Σκόπια και Κόσοβο απειλούν την ειρήνη στα Βαλκάνια

Θέλοντας να αναδείξουν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο τις επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτεί ειδικά η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου αποφασίστηκε να συναντήσει η Αλέκα Παπαρήγα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια την ερχόμενη Τετάρτη και να τον ενημερώσει για τις θέσεις του κόμματος για τις εξελίξεις στις γειτονικές μας χώρες.

Κατά το ΚΚΕ για το θέμα του Κοσόβου η κυβέρνηση μετά τη μονομερή απόφαση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της ούτε και να υποκρίνεται.

Τα στελέχη του καταγγέλλουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ, αν και διπλωματικά δεν προχωρούν ακόμα στην αναγνώριση του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, συμφώνησαν να σταλεί αστυνομική – δικαστική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να διασφαλίσει τη «σταθερότητα και την έννομη τάξη» κάτι που πρακτικά σημαίνει «ντε φάκτο» αναγνώριση αυτής της επαρχίας της Σερβίας ως ανεξάρτητου κράτους. Το ΚΚΕ εκτιμά ότι τέτοιου είδους δυνάμεις με αμερικανική ή ευρωπαϊκή ταμπέλα αποτελούν στην ουσία «δυνάμεις κατοχής και καταπίεσης των λαών της περιοχής».

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στο Κόσοβο παρά τους πανηγυρισμούς δεν ωφελούν ούτε τους αλβανικής καταγωγής κατοίκους του Κοσόβου, αφού θα οδηγήσουν «στην ιμπεριαλιστική πολιτική του “διαίρει και βασίλευε” και θα παρασύρουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα Βαλκάνια». Με βάση αυτή την εκτίμηση το ΚΚΕ θεωρεί ότι θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα Βαλκάνια, θα σηματοδοτηθούν νέες αλλαγές συνόρων και θα πληγεί η εδαφική ακεραιότητα των κρατών της περιοχής με κίνδυνο μάλιστα να πυροδοτηθεί ένας νέος κύκλος αντιπαραθέσεων που θα πάρουν τη μορφή ακόμα και πολέμων και «ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

Έτσι το ΚΚΕ ζητάει από την κυβέρνηση, και είναι σίγουρο ότι θα το αναφέρει η Α. Παπαρήγα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, να μην αναγνωρίσει το προτεκτοράτο του Κοσόβου και να αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας που βρίσκονται στην περιοχή.

Στενά δεμένο με τις εξελίξεις στο Κόσοβο θεωρούν στον Περισσό ότι είναι και το ζήτημα των σχέσεων της χώρα μας με τα Σκόπια. Τονίζουν ότι οι προτάσεις Νίμιτς «περί διπλής ονομασίας» της γείτονος χώρας «δεν φαίνεται να αποτελούν αποδεκτές λύσεις και από τα δύο μέρη».

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση που με σταθερότητα υποστηρίζει από το 1992, ότι το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων «καλής γειτονίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο κρατών».

Για το θέμα της ονομασίας το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση είναι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης η οποία εάν περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή κάποιο από τα παράγωγά του «θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι εθνοτικό».

Στα εσωκομματικά του ΚΚΕ το ενδιαφέρον των μελών του κόμματος εστιάζεται στο τι θα αποφασίσει η Α. Παπαρήγα σχετικά με τη διαδοχή. Θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος το επόμενο διάστημα αφού έχει συμπληρώσει ήδη 17 χρόνια στο τιμόνι του ΚΚΕ; Η ίδια δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο και χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι στο ΚΚΕ δεν είναι κακό να αλλάζουν οι κομματικοί ρόλοι, εννοώντας προφανώς ακόμα και τους κορυφαίους ρόλους.


Σχολιάστε εδώ