Ψηφίστε, να τελειώνετε επιτέλους…

Σε νέο γύρο εσωστρέφειας και μάχης χαρακωμάτων βρίσκονται οι «πράσινοι», καθώς «προεδρικοί» και «βενιζελικοί» αναμετρώνται για το ποιος θα εκλέξει περισσότερους αντιπροσώπους για το συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του Μαρτίου στην Αθήνα.

Από το πρωί σήμερα, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 18 εκλογικά κέντρα, από ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ένα σε κάθε περιφερειακό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σε αυτά θα ψηφίσει άγνωστος αριθμός εκλεκτόρων, καθώς το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι όσοι κατά καιρούς έχουν εγγραφεί στα μητρώα των μελών ή των φίλων του κόμματος, μετέχοντας στις διαδικασίες του ή έστω στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης προέδρου.

Πεντακόσιοι περίπου υποψήφιοι διεκδικούν τις 220 θέσεις συνέδρων στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι 150 διαγκωνίζονται για τις 92 θέσεις της Β΄ περιφέρειας του νομού.

«Η κάλπη είναι σαν έγκυος γυναίκα και δεν γνωρίζουμε τι κρύβει μέσα της», έλεγαν οι άνθρωποι τα παλιότερα χρόνια, όταν η τεχνολογία δεν βοηθούσε στην αποκάλυψη του φύλου του εμβρύου.

Στα χρόνια μας, οι γυναίκες γνωρίζουν το φύλο του εμβρύου που κρύβουν στα σπλάχνα τους, όπως και οι πολίτες γνωρίζουν εν πολλοίς, χάρη στις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές αναλύσεις, το τι θα προκύψει από τις κάλπες.

Στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας η υπεροπλία των «βενιζελικών» στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του

ΠΑΣΟΚ ήταν άνετη και αδιαμφισβήτητη.

Με αυτό το δεδομένο, αναμένεται και στην κατανομή των συνέδρων οι άνθρωποι του θεσσαλονικιού πολιτικού να εκλέξουν περισσότερους συνέδρους από τους εσωτερικούς τους αντιπάλους.

Σε αυτό τους βοηθά και το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη οι της πλευράς Βενιζέλου εμφανίζονται ιδιαίτερα συσπειρωμένοι και όλα τα επιμέρους κομμάτια συνεργάστηκαν μεταξύ τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι’ αυτούς.

«Οι μειοψηφίες πάντα εμφανίζουν καλύτερη συσπείρωση», λένε οι της άλλης πλευράς, αποδεχόμενοι το γεγονός ότι οι δικοί τους δεν πειθαρχούν στις ανάγκες της μεταξύ τους συνεργασίας και οι περισσότεροι υπέβαλαν υποψηφιότητα διεκδικώντας την εκλογή τους.

Με αυτά και αυτά, οι «Βενιζελικοί» της Θεσσαλονίκης θεωρούν πως θα επαναλάβουν το 65-35 των εκλογών του Νοεμβρίου, καταφέρνοντας να εκλέξουν ανάλογο αριθμό συνέδρων. Από την άλλη πλευρά, οι προσκείμενοι στο στρατόπεδο των «Παπανδρεϊκών» φιλοδοξούν να εκλέξουν τους μισούς συνέδρους.

Το βράδυ, οπότε και θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, θα ξέρουμε, καθώς οι κάλπες κλείνουν στις 5.30 μ.μ., ενώ οι εφορευτικές επιτροπές έχουν δικαίωμα να παρατείνουν την ψηφοφορία για δύο ακόμη ώρες, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Η Χαριλάου Τρικούπη, θέλοντας να σπάσει όσο γίνεται τις «εκλογικές συνεργασίες» και τους μηχανισμούς, περιόρισε τη σταυροδοσία στο 10% του αριθμού των προς εκλογή συνέδρων. Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει πως παντού υπάρχει μονοσταυρία, καθώς πολύ λίγες οργανώσεις εκλέγουν αριθμό συνέδρων μεγαλύτερο του 15.

