ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ!
Πανηγυρίζουν Τούρκοι
και λοιποί…
Οι δημοσκόποι έπεσαν έξω. Στην Άγκυρα, στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, καθώς και στα κατεχόμενα, άνοιξαν σαμπάνιες. Η Τάσσος φαγώθηκε! Η πρώτη πανηγυρική δήλωση ήρθε από τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ήττα του Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε πει «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν. Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις των δυτικών ΜΜΕ, που έγραφαν και μετέδιδαν ότι έχασε ο «Mr ΝΟ»! Καθόλου, όμως, δεν ενοχλήθηκαν για το ότι κέρδισε ο κομμουνιστής, όπως ο ίδιος δηλώνει, Δ. Χριστόφιας… Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ήθελαν και τελικά το πέτυχαν να βγάλουν εκτός μάχης δευτέρου γύρου τον Τ. Παπαδόπουλο, για να έχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών τους Χριστόφια – Κασουλίδη, που είναι της ίδιας φιλοσοφίας στο Κυπριακό και πιο βολικοί, για τους ξένους. Το πέτυχαν, δημιουργώντας ταυτοχρόνως ρήγμα στο στρατόπεδο του «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν.
Τα λάθη του Τάσσου
και τα αίτια της πτώσης
Το σημερινό ντέρμπι Κασουλίδη – Χριστόφια είναι αμφίρροπο. Η περασμένη Δευτέρα βρήκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να μετρά τις τελευταίες του μέρες στο Προεδρικό. Από το «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν στην πτώση των Προεδρικών λόγω μιας σειρά λαθών που ξεκινούσαν από παλιά, όπως:
• Εμπιστεύτηκε μέχρι βαθμού αφελείας τον Δ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Τους έκανε όλα τα χατίρια στο εσωτερικό για να τον αφήνουν να κινείται όπως σχετικά ήθελε στο Κυπριακό, αλλά και για έναν άλλο λόγο: Έκτιζε για τη δεύτερη πενταετία επί του ΑΚΕΛ. Τελικά το ΑΚΕΛ διάβρωνε τα πάντα. Του πριόνιζε την καρέκλα και στο τέλος συμμάχησε με τον ΔΗΣΥ για την αποκαθήλωση του Τάσσου.
• Το επιτελείο του Παπαδόπουλου ακολούθησε λανθασμένη τακτική. Είχαν κάνει λανθασμένους υπολογισμούς. Θεωρούσαν δεδομένη τη συμμετοχή του Προέδρου Παπαδόπουλο και τον αποκλεισμό Κασουλίδη. Αφενός άφηναν στο απυρόβλητο τον Κασουλίδη, αφετέρου «χάιδευαν» τον Χριστόφια, όταν αμφότεροι κολλούσαν τον Παπαδόπουλο στον τοίχο, καταλογίζοντάς του την επιδιαιτησία της Ν. Υόρκης, παρότι η απόφαση είχε ληφθεί ομοφώνως. Του καταλόγιζαν ακόμη και το Σχέδιο Ανάν. Ενώ έκτιζαν οι άλλοι δύο για τον πρώτο γύρο, το επιτελείο του Παπαδόπουλου και ο ίδιος παγιδεύτηκαν στη στρατηγική που θα ακολουθούσαν στον δεύτερο γύρο και την πάτησαν. Δεν χτυπούσαν ούτε τον Κασουλίδη ούτε τον Χριστόφια, διότι ήθελαν τους ψηφοφόρους τους στον δεύτερο γύρο. Αντίθετα, Χριστόφιας και Κασουλίδης έβαλλαν ομαδικά κατά του Παπαδόπουλου για να τον φθείρουν, να ενισχύσουν τον κομματικό πατριωτισμό και να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Κάτι που τελικά το πέτυχαν.
• Τα κόμματα που στήριζαν τον Παπαδόπουλο και ειδικά το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ δεν πέτυχαν ψηλές συσπειρώσεις. Έχασαν από τη δύναμή τους 5% με 6% και τα δύο κόμματα μαζί!
