικά να έχει ληφθεί κανένα δραστικό μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης.

Έτσι, οδηγήθηκαν στην κατάθεση επερώτησης όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη βόρεια Ελλάδα και η οποία προκάλεσε θυελλώδη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, την περασμένη Δευτέρα. Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Μαργαρίτης Τζίμας, αγνόησε τα καίρια ερωτήματα και τα στοιχεία που παρέθεσαν οι βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρύσα Αράπογλου, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χάρης Καστανίδης (η Εύα φαίνεται ότι ασχολούνταν με την οργάνωση της «εκλογής» συνέδρων στο λιμάνι), επικαλούμενος την… άνοδο της μετοχής της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ενώ ο εκτελών χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας προσπάθησε να αποδείξει, επικαλούμενος ψευδή (όπως αποδείχθηκε) στοιχεία, ότι για όλα τα στραβά της ΕΥΑΘ φταίνε οι κακοί συνδικαλιστές και οι υψηλές απολαβές των εργαζομένων στην εταιρεία!

Παρότι η συζήτηση διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, παρότι είναι πασιφανές ότι «κάτι στραβό συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αρνήθηκε να βάλει το χέρι επί τον τύπο των ήλων, αρνήθηκε να ελέγξει τα έργα και τις ημέρες των διοικήσεων που διόρισε και τις καταγγελίες των εργαζομένων – ακόμη και των συνδικαλιστών της ίδιας της ΔΑΚΕ.


Σχολιάστε εδώ