Όσο είναι καιρός…

Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε, ώστε σήμερα, μετά από πέντε μήνες διακυβέρνησης παρατηρώντας τις βουλησιακές διεργασίες στο εκλογικό σώμα αλλά και τις κυοφορούμενες σε διάφορους οικονομικοπολιτικούς κύκλους, μπορούμε να πούμε με μαθηματική ακρίβεια ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει. Έτσι, μπαίνουμε στη φάση της νέας μεταπολίτευσης. Όσοι λοιπόν οραματίζονται κυβερνητική αυτοδυναμία οφείλουν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το «όραμα» αυτό για να μην έχουν ανώμαλη προσγείωση στην κρίσιμη στιγμή. Οι αριστερόφυγες ή δεξιόφυγες δυνάμεις που παρατηρούνται από τα δύο κόμματα εξουσίας με ταυτόχρονη ενδυνάμωση των μικρών κομμάτων (υποδοχέων) προδιαγράφουν την απώλεια της αυτοδυναμίας ενός εκάστου. Οι προσεχείς εκλογές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι πρόωρες, κατά την εκτίμησή μας εξαιρετικά πρόωρες, και θα διεξαχθούν με τον νόμο Σκανδαλίδη (πριμ 40 έδρες στο πρώτο κόμμα), με το συνεχώς συρρικνούμενο ποσοστό των κομμάτων εξουσίας δεν δίνουν αυτοδυναμία. Επίσης οι μεθεπόμενες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν με τον πρόσφατο νόμο Παυλόπουλου (50 έδρες στο ακόμη συρρικνούμενο εκλογικό ποσοστό του πρώτου κόμματος), είναι βέβαιο ότι δεν θα δώσουν κυβερνητική αυτοδυναμία, ή τουλάχιστον ισχυρή αυτοδυναμία.

Τίθεται λοιπόν το αμείλικτο ερώτημα: Ποιες θα είναι οι κυβερνήσεις του προσεχούς μέλλοντος;

Προβλέψεις από τώρα δεν μπορούν να γίνουν. Εκείνο όμως που πρέπει να λεχθεί από τώρα είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Και πρέπει να κυβερνηθεί με αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

Αυτές τις αναγκαιότητες θα τις απαιτήσουν οι δυσμενείς εξελίξεις στα εσωτερικά κοινωνικά και άλλα ζητήματα, αλλά κυρίως οι εξελίξεις στον εθνικό μας περίγυρο, οι οποίες προοιωνίζονται δυσμενείς επιπτώσεις στα εθνικά μας θέματα. Από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο, τη Θράκη και τα Σκόπια.

Η χώρα μας, από ηγεμονεύουσα οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά στον ευρύτερο γεωπολιτικό της χώρο, κινδυνεύει να γίνει στο μέλλον ένα ελεγχόμενο προτεκτοράτο. Ενώ έτσι διαγράφονται οι δυσμενείς εξελίξεις, δεν βλέπουμε να τις συνειδητοποιούν εγκαίρως οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου. Δεν συνειδητοποιούν από τώρα την ανάγκη της εγκατάλειψης των πολωτικών μεθόδων και την ανάγκη της εμπέδωσης ενός διαφορετικού, ήπιου κλίματος πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν συγκλίνουσες απόψεις και συναινετικές κυβερνητικές λύσεις για το συμφέρον του τόπου. Γιατί είναι σαφές ότι οι όποιες συναινέσεις προϋποθέτουν διαμόρφωση του κατάλληλου πολιτικού κλίματος και προπαντός αναβάθμιση της εθνικής ευθύνης. Μιας ευθύνης η οποία θα επιτρέψει την υπέρβαση από όλους μας, του νοσηρού κλίματος, της μίζερης, έρπουσας και στείρας αντιπαράθεση ώστε να συμπέσουμε σε ένα αρραγές πατριωτικό και εθνικό μέτωπο για την απόκρουση των επερχόμενων εθνικών κινδύνων. Ας γίνουμε σαφείς. Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ορατό ότι στα αποσταθεροποιητικά σχέδια κάποιων ισχυρών δυνάμεων σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρασίας και της Ανατολικής Μεσογείου περιλαμβάνεται και η χώρα μας, σε επόμενο φυσικά στάδιο. Αυτό οφείλουν να το συνειδητοποιήσουν οι πάσης φύσεως ηγεσίες μας. Και να συνεννοηθούν όσο είναι καιρός!!!

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