• Υπήρχε εδώ και καιρό πρόβλημα και στην Κύπρο και στο εξωτερικό με τους συνεργάτες του Προέδρου οι οποίοι αδυνατούσαν να καθαρίζουν τη λάσπη της αντιπολίτευσης και των Αγγλοαμερικανών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
• Είχε τραγικά και τεράστια κενά στην επικοινωνιακή του πολιτική. Δεν μπορούσε πολλές φορές να περάσει στην κοινή γνώμη ακόμη και αυτές τις επιτυχίες του στο Κυπριακό, όπως είναι για παράδειγμα το περιεχόμενο της εταιρικής σχέσης και η οικονομία, η οποία κατέγραψε πλεόνασμα και πήρε τα εύσημα από την ΕΕ. Ο Παπαδόπουλος είχε τη θέση ότι δεν κυβερνά με τα ΜΜΕ και μισούσε τον λαϊκισμό. Δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και τη δωδεκάτη ώρα με τους έκτακτους υπάλληλους, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν παράνομη η όποια μονιμοποίησή τους, με αποτέλεσμα να βγάλουν ανακοίνωση ότι θα ψηφίσουν ή Χριστόφια ή Κασουλίδη!
Όχι από ΔΗΚΟ
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται! Την πρώτη κιόλας νύχτα της ήττας έγινε σύσκεψη των συνεργαζομένων με τον Παπαδόπουλο κομμάτων. Υπήρξε πρόταση από τον επικεφαλής του επιτελείου Παπαδόπουλου, Γιώργο Λιλλήκα, και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρη, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να προχωρήσουν στο δεύτερο γύρο όλοι μαζί και να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Κάρογιαν, ο οποίος προσδοκούσε ανταλλάγματα που θα έπαιρνε είτε από τον Χριστόφια είτε από τον Κασουλίδη.
Την επομένη, πρώτη η ΕΔΕΚ, σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου, κατόπιν διαβουλεύσεων με τον Δ. Χριστόφια, υποστήριξε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Η απόφαση επικυρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Β. Λυσσαρίδης αρνήθηκε να πάρει θέση. Παράλληλα, τη μερίδα του λέοντος, επιδίωξε να εισπράξει το ΔΗΚΟ. Πριν από τις διαπραγματεύσεις με το ΔΗΚΟ, Χριστόφιας και Κασουλίδης είχαν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με σκοπό να εισπράξουν την εύνοιά του. Όμως, ο απερχόμενος Πρόεδρος δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα παρέμβει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τηρώντας ίσες και από τους δυο υποψηφίους αποστάσεις.
Αυτοαναίρεση Κασουλίδη
και η προσφορά του ΑΚΕΛ
Ο Χριστόφιας εμφανίστηκε ενοχλημένος από την ουδετερότητα του Παπαδόπουλου. Την ίδια στιγμή, η γ.γ. του ΔΗΚΟ συνεδρίαζε και πληροφορίες αναφέρουν ότι με πλειοψηφία έξι υπέρ και ενός κατά είχε ταχθεί υπέρ της συνεργασίας με τον Γ Κασουλίδη. Λίγο αργότερα, πριν από το μεσημέρι, ήρθε και η γενναία προσφορά του ΔΗΣΥ, που περιλάμβανε πέντε υπουργεία, εκ των οποίων το ένα ήταν των Εξωτερικών. Ταυτοχρόνως έδιδε στο ΔΗΚΟ τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ και την προεδρία της Βουλής. Επίσης αποδεχόταν 18 σημεία της πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου, που σήμαινε ότι αυτό αναιρούσε την πολιτική του και ότι θεωρητικώς θα κυβερνούσε με εκείνη του αποχωρούντος Προέδρου. Τα τηλεοπτικά κανάλια και οι ραδιοσταθμοί μετέδιδαν ότι το ΔΗΚΟ πάει με Κασουλίδη! Ως το απόγευμα, όμως, όταν η λήψη της τελικής απόφασης τέθηκε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, τα πράγματα άλλαξαν. Προηγήθηκε η προσφορά του ΑΚΕΛ, που έδιδε τρία υπουργεία, εκ των οποίων το ένα των Εξωτερικών, και την προεδρία της Βουλής 3 συν 5. Δηλαδή τα τρία εναπομείναντα έτη ως τη λήξη της θητείας του υφιστάμενου Κοινοβουλίου και τη στήριξη από το ΑΚΕΛ προς το ΔΗΚΟ για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής.
Επίτροπος
από την ΕΔΕΚ
Παραλλήλως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΑΚΕΛ δίνει στην ΕΔΕΚ δύο υπουργεία (το μέγιστο) και τον Επίτροπο στην ΕΕ, που φημολογείται ότι θα είναι ο νυν πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου. Η θητεία του κ. Ομήρου στην ΕΔΕΚ τελειώνει και δεν δικαιούται να εκλεγεί εκ νέου στην προεδρία του Κινήματος.
