Στις κάλπες πάλι στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ
Οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ θα αναδείξουν κατ’ αρχάς τους συνέδρους, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και δημοψήφισμα για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαφάνεια και την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα επιλέξουν συγκεκριμένες θέσεις (για το πόθεν έσχες των πολιτικών, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, αν θα εκλέγονται με λίστα ή σταυρό ή συνδυασμό των δύο για εκλογή βουλευτών κ.ά.). Οι θέσεις που θα πλειοψηφήσουν θα τεθούν σε έγκριση στο Συνέδριο και θα είναι δεσμευτικές για το Κόμμα, προκειμένου να τις υλοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση.
Πάντως το πακέτο για τη διαφάνεια και την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, αποτελεί τη γραμμή πλεύσης του Γιώργου Παπανδρέου στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, καθώς εκτιμά πως ένα τέτοιο «πακέτο» είναι ελκυστικό για τον κόσμο.
Με βάση το υφιστάμενο κομματικό μητρώο, δικαίωμα του εκλέγειν έχουν περίπου 350.000 μέλη και 350.000 φίλοι του ΠΑΣΟΚ, καθώς και αυτοί που ενεγράφησαν μεταξύ 11 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου, ενώ δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν μόνο τα μέλη. Ορισμένα προβλήματα, πάντως, υπάρχουν με το αρχείο, διότι δεν έχει μεταφερθεί ακόμα ολόκληρο σε ψηφιακή μορφή.
Οι κάλπες θα στηθούν στις τοπικές οργανώσεις και οι σταυροί προτίμησης δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% των εκλόγιμων θέσεων, ο αριθμός των οποίων θα εξαρτάται από το πλήθος των μελών κάθε οργάνωσης. Η ποσόστωση για τη συμμετοχή στο Συνέδριο κάθε φύλου είναι 40% και εφαρμόζεται σε κάθε πρωτοβάθμια οργάνωση χωριστά.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων, όπως σε κάθε ανάλογη κομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί στοίχημα, καθώς θα δώσει και το μέτρο του ενδιαφέροντος συμμετοχής, σ’ ένα κόμμα που εσχάτως έχει ταλαιπωρηθεί και κορεστεί από τις διαδικασίες, ενώ πολιτικά συνεχίζει να πάσχει, μεταξύ άλλων, από τις συγκρούσεις και τις συνέπειές τους.
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 αντιπρόσωποι. Οι ex officio θα είναι κατά προσέγγιση 2.000 και διπλάσιος ο αριθμός εκλεγμένων. Πέραν της ποσόστωσης 40% για κάθε φύλο, υπάρχει και ποσόστωση 15% για αντιπροσώπους κάτω των 35 ετών. Εφόσον πολλοί θα εμπίπτουν και στις δύο περιπτώσεις, οι υπολογισμοί θα γίνουν βάσει φόρμουλας.
Εν τω μεταξύ, στο πολιτικό πεδίο φαίνεται με προσεκτικό τρόπο να επιχειρείται να αναθερμανθεί το κλίμα με τον ΣΥΝ.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πάντως, επιχείρησε να μαζέψει τα «σπασμένα» με την Κουμουνδούρου και αφού επισήμανε ποσό αρνητική εντύπωση του έκαναν οι δηλώσεις Τσίπρα ότι δεν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ μέρος της Αριστεράς, είπε ότι «Εμείς θεωρούμε τη συνεργασία με τον χώρο του Συνασπισμού σημαντική για την εξέλιξη της πολιτικής ζωής και για το μέλλον της χώρας. Είναι θέμα, χωρίς το οποίο η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».
Τα ερωτήματα για το δημοψήφισμα
Τα σημαντικότερα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι υποψήφιοι είναι:
Για το «πόθεν έσχες» κομμάτων και πολιτικών
ξ Να παραμείνει ο έλεγχος στη Βουλή.
ξ Να ανατεθεί ο έλεγχος στη Δικαιοσύνη (Ελεγκτικό Συνέδριο).
ξ Να ανατεθεί ο έλεγχος σε νέα Ανεξάρτητη Αρχή.
Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων
ξ Να επιτρέπεται ιδιωτική χρηματοδότηση μόνο από φυσικά πρόσωπα και μέχρι ένα ποσοστό με ονομαστικοποιημένες συνδρομές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
ξ Να καταργηθεί κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση, πλην της συνδρομής του μέλους, και να αυξηθεί αντίστοιχα η κρατική επιχορήγηση.
Για τον έλεγχο και τη διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες και στις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις
ξ Να ενισχυθεί ο έλεγχος από τη Βουλή με αυξημένη εποπτεία.
ξ Να ανατεθεί ο έλεγχος σε Ανεξάρτητη Αρχή.
Για τη διαφάνεια στον χώρο
των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
ξ Να παραμείνει το σημερινό καθεστώς.
ξ Να θεσμοθετηθεί νέο πλαίσιο που διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την ποιότητα των προγραμμάτων.
Για την αξιοκρατία στο Δημόσιο
ξ α) Να ανατεθούν στο ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς καμιά εξαίρεση.
ξ Να επιτρέπονται εξαιρέσεις αναλόγως των αναγκών της διοίκησης με απόφαση της κυβέρνησης.
ξ β) Να αξιολογούνται και να εξελίσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με κριτήρια αντίστοιχα του ΑΣΕΠ (Δείκτες Αξιολόγησης κ.λπ.).
ξ Να παραμείνει το σημερινό πλαίσιο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Για την αλλαγή
του εκλογικού συστήματος
Σ’ ένα πάγιο εκλογικό σύστημα με μονοεδρικές και ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες:
ξ Να ισχύει για την εκλογή βουλευτών η λίστα παντού.
ξ Να ισχύει για την εκλογή των βουλευτών ο σταυρός παντού.
ξ Να ισχύει μικτό σύστημα με σταυρό στις μονοεδρικές περιφέρειες και λίστα στις ευρύτερες.