Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ H Σοφοκλέους δεν έχει άλλη επιλογή -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- παρά να ακολουθήσει τον βηματισμό των διεθνών αγορών.

Αυτή είναι η βασική… «οδηγία» των επαγγελματιών της αγοράς μας, οι οποίοι βλέπουν ό,τι κι όλοι εμείς: την αδυναμία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς να αυτονομηθεί σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές, την ώρα μάλιστα που οι πιέσεις και οι αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες κάθε άλλο παρά συνάδουν προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της αρνητικής συγκυρίας.

δδ Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις λοιπόν, οι αναλυτές εκτιμούν πως τις προσεχείς ημέρες ενδέχεται η αγορά να μας δώσει δείγματα «καλύτερης συμπεριφοράς». Στον βαθμό που οι ξένες αγορές -έστω με «τεχνητές» αντιδράσεις- δίνουν μια ευκαιρία ανάκαμψης σε αρκετούς τίτλους ή και κλάδους (τράπεζες για παράδειγμα), η συγκυρία δείχνει κατάλληλη για ένα come back και στη Σοφοκλέους.

δδ Βέβαια, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν πως εκείνο που προέχει είναι στην πράξη να αποδειχθεί ότι οι εμπλεκόμενοι με την αγορά -κι όχι οι επαγγελματίες αλλά οι μικρομεσαίοι ιδιώτες επενδυτές- έχουν ακόμη αντοχές για να αντιπαρέλθουν, εφόσον χρειαστεί, μια πιθανή νέα διολίσθηση στις τιμές και στους δείκτες.

δδ Από την άλλη, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως οι μεγάλοι επαγγελματίες διαχειριστές που δραστηριοποιούνται στην αγορά κρατούν και… ολίγες επιφυλάξεις όσον αφορά στην προοπτική νέων κραδασμών στην αγορά μας. Εγχώριας ή… αλλότριας προελεύσεως!

δδ Σε κάθε περίπτωση οι πλέον έμπειροι εκτιμούν πως πέραν της αδιαμφισβήτητης συνεισφοράς των blue chips σε οποιαδήποτε πορεία χαράξει στο άμεσο μέλλον το ΧΑΑ, κρύβονται ευκαιρίες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (στοιχεία της FactSet προβλέπουν μέση άνοδο κερδών άνω του 20% για τις εισηγμένες στον Mid 40). Μένει να απαντηθεί το κατά πόσον οι ιδιώτες έχουν διάθεση και ρευστό για να αναλάβουν πρωτοβουλίες, καθώς οι επαγγελματίες διαχειριστές έχουν ήδη κάνει τις τοποθετήσεις τους, με τους Έλληνες να υστερούν και πάλι χρονικά έναντι των ξένων συναδέλφων τους που μετακύλισαν σημαντικά κεφάλαια από μετοχές του 20άρη σε θέσεις στον 40άρη δείκτη!

δδ Εκείνο επίσης που πρέπει να απαντηθεί συν τω χρόνω είναι κατά πόσον η έναρξη λειτουργίας της ΕΝ.Α θα τονώσει το ενδιαφέρον για τα δρώμενα στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Οψόμεθα…

ΥΓ: Αντιγράφω είδηση της Πέμπτης από εξειδικευμένο περί τα χρηματιστηριακά site: «Την εκτίμηση ότι η πτώση στα χρηματιστήρια διεθνώς και στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί διατυπώνουν κορυφαία στελέχη της Citigroup και της Societe Generale. Τα στελέχη αυτά εκτιμούν μάλιστα πως δεν έχει παρέλθει ακόμη ο κίνδυνος διάσπασης κι αυτού ακόμα του ψυχολογικού ορίου των 4.000 μονάδων».

ΥΓ1: «Κραυγή» για την άμεση κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων των συναλλαγών στη Σοφοκλέους από τον πρόεδρο του ΧΑ Σπύρο Καπράλο. Ο επικεφαλής της αγοράς μας θεωρεί επιβεβλημένη μια τέτοια κίνηση, προκειμένου να αμυνθεί η αγορά μας που πάσχει εμφανώς από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, αλλά και για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της MIFID.


Σχολιάστε εδώ