Με Χριστόφια το ΔΗΚΟ,
ο Μάριος και ο Γιωρκάτζης…
Οι κεφαλές του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος Μάριος Καρογιάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Κενεβέζος υποστήριξαν την υποψηφιότητα Χριστόφια, ενώ ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού και ο υπουργός Παιδείας Άκης Κλεάνθους την υποψηφιότητα Κασουλίδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγλίδης, υποστήριξε ότι το κόμμα δεν θα έπρεπε να υποστηρίξει ούτε Κασουλίδη ούτε Χριστόφια. Τελικώς, μετά μια θυελλώδη και μαραθώνια συνεδρίαση, που περατώθηκε περί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με ψήφους 112 έναντι 50 τα στελέχη του ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια. Ο γιος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν πήρε θέση. Πήρε όμως θέση 24 ώρες αργότερα υπέρ του Κασουλίδη ο ετεροθαλής αδελφός του, γιος του δολοφονηθέντος πρώην υπουργού Εσωτερικών κατά τη δεκαετία του ’60 Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, Κωνσταντίνος.
Καθένας το βιολί του
Οι αντιδράσεις στη βάση του ΔΗΚΟ είναι πολλές. Τις ομολογεί η ίδια η ηγεσία του κόμματος. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος θα ακολουθήσει την απόφαση και πόσοι θα στραφούν προς Κασουλίδη ή θα ρίξουν λευκό. Ήδη ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης προτού ληφθεί η απόφαση του ΔΗΚΟ έσπευσε να συναντήσει τον Κασουλίδη, αφήνοντας σαφώς να νοηθεί ότι θα τον στηρίξει, ανεξαρτήτως τι θα έπραττε το ΔΗΚΟ. Την περασμένη Πέμπτη μετά από συνάντηση, που είχε ο Χριστόφιας με τον Μάριο Κάρογιαν, σε μια προσπάθεια να δοθεί θετικό κλίμα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε ότι το κόμμα του ήταν ενωμένο.
Αντιπολίτευση
το ΕΥΡΩΚΟ
Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κόμμα με απόφασή του διευκρίνισε ότι δεν θα δώσει ψήφο ούτε στον Χριστόφια ούτε στον Κασουλίδη λόγω διαφωνιών στο εθνικό ζήτημα και ότι θα ανήκει στον χώρο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Της απόφασης είχαν προηγηθεί χωριστές συναντήσεις της ηγεσίας του κόμματος με τους δυο υποψηφίους, Κασουλίδη και Χριστόφια, την Τρίτη και την Τετάρτη αντίστοιχα. Ο πρώην βουλευτής του κόμματος Χρίστος Κληρίδης διαφώνησε με την απόφαση και με δημόσια δήλωσή του αφενός υποστήριξε την υποψηφιότητα Κασουλίδη, αφετέρου ανακοίνωσε την έξοδό του από το κόμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κασουλίδης υποσχέθηκε στον Χρίστο Κληρίδη ότι θα τον διορίσει δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν εκλεγεί Πρόεδρος.
Άθεοι, παπάδες και εκλογές
Στον χορό του προεκλογικού μπήκε την περασμένη Τετάρτη και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β’, ο οποίος κατόπιν συνάντησης που είχε με τον Κασουλίδη ανακοίνωσε την υποστήριξή του προς τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ. Είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο Χριστόφιας θα καταργήσει το μάθημα των θρησκευτικών. Ο Χριστόφιας με δηλώσεις του διέψευσε τις φήμες και στηλίτευσε τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου προς τον Κασουλίδη, θεωρώντας την επέμβαση στις εκλογές και στην πολιτική ζωή. Αντιθέτως, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας και ότι η Εκκλησία πρέπει να μείνει εκτός πολιτικής και εκλογών. Μετά τον Επίσκοπο Νικηφόρο ο Χριστόφιας επανήλθε και με νέες δηλώσεις του επισήμανε ότι εάν ο Αρχιεπίσκοπος θέλει να κατέλθει στην πολιτική, ας εγκαταλείψει την Εκκλησία και ας ενταχθεί σε κόμματα. Ταυτοχρόνως, απάντησε σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», που πρόσκειται στον ΔΗΣΥ, σύμφωνα με το οποίο ο Χριστόφιας είναι άθεος! Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ τόνισε ότι αυτή η πρακτική από τον ΔΗΣΥ όχι μόνο εκσυγχρονιστική δεν είναι, αλλά αποτελεί κατάλοιπο παρωχημένων εποχών.
