ΣτΕ: Γαλάτσι και «The Mall» μπλοκάρουν τον Βοτανικό

Οι δύο αυτές αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αφορούν στο πολυκατάστημα «The Mall» στο Μαρούσι και το κλειστό Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το οποίο επιχειρήθηκε να δοθεί από το ελληνικό δημόσιο για εμπορικό κέντρο μετά το σύντομο διάλειμμα χρήσης του από την μπασκετική ΑΕΚ, αλλά η παραχώρηση και αλλαγή χρήσης αυτή μπλοκαρίστηκε από το ΣτΕ. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και να εξηγήσουμε και τι σχέση έχουν αυτές οι δύο αποφάσεις με το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Κατόπιν προσφυγής της πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας Σοφίας Σακοράφας, το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την αλλαγή του συντελεστή δόμησης από 0,8 σε 1,2 για να χτιστεί το πολυκατάστημα «The Mall» στο Μαρούσι, όπου η κυρία Σακοράφα ήταν υποψήφια δήμαρχος και δημοτική σύμβουλος.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμπαρασύρει και την περίπτωση της ανέγερσης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, όπου με τον νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ ο συντελεστής δόμησης αυξάνεται από 0,8 σε 2,2.

Ήδη και βάση αυτής της απόφασης ετοιμάζονται προσφυγές από κατοίκους και φορείς για τη διάσωση του Ελαιώνα, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως η αλλαγή του συντελεστή δόμησης ήταν αυτή που κρίθηκε παράνομη από το ίδιο τμήμα του ΣτΕ στη Νέα Φιλαδέλφεια και απέτρεψε την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, παρά τον νόμο που και τότε είχε ψηφίσει η Βουλή, ενώ πέραν του Βοτανικού τα ίδια προβλήματα πιθανώς να υπάρξουν και με τα νέα γήπεδα της Λάρισας και του Πανιωνίου, αλλά και με την επέκταση των εμπορικών χρήσεων στο Καραϊσκάκη.

Η άλλη απόφαση του ΣτΕ στο Γαλάτσι, αφορά στην προσφυγή της πρώην πρωταθλήτριας της κολύμβησης και νυν δημοτικής συμβούλου Γαλατσίου, αλλά και υποψήφιας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ελένης Αυλωνίτου κατά της αλλαγής χρήσης του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου.

Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων το κλειστό αυτό χρησιμοποίησε ως έδρα η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ και εδώ και δύο χρόνια παραμένει κλειστό. Η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα», δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, αποφάσισε να το δώσει σε ιδιώτη για να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο, αλλά η προσφυγή για αλλαγή χρήσης στο ΣτΕ μπλόκαρε την παραχώρηση και, αφού η ΑΕΚ είχε αποχωρήσει και χρησιμοποιεί εκ νέου ως έδρα το ΟΑΚΑ, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου παραμένει κλειστό.

Αλλαγή χρήσης γης προβλέπεται στον νόμο και για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και εξ αυτού του λόγου και αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μπορεί να βάλει νομικά εμπόδια στην ανέγερση του νέου γηπέδου του τριφυλλιού.


Σχολιάστε εδώ