ο Δαίμονας των δημαρχείων

Πήγαινε λοιπόν ο ευτραφής ειδικός συνεργάτης δεξιά και αριστερά και «δάγκωνε» όποιον έβρισκε. Δανεικά, κοσμήματα, λουλούδια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μέχρι στον Δήμο Περιστερίου είχε φτάσει η αφεντιά του. Όλοι στο περιβάλλον του δημάρχου αναρωτιόντουσαν για την πολυτελή ζωή που έκανε ο συνεργάτης, αλλά κανείς δεν είχε αποδείξεις. Καινούργιο αυτοκίνητο, χρυσά κομπολόγια και πούρα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Για να μη σας τα πολυλογώ, σιγά σιγά έφταναν οι καταγγελίες στο γραφείο του δημάρχου και όλοι εντέλει έδωσαν απαντήσεις στις απορίες τους. Όπως είναι φυσικό, ο συνεργάτης έφυγε νύχτα και όπως μαθαίνω σήμερα γυρίζει στα γραφεία των συμβούλων της αντιπολίτευσης και δίνει φακέλους με δήθεν σκάνδαλα για να εκδικηθεί τον δήμαρχο. Θα πέσει πολύ γέλιο μ’ αυτήν την υπόθεση. Θυμηθείτε το. Τα καλύτερα τ’ αφήνουμε για το μέλλον.

QQQ

Είδα προχθές τον ταλαίπωρο και φίλτατο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Βύρωνα, Παναγιώτη Κόνσουλα, σε μια τηλεοπτική μονομαχία, στο δελτίο ειδήσεων του EXTRA, με τον δήμαρχο της πόλης Νίκο Χαρδαλιά, και τον λυπήθηκε η ψυχή μου. Η κουβέντα ήταν άνευ σημασίας, όταν άνοιξε έναν μαύρο φάκελο ο Χαρδαλιάς και έβγαλε φωτογραφίες και έγγραφα που, όπως είπε, αφορούσαν τις πολεοδομικές παραβάσεις που έχει κάνει η εργολαβική εταιρεία που έχει η οικογένεια του Κόνσουλα. Καλύτερα να άνοιγε μια τρύπα να κρυφτεί ο αγαπητός Παναγιώτης. Τι την ήθελες την εκπομπή ρε φιλαράκο. Πάντως ο Χαρδαλιάς μού έκανε καλή εντύπωση. Μου αρέσει ο λόγος του, είχε επιχειρήματα και δυστυχώς για τους πολιτικούς του αντιπάλους αποδείχθηκε ότι έχει καλό αρχείο. Για να είμαι δίκαιος, και ο Παναγιώτης Κόνσουλας είναι σοβαρός άνθρωπος, αλλά με τον συγκεκριμένο δήμαρχο απέναντί του μάλλον πρέπει να βρει άλλον δήμο για να πολιτευτεί. Εγώ για καλό το λέω.

QQQ

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε απ’ όλους τους δήμους που έχουν πάνω από 20.000 κατοίκους να δημιουργήσουν θυρωρεία στην είσοδο των δημαρχείων για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες. Φυσικά, στην Αττική τουλάχιστον, ελάχιστοι δήμοι δεν έχουν θυρωρείο. Στην επαρχία όμως το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση. Μπαίνει ο δημότης στο κτίριο και πηγαίνει σαν παλαβός δεξιά και αριστερά να ρωτήσει πού είναι ο υπάλληλος που πρέπει να απευθυνθεί για το θέμα του. Φυσικά έχει παρατηρηθεί και το φαινόμενο κάποιοι να εννοούν ως θυρωρείο έναν τύπο πίσω από ένα γραφείο να πίνει καφέ και να καπνίζει, αφού πρώτα έχει τελειώσει τα τηλεφωνήματα της ημέρας με όλο το σόι του. Η εγκύκλιος καθορίζει τον τρόπο που θα γίνουν αυτά τα θυρωρεία. Ως ενέργεια είναι πολύ θετική. Για να δούμε τι θα δούμε.

