Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ατυχήματος

Ο μαντρότοιχος που χωρίζει τον δρόμο από το τέρμα του εργαστηρίου συντήρησης και καθαρισμού των συρμών βρίσκεται λίγα μέτρα από το τέλος των γραμμών και ακριβώς πάνω στο πεζοδρόμιο όπου βρίσκονται οι στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ που κατευθύνονται προς Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Ανάσταση, Χαραυγή, Ταμπούρια κ.λπ.

Πολλές φορές στο παρελθόν τόσο η δημοτική αρχή όσο και φορείς της πόλης είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα της ύπαρξης γραμμών δίπλα από τα πεζοδρόμια και είχαν ζητήσει την υπογειοποίησή τους από το Ν. Φάληρο μέχρι το λιμάνι, ακριβώς για να αποφευχθούν ορισμένα «κουτά», όπως αποκαλούνται, ατυχήματα.

Από τη στήλη επίσης αυτή, τουλάχιστον τρεις φορές τα τελευταία χρόνια είχαμε επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ύπαρξη γραμμών δίπλα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και από την ύπαρξη ανισόπεδων πανύψηλων γεφυρών προκειμένου να περνάνε -υποτίθεται- οι πεζοί για να αποφεύγουν τη λεωφόρο-λαιμητόμο Αθηνών – Πειραιώς. Από την πλευρά του ο δήμαρχος είχε ζητήσει με έγγραφό του, από τότε που ανέλαβε την τύχη του Πειραιά, να υπογειοποιηθούν οι γραμμές του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι το λιμάνι, όπως και να γίνουν ανισόπεδες διαβάσεις στις πιο κεντρικές διακλαδώσεις του προαστιακού στις λεωφόρους Φαλήρου, Θηβών και Ρετσίνα.

Παρά τα υπομνήματα όμως και τις παραστάσεις, ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών για να… δελεάσει τους Πειραιώτες και να τους κάνει να δεχθούν το τραμ στην πόλη τους πρότεινε την υπογειοποίηση τμήματος των γραμμών του ΗΣΑΠ. Κι αυτό όμως ακόμα είναι… μετέωρο, αφού οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν προχωρήσει. Το σίγουρο είναι ένα: Μόνο στην περίπτωση που υπογειοποιηθούν οι γραμμές καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής, από Φάληρο μέχρι λιμάνι, θα εξαλειφθούν οι κίνδυνοι. Και μόνο τότε θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες κι άλλων παρόμοιων ατυχημάτων.

Επειδή όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και τα περιθώρια έχουν στενέψει, απαιτείται να δοθεί άμεσα μια λύση. Γιατί άλλα τέτοια άδικα και προβλέψιμα ατυχήματα δεν τα… αντέχει ο Πειραιάς…


Σχολιάστε εδώ