Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα Ταμεία
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση, επιβάλλοντας «σιωπητήριο» σε βουλευτές και κομματικά στελέχη, ως προς τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων καταλήγει στο εξής σύστημα»
1) Δύο Ταμεία Εφάπαξ» Ένα του δημόσιου τομέα και ένα του ιδιωτικού τομέα (από τα 30 που υπάρχουν σήμερα). Τα Ταμεία αυτά, προς το παρόν, ενοποιούνται χωρίς να καταργηθεί η αυτοτέλειά τους (λειτουργική και όχι θεσμική θα είναι τώρα η ενