Τα πρώτα «δείγματα γραφής» του Τσίπρα παρακολουθούν στον ΣΥΝ

Ο νέος πρόεδρος, αμέσως μετά την εκλογή του και ανάμεσα στις πολλαπλές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ασχολήθηκε με τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος και πιο συγκεκριμένα με τη σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που είναι και το όργανο που χαράσσει την πολιτική και στρατηγική του κόμματος. Ο Α. Τσίπρας θέλει να προωθήσει στην Πολιτική Γραμματεία στελέχη της νεολαίας, από την οποία άλλωστε προέρχεται, αλλά επειδή οι θέσεις στο συγκεκριμένο πολιτικό όργανο είναι περιορισμένες είναι πιθανό να «τα χαλάσει» με το «Αριστερό Ρεύμα», το οποίο με τα αυξημένα ποσοστά που συγκέντρωσε στο συνέδριο έχει την απαίτηση να έχει και την ανάλογη εκπροσώπηση στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του κόμματος. Άλλωστε φρόντισε με ανακοίνωσή του μετά το συνέδριο και παρά τον θρίαμβο που κατήγαγε, να «διαμαρτυρηθεί» επειδή κάποια βασικά του στελέχη δεν εξελέγησαν ούτε στην Κεντρική Επιτροπή και να υπενθυμίσει ότι η συγκρότηση των οργάνων πρέπει να παίρνει υπόψη της τον καταγεγραμμένο συσχετισμό δυνάμεων.

Οι πρώτες αυτές αψιμαχίες στην Κουμουνδούρου θέτουν σε δοκιμασία τις σχέσεις του Α. Τσίπρα με το κυρίαρχο «Αριστερό Ρεύμα», από το οποίο όμως προέρχεται, και το ενδιαφέρον είναι ποια θα είναι η από εδώ και πέρα σχέση τους. Θα προχωρήσει ο νέος πρόεδρος στην πολιτική του χειραφέτηση και στην αυτόνομη πορεία του ή θα είναι υπό την «πολιτική ομηρία» του «Αριστερού Ρεύματος»; Ποια θα είναι η στάση του Α. Αλαβάνου ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία των εξελίξεων στο κόμμα από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συμμαχικού ΣΥΡΙΖΑ; Η εσωκομματική αντιπολίτευση που είδε τη δύναμή της να μειώνεται στο πρόσφατο συνέδριο θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία ή θα στηρίζει κριτικά τον νέο πρόεδρο για την προώθηση της «εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης»;

Στα ερωτήματα αυτά θα κληθεί να απαντήσει στην πράξη ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος πήρε και το βάπτισμα του πυρός στα αρχηγικά του καθήκοντα με τη συνάντηση που είχε με την Ντ. Μπακογιάννη κατά την οποία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό μετά και τις τελευταίες προτάσεις Νίμιτς. Η θέση του ΣΥΝ για το θέμα είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της FYROM, ενώ τονίζεται ότι οι σχέσεις με τη γειτονική χώρα δεν πρέπει να περνάνε μέσα από τον «ατλαντισμό και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ με τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (όλες πλέον οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό πάνω από 10%) τα στελέχη του ρίχνουν μια πιο ψύχραιμη ματιά στην «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με πυρήνα την αριστερά», που λάνσαρε ο Α. Αλαβάνος και επαναλαμβάνει ο Α. Τσίπρας. Ήδη οι πρώτες ενθουσιώδεις αναφορές και οι παραλληρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ με την πορεία που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ από το 13% του 1974 μέχρι το 48% του 1981 έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο ψύχραιμες τοποθετήσεις. Τα πλέον έμπειρα στελέχη του κόμματος συνιστούν αυτοσυγκράτηση και τονίζουν ότι αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση του κόμματος ως μια υπολογίσιμης συνιστώσας της Αριστεράς, πολύ περισσότερο που μόλις πριν από λίγους μήνες ο ΣΥΝ βγήκε από την περιπέτεια της υπέρβασης του 3% και την αγωνία της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης. Δεν παραγνωρίζουν την αναγκαιότητα της διατύπωσης κυβερνητικής πρότασης, αλλά θέλοντας να αποφύγουν την κατηγορία της αλαζονείας του «μικρομεγαλισμού» τονίζουν ότι «κάθε πράγμα στον καιρό του».

Το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι με ποιους θα πραγματοποιηθεί η εναλλακτική πρότασης διακυβέρνησης με βάση τον υπάρχοντα πολιτικό συσχετισμό. Η νέα ηγεσία απαντά ότι εάν συνεχιστεί η άνοδος της Αριστεράς τότε θα αλλάξουν και τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη, ενώ στελέχη της «ανανεωτικής πτέρυγας» που πάντα έλεγαν ότι ο ΣΥΝ πρέπει να έχει και πρόταση εξουσίας εμφανίζονται προβληματισμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Παπαγιαννάκης σε δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» είπε ότι μεγάλη ή τουλάχιστον μεγαλύτερη Αριστερά μπορεί να υπάρξει και χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι το όποιο μέγεθός της προκύψει αρκεί για να συγκροτηθεί κυβέρνηση με όποιο εκλογικό σύστημα και ασφαλώς όχι με απλή αναλογική».


Σχολιάστε εδώ