QQQ

Άμα δεν βάζει μυαλό ο άνθρωπος τι να πει κανείς. Μάζεψε ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης, Τσαπαρλής, καμιά δεκαριά συντρόφους του και έκαναν μια συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν επειδή η διοίκηση του δήμου έδωσε άδεια για παζάρι σε κάποιους επαγγελματίες της περιοχής προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους. Μια διαμαρτυρία δηλαδή χωρίς ουσία, για να λέμε ότι κάνουμε κάτι. Η πλάκα είναι ότι μιλάει αυτός που με την υπογραφή του δημιούργησε ένα τεράστιο πολυκατάστημα που εξαιτίας του είχαν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι όλης της Αργυρούπολης, επειδή θα έκλειναν τα μαγαζιά τους. Οι πέντε πάγκοι μάς μάραναν ρε Νικόλα;

QQQ

Υπάλληλοι του δήμου μου λένε ότι στα όρια του Αμαρουσίου τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν τοποθετηθεί πενήντα πινακίδες, αυθαίρετα και με τσαμπουκά, αλλά φυσικά με κάποιων την ανοχή. Δήμαρχε, από πού αντλούν οι κύριοι αυτοί τη δύναμη;

QQQ

Τελικά είχαμε δίκιο όταν γράφαμε ότι οι πολυθεσίτες σύμβουλοι της ΤΕΔΚΝΑ μάλλον θα αποτελέσουν παρελθόν ως προς την επίσκεψή τους στο λογιστήριο της Ένωσης. Έμαθα ότι με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο ανακοινώθηκε στον διευθυντή ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις του πρώην δημάρχου Αλίμου και της γηραιάς κυρίας που «ειδικευόταν» στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Μου είπαν ότι έπεσαν διάφορα τηλέφωνα προκειμένου ν’ αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος Δημήτρης Καλογερόπουλος και να κρατήσει τους δύο εκλεκτούς συμβούλους που είχε επιλέξει ο πρώην, αγαπητός Φιλίππου, αλλά, όπως φαίνεται, οι πιέσεις δεν απέδωσαν. Βάλτε νέα παιδιά να δουλέψουν. Δώστε ευκαιρίες στους πτυχιούχους που κοιτάνε τα χαρτιά που έχουν καδράρει και αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που δεν έγιναν… Θεμιστοκλήδες. Σίγουρα λεφτά και εύκολα.

QQQ

Αρχίζουν σε λίγες ημέρες οι εκδηλώσεις καρναβαλιού σε πολλούς δήμους. Τρίβουν τα χέρια τους τα γνωστά λαμόγια, που με απευθείας αναθέσεις θα κονομήσουν. Η αρπαχτή της αρκούδας γίνεται κάθε χρόνο. Η μεγαλύτερη κονόμα όμως γίνεται από τις περιβόητες επιτροπές δημοτικών συμβούλων που παίρνουν αμπάριζα τις μεγάλες επιχειρήσεις κάθε δήμου για να βρουν χορηγίες. Δέκα παίρνουν τρία δηλώνουν, ένα δίνουν στο τέλος. Δεν θ’ αργήσει η ώρα που εξαιτίας της απίστευτης διαφθοράς που υπάρχει στους δήμους θα δημιουργηθεί Εισαγγελέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ φτάνει το ποσόν για μικρές δουλειές που μπορούν να αναθέτουν οι δήμοι με απόφαση δημαρχιακής επιτροπής, χωρίς επίσημο διαγωνισμό. Υπάρχουν δήμοι που μ’ αυτά τα σαρανταπεντάρια ξεπερνούν κάθε χρόνο τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Όλα νομότυπα και τακτοποιημένα. Από αυτά τα δύο εκατομμύρια, τα τριακόσια χιλιάρικα είναι μεροκάματο.