Περισσότεροι σταυροί θα υπάρξουν στις οργανώσεις Α΄ δημοτικού διαμερίσματος (εκλέγει 70 συνέδρους και υπάρχει δυνατότητα έως 7 σταυρών), στην Τούμπα (εκλέγει 17 συνέδρους και υπάρχει δισταυρία), στο Ε΄ δημοτικό διαμέρισμα (19 σύνεδροι και επίσης δισταυρία) και στην Καλαμαριά (16 σύνεδροι).

Αλαλούμ με τα μητρώα

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στους ΠΑΣΟΚους της Θεσσαλονίκης το μπάχαλο που διαπιστώνεται στα επίσημα μητρώα του κόμματος, που έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης από την Αθήνα. Σύμφωνα με όσα ακούγονται στα κομματικά γραφεία:

– Περισσότερα από 3.000 άτομα είναι διπλοεγγεγραμμένα, καθώς εμφανίζονται στα μητρώα δύο οργανώσεων. Ακόμη και η Παπανδρεϊκή συντονίστρια της Νομαρχιακής επιτροπής εμφανίζεται να ανήκει σε δύο οργανώσεις, όπως και αρκετοί ακόμη επώνυμοι, όπως για παράδειγμα ο γνωστός «βενιζελικός» συνδικαλιστής των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Μαργαρίτης, που έθεσε μάλιστα υποψηφιότητα σε δύο οργανώσεις…

– Μεγάλος αριθμός μελών και φίλων του κινήματος βρίσκονται στα μητρώα διαφορετικών οργανώσεων από αυτές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Ως τέτοια παραδείγματα αναφέρονται ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης (εμφανίζεται στο Α΄ διαμέρισμα), ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Κώστας Τσιτουρίδης (εμφανίζεται στην Καλαμαριά) και άλλοι, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που δεν περιλαμβάνονται σε κανέναν εκλογικό κατάλογο καίτοι μετέχουν κανονικά στις κομματικές διαδικασίες και ψήφισαν ακόμη και στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την επιλογή του προέδρου (π.χ. η δημοτική σύμβουλος της Καλαμαριάς Μαριάτζελα Χατζηκωστή).

Αυτό το αλαλούμ σχετικά με τα μητρώα έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο ήδη ταλαιπωρημένο σώμα των ΠΑΣΟΚων, οι οποίοι μήνες τώρα ταλαιπωρούνται με τα «εσωτερικά τους», κατατρώγοντας τις σάρκες τους…

Το χάλι της ΕΚΑΠ

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, που έκλεινα την ύλη της στήλης, οι του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους συνέδρους. Αιτία τα προβλήματα με τα μητρώα και οι λειτουργικές αδυναμίες της ΕΚΑΠ (Επιτροπή τήρησης Καταστατικού), που δεν της επέτρεψαν να εγκρίνει εγκαίρως τα ψηφοδέλτια και να μπορέσουν αυτά να οριστικοποιηθούν και να σταλούν στα τυπογραφεία για να τυπωθούν.

Στα άλλα αντ’ άλλων που διαπιστώθηκαν στα μητρώα θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η, υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη, ΕΚΑΠ αντί να κάνει τη δουλειά της, ασχολούνταν με το πώς θα περάσει από το παράθυρο στο συνέδριο τρεις «βενιζελικούς» της Θεσσαλονίκης, των οποίων την υπόθεση ανέλαβε να τακτοποιήσει εργολαβικά το εκ Θεσσαλονίκης μέλος της ΕΚΑΠ Γιώργος Χαλβατζόγλου.

Πού λοιπόν να μείνει χρόνος για να δουν τα ψηφοδέλτια και να δώσουν την τυπική τους έγκριση για να φύγουν αυτά για το τυπογραφείο.

Με μητρώα ψηφοφόρων που έφτασαν πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στα κομματικά γραφεία και τα οποία είναι γεμάτα με διπλοεγγεγραμμένους και… εξαφανισμένους και με υποψηφίους που δεν γνωρίζουν μέχρι την Παρασκευή αν θα είναι τελικά υποψήφιοι ή θα κοπούν από την ΕΚΑΠ, άντε να κάνει κανείς την προεκλογική του εκστρατεία και να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται για να εκλεγεί σύνεδρος.


Σχολιάστε εδώ