ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Αν νομίζετε ότι η ακρίβεια είναι «φρούτο» ελληνικό, χάσατε. Ακόμα και οι πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σε άθλιες συνθήκες, και οι οποίοι, όπως και στη χώρα μας, δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ούτε τα βασικά.
Τα αίτια της ακρίβειας, λέει και επισήμως το Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από σχετική έρευνα που διεξήγαγε ομάδα ευρωβουλευτών, οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο μονοπωλιακό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, που στην κυριολεξία ελέγχουν την πρόσβαση των γεωργών και των άλλων προμηθευτών προς τους καταναλωτές της ΕΕ. Διαπιστώνεται επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις κάνουν κατάχρηση της αγοραστικής τους δύναμης για να μειώνονται οι τιμές που καταβάλλονται στους προμηθευτές τόσο της ΕΕ όσο και των τρίτων χωρών, που πολλές φορές φτάνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ο ευρωβουλευτής κ. Γκλαβάκης, ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η χαμηλή τιμή που εισπράττουν οι παραγωγοί, αλλά και οι ψηλές τιμές που καλούνται να καταβάλλουν οι καταναλωτές, εξελίσσονται σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, όχι μόνο για τους παραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές. Γι’ αυτό καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει τους κινδύνους που έχει για το υγιές εμπόριο η συγκέντρωση του εμπορίου στα χέρια λίγων μεγάλων επιχειρήσεων και να προβεί σε ρυθμίσεις επειγόντως, με στόχο την προστασία των καταναλωτών, αλλά και των παραγωγών της ΕΕ. Δεν πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς σε ένα φαινόμενο που πλήττει για μεγάλο διάστημα τα κοινοτικά νοικοκυριά. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και άμεση και αποτελεσματική».
Εν ολίγοις ανατρέπεται πανηγυρικά η κοσμοθεωρία της ελεύθερης αγοράς ότι τα πολυκαταστήματα-γίγαντες και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τονώνουν τον ανταγωνισμό και φέρνουν φθηνότερα προϊόντα στους καταναλωτές.
Ενίοτε, τα μπακάλικα και τα μανάβικα της γειτονιάς μπορεί να είναι πιο χρήσιμα.


Σχολιάστε εδώ