Εθνικόφρονες vs
εργατικών οργανώσεων
Παραλλήλως, την υποψηφιότητα Κασουλίδη υποστήριξαν ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, τα πολυάριθμα εθνικόφρονα σωματεία της Κύπρου, και τα σωματεία ΑΠΟΕΛ, Ανόρθωση, Απόλλωνας, Ολυμπιακός, ΑΕΚ Λάρνακας, Δόξα, Διγενής Μόρφου και άλλοι φορείς, ενώ στον αντίποδα, το ΑΚΕΛ υποστηρίζεται από τις εργατικές ανά την Κύπρο οργανώσεις.
Μετά το σοκ
Μετά το σοκ της περασμένης Κυπριακής κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Τα πάντα είναι ανοικτά… Εάν εκλεγεί ο Χριστόφιας, αναβιώνει η Τριμερής (ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ), όσο και αν θέλουν λόγω προεκλογικού αγώνα να το αρνούνται στο ΑΚΕΛ για να απορροφούν ψηφοφόρους από όλα τα στρατόπεδα. Η διαφορά είναι ότι αντί του Παπαδόπουλου θα ηγείται ο Χριστόφιας, τον οποίο ευνοούν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Εάν εκλεγεί ο Κασουλίδης, ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρός του Νίκος Αναστασιάδης, ο ισχυρός παίκτης της παράταξης, γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο ΔΗΣΥ εκλέγει Πρόεδρο χωρίς εξαρτήσεις, αλλά με μια ισχυρή αντιπολίτευση και την εύνοια όμως των Αγγλοαμερικανών, που θεωρούν τον ΔΗΣΥ δεδομένο στην επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα.
Λιλλήκας, Χριστόφιας
και «οπορτουνιστές»
Στο στόχαστρο του ΑΚΕΛ βρίσκεται μονίμως ο τέως υπουργός των Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας. Ο Λιλλήκας είχε έρθει σε σύγκρουση με τον υποψήφιο Πρόεδρο Δ. Χριστόφια όταν το ΑΚΕΛ θα λάμβανε την τελική του απόφαση για το «ναι» και το «ΟΧΙ». Ο Χριστόφιας ήταν αρχικώς υπέρ του «ναι» και ο Λιλλήκας ήταν από τους πρωταγωνιστές ανατροπής του κλίματος εντός του ΑΚΕΛ, που είχε αποτέλεσμα να στραφεί το κόμμα προς το «ΟΧΙ». Οι σχέσεις των δυο πολιτικών ψυχράθηκαν και κατέληξαν, ειδικώς μετά την υποβολή της υποψηφιότητας Χριστόφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εχθρικές, με ανταλλαγές κατηγοριών. Ο Χριστόφιας θεωρούσε ότι ο Λιλλήκας ήταν υποχρεωμένος, εφόσον είχε στηρίξει την πολιτική του καριέρα στο ΑΚΕΛ και εφόσον είχε αναδειχθεί μέσω αυτού, να υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα και όχι του Παπαδόπουλου. Ο Λιλλήκας θεωρούσε ότι στο Κυπριακό ήταν πιο κοντά στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον οποίο στήριξε ως το τέλος και είναι ένας από τους μεγάλους επί του παρόντος χαμένους των εκλογών, διότι δεν έχει πίσω του ούτε κόμμα ούτε άλλη στήριξη. Την περασμένη Τετάρτη με δήλωσή του υπεστήριξε την υποψηφιότητα Χριστόφια, όπως είχε δεσμευτεί προτού στηρίξει τον Παπαδόπουλο. Είπε τότε ότι εάν έχανε ο Παπαδόπουλος θα στήριζε Χριστόφια, παρότι μέσα σε έντονο κλίμα πόλωσης κατηγορείται για καιροσκόπος και συμφεροντολόγος. Όμως, αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα μπορούσε να το παίξει κατάλληλα στο δημοψήφισμα και να παραμείνει ένα από τα αγαπητά παιδιά του Χριστόφια, με όλες τις παραπέρα προοπτικές. Ή θα μπορούσε να τραβήξει με τους Αγγλοαμερικανούς και να στηρίξει το «ναι» με πολλά και πάσης φύσεως ανταλλάγματα και οφέλη… Τελικώς, παρέμεινε ως το τέλος θερμός υποστηρικτής του «ΟΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν και έγινε κόκκινο πανί κυρίως για τους Άγγλους, στηρίζοντας τον Παπαδόπουλο, σε αντίθεση με άλλους συντρόφους, οι οποίοι, ενώ δήλωναν πίστη στον Τάσσο, του γύρισαν την πλάτη και φιγουράρουν παρά τω Χριστόφια… Άλλοι ως «οπορτουνιστές» έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη…