Σχέδιο 5 σημείων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η υπογράμμιση ανήκει στο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς κ. Δημ. Στρατούλη. Για τη δημιουργία του αναγκαίου αποθεματικού, για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης του συστήματος ο κ. Στρατούλης παραθέτει «πλήρες σχέδιο» από πέντε σημεία. Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΝ, που απαντούν στο κρίσιμο πρόβλημα της χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, είναι οι εξής»

1. Επαναθέσπιση της υποχρεωτικής τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (κλάδου κύριας σύνταξης και κλάδου υγείας) για το σύνολο των ασφαλισμένων. Με αναλογία, όσον αφορά την ασφάλιση της μισθωτής εργασίας, 2/9 από τους εργαζομένους, 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 από τους εργοδότες.

Για την επικουρική και την εφάπαξ ασφάλιση θα πρέπει να ισχύσει η διμερής χρηματοδότηση από εργοδότες και εργαζομένους.

Για τους αυτοαπασχολούμενους οι πόροι της κοινωνικής ασφάλισής τους να προέρχονται κατά 6/9 από τους ασφαλισμένους και κατά 3/9 από το κράτος.

2. Αξιοποίηση των διαθεσίμων και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών με βάση κριτήρια ασφαλούς και εγγυημένης απόδοσης, μακριά από τη λογική του χρηματιστηριακού ή άλλων μορφών τζόγου.

3. Είσπραξη πόρων που διαφεύγουν ή υποκλέπτονται.

Η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή μπορούν και πρέπει να καταπολεμηθούν με την πλήρη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων για την άμεση βεβαίωση και είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και με την ενίσχυση με προσωπικό, μέσα και πόρους των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων, προκειμένου να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι.

Επίσης, σημαντικά έσοδα μπορούν να προκύψουν από την πλήρη ασφάλιση ανασφάλιστων ή μερικώς ασφαλισμένων τμημάτων των εργαζομένων (αλλοδαποί, άτυπες – αδήλωτες ή ελαστικές μορφές απασχόλησης, προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων, όπως τα stage), καθώς και από την ενίσχυση των θέσεων εργασίας πλήρους, σταθερής και ασφαλισμένης εργασίας και τον περιορισμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η είσπραξη 1 ευρώ από ένα ταμείο ασφάλισης πρέπει να θεωρείται εξίσου σημαντική με την είσπραξη 1 ευρώ από τον ΦΠΑ,

4. Η αποπληρωμή των χρεών τόσο του κράτους (12 δισ. ευρώ) όσο και των ιδιωτών (3,2 δισ. ευρώ) προς την κοινωνική ασφάλιση είναι ζήτημα πολιτικής αλλά και ηθικής προτεραιότητας.

5. Νέοι πόροι από τη φορολογία του κεφαλαίου. Οι πόροι αυτοί θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολογία όσων επωφελήθηκαν από τη διαχρονική αφαίμαξη των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, από»

• Τη φορολόγηση των μερισμάτων από μετοχές και άλλων κινητών αξιών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που δεν φορολογεί τα εισοδήματα φυσικών προσώπων που προέρχονται από μερίσματα μετοχών και άλλες κινητές αξίες. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης επιβάλλουν συντελεστή φορολογίας στα εισοδήματα κεφαλαίου που κυμαίνεται από 15% έως 48%.

• Τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση της ειδικής φορολογίας που επιβάλλεται στις συναλλαγές μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, από 3 τοις χιλίοις στο 6 τοις χιλίοις που ήταν παλαιότερα.

• Το 50% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή κατά τους φορολογικούς ελέγχους.

• Το 50% των προστίμων που επιβάλλονται από το υπουργείο Εμπορίου ή από την Αρχή Ανταγωνισμού για περιπτώσεις αισχροκέρδειας ή δημιουργία καρτέλ σε βάρος των εργαζομένων.

• Την πρόσθετη ειδική φορολόγηση όλων των επιχειρήσεων με δραστηριότητα γύρω από τα τυχερά παιχνίδια.

• Την ειδική φορολόγηση της ποντοπόρου ναυτιλίας για ενίσχυση του ΝΑΤ.

• Τη φορολόγηση των εισοδημάτων που παράγονται από την περιουσία της Εκκλησίας, τα οποία μετά το 2004 είναι παντελώς αφορολόγητα.

• Τη φορολόγηση της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Τα «αδέσποτα» ακίνητα -όσα δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος να τα κληρονομήσει- που περιέρχονται μέχρι σήμερα στο κράτος να αποδίδονται στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

• Την πρόσθετη ειδική φορολόγηση επί των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.

• Ένα τμήμα των ποσών που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών.


Σχολιάστε εδώ