Σοκ και δέος στον ΑΝΤΕΝΝΑ

Ο πρόεδρος του καναλιού παραβρίσκεται σχεδόν σε όλες τις συσκέψεις και αποφασίζει προσωπικά για όλα τα ζητήματα. Από τις πλέον εντυπωσιακές κινήσεις του καναλιού είναι το κόψιμο της δραματικής σειράς «Γιούγκερμαν», της ακριβότερης τηλεοπτικής παραγωγής αυτήν την τηλεοπτική χρονιά. Για πρώτη φορά κόβεται στη μέση σειρά τέτοιου βεληνεκούς, χωρίς πολλές αιτιολογίες από το κανάλι, που χάνει και το δικαίωμα να τη μεταδώσει, στη συνέχεια σε επανάληψη και να επιτύχει την απόσβεση ενός μέρους του κόστους. Το «δεύτερο μέρος» της σειράς μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για την περίοδο 2009-10!

Οι λόγοι που προβάλλει ο σταθμός δημόσια για τις αποφάσεις του είναι ότι πρέπει να γίνουν περικοπές. Η κατάσταση ωστόσο είναι πιο σύνθετη. Το κανάλι χάνει σταδιακά διαφημιστικά έσοδα τον ενάμιση τελευταίο χρόνο. Ενώ το Mega διατηρεί το 30% της τηλεοπτικής πίτας, ο ΑΝΤ1 παίρνει μόλις το 24% με 25% και τον Ιανουάριο έκανε νέα βουτιά πέφτοντας στο 20%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη απώλεια διαφημιστικών εσόδων, κάτι που η ιδιοκτησία του σταθμού δεν μπορεί να ανεχθεί. Οι εξελίξεις σχετίζονται άμεσα με την επιρροή του στη διαφημιστική αγορά και τις σχέσεις με τα μεγάλα διαφημιστικά γραφεία. Όλα αυτά εκφράστηκαν με μια μόνο εντολή. Να κοπούν όσες εκπομπές δεν έχουν νεανικό και ανδρικό κοινό και υψηλή τηλεθέαση.

Σενάρια για Ευαγγελάτο – Χατζηνικολάου

Η τηλεθέαση όμως είναι το τρίτο κριτήριο, απόδειξη ότι γι’ αυτό κόπηκε η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Σαββατοκύριακου με την Αλεξάνδρα Καπελετζή που είχε καλά ποσοστά. Ο ειδησεογραφικός τομέας πλήττεται άμεσα, καθώς και οι πολιτικές εκπομπές του Νίκου Ευαγγελάτου και του Γιάννη Παπαδόπουλου κόβονται. Η ενέργεια αυτή εκτιμάται και ως μήνυμα στην πλευρά του Ν. Ευαγγελάτου, τη στιγμή που σε ορισμένα μπλογκ στο ίντερνετ οργιάζουν τα σενάρια για πρόταση Μίνωα Κυριακού στον Νίκο Χατζηνικολάου! Το συμβόλαιο του Ν. Χατζηνικολάου με το Alter λήγει στις 31 Αυγούστου 2008, αλλά έχει ήδη δεσμούς συνεργασίας με την οικογένεια του Γ. Κουρή, στο Alter, αλλά και στον Real. Πάντως η απόφαση για το κόψιμο των εκπομπών Ευαγγελάτου και Καπελετζή δεν είναι καλή ένδειξη.

Ο Νίκος Ευαγγελάτος πάντως παρουσίασε τελικά την περασμένη Κυριακή τις κυπριακές εκλογές στο Σίγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε οδηγία περί του αντιθέτου από τον ΑΝΤ1, αλλά μετά το κόψιμο της εκπομπής του ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού αποφάσισε να κατέβει στη Μεγαλόνησο. Έχει ενδιαφέρον αν και σήμερα θα πράξει το ίδιο.

Σε μια προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος, ο ΑΝΤΕΝΝΑ ανακοίνωσε πως η εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου «Αντιπαραθέσεις» θα μεταδοθεί κανονικά. Μάλιστα σε μια κίνηση τακτικής, ο σταθμός καλεί ο ίδιος τους συντάκτες σε συνάντηση την επόμενη Πέμπτη και για να εξηγήσει τι έχει συμβεί.

Στο πρόγραμμα οι ελληνικές σειρές θα αντικατασταθούν με ξένες, ήδη οι υπεύθυνοι αναζητούν διάσημες αμερικανικές σειρές στην αγορά, όπως επίσης και ξένες ταινίες. Αγώνες ποδοσφαίρου των οποίων τα δικαιώματα είχε το κανάλι προγραμματίζονται πλέον για τη ζώνη πράιμ τάιμ και όχι μετά τα μεσάνυχτα, με στόχο ακριβώς την προσέλκυση ανδρικού κοινού. Το αν θα έχει επιτυχία η στροφή του ΑΝΤ1 θεωρείται κρίσιμο ζήτημα για την επόμενη περίοδο, καθώς η δεύτερη ισχυρή θέση του στον πίνακα τηλεθέασης κινδυνεύει πλέον άμεσα. Ο Γιάννης Λάτσιος πιέζεται, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ενδεχόμενο αντικατάστασής του. Ο ΑΝΤ1 θέλει να μπει σφήνα στα τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαίρου. Το ποσό που ζητά η Σούπερ Λίγκα για την κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων είναι σχεδόν απαγορευτικό, πληροφορίες αναφέρουν πως ζητάνε 65 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι μεγάλες ομάδες (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός) είναι ευχαριστημένες με τα λεφτά που παίρνουν ήδη από την ΕΡΤ. Τέλος, υπάρχει ανησυχία και για απολύσεις δημοσιογράφων το επόμενο διάστημα.


Σχολιάστε εδώ