QQQ

Τελικά το έργο της αποχέτευσης στη Σαλαμίνα, που είχε ακυρωθεί από το Ε΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα προχωρήσει κανονικά, αφού με νέα απόφαση άλλο κλιμάκιο όπου είχε προσφύγει ο δήμος ακύρωσε την ακύρωση. Φυσικά υπήρχαν και πολιτικές παρεμβάσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η απόφαση μάλιστα διατάζει κατά κάποιο τρόπο και την ΕΥΔΑΠ να βοηθήσει τον δήμο όπου χρειαστεί και να άρει όποιες αντιρρήσεις είχε. Αυτά είναι τα τυπικά. Η ουσία είναι ότι κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, αφού κατάφεραν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αυξήσουν τον προϋπολογισμό του έργου κατά πέντε εκατομμύρια. Καταλάβατε ή να το κάνω πιο λιανά;

QQQ

Μάζεψε τους φίλους του συνδυασμού του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και γιόρτασε σε μια μικρή ταβέρνα το ένα έτος στη διοίκηση του δήμου. Σ’ ένα τραπέζι πίσω πίσω καθόταν και η αφεντιά μου διά του σώματος ενός δημοτικού συμβούλου. Είδα λοιπόν ότι από την εκδήλωση απουσίαζαν σοβαρά στελέχη που προεκλογικά είχαν στηρίξει την παράταξη Πατούλη. Πάντως οι παριστάμενοι δεν ξεπερνούσαν τους εκατό και αυτό σχολιάστηκε δυσμενώς, ακόμη και από στενούς συνεργάτες του δημάρχου. Πάντως, εάν έχετε απορία, ο Μιχάλης ο Μπάρλας, με κομμένα φτερά, ήταν παρών και ευτυχώς για εμάς πάλι μας έβριζε. Μιχάλη, πες αλεύρι. Ο Παναγιωτόπουλος σε γυρεύει. Κάποιος μου είπε ότι ο Μιχαλάκης έχει πλευρίσει τον φίλτατο Γιακουμάτο για να τον μαζέψει στο γραφείο του. Ο Κεφαλονίτης είναι έξυπνος άνθρωπος. Για να δούμε.

QQQ

Παραιτήθηκε η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μοσχάτου Βάσω Σταυροπούλου. Τη θέση της πήρε ο Αχιλλέας Μαρκόπουλος. Δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο γύρω από την παραίτηση, απλώς τηρήθηκε η δέσμευση του συνδυασμού που έλεγε ότι θα υπάρξει εναλλαγή συμβούλων κάθε χρόνο. Μπορεί βέβαια αυτό να αποτελεί ένδειξη δημοκρατίας σ’ έναν συνδυασμό, αλλά επί της ουσίας μετατρέπει τους συμβούλους σε τουρίστες, αφού μέχρι να πάρουν χαμπάρι πώς λειτουργεί ο δήμος φεύγουν και έρχονται οι άλλοι. Αυτή είναι η άποψή μου, σεμνή και ταπεινή.

QQQ

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο πρώην δήμαρχος Παιανίας Παρασκευάς Παπακωστόπουλος. Τη θέση του πήρε ο Νίκος Τσουρδαλάκης. Ακούστηκαν διάφορα, που όμως δεν πρόλαβα να διασταυρώσω. Υπομονή μέχρι την άλλη Κυριακή.

QQQ

Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έβαλε τέλος στη δικαστική περιπέτεια του πρώην στελέχους της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αλίμου Παναγιώτη Βανδώρου. Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε για ψευδορκία τους φερόμενους ως εκβιασθέντες απ’ αυτόν. Ο Βανδώρος είναι σήμερα πλέον συνταξιούχος και η υπόθεση αυτή τον είχε ταλαιπωρήσει αρκετά. Τέλος καλό, όλα καλά. Τώρα αρχίζει η περιπέτεια αυτών που τον κατηγόρησαν. Έτσι είναι η ζωή.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Θα ιδρύσω με τον… Θεμιστοκλή μια σχολή. Περιμένω εγγραφές. Κάθε είδους λαμόγια είναι καλοδεχούμενα. Οι εγγραφές που θα γίνουν μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν έκπτωση 4%. Τόσο έχουν και τα έργα που γίνονται στον δήμο της παραλίας όταν τα ίδια έργα σε άλλους δήμους έχουν 50%. Προσέλθετε άφοβα.


Σχολιάστε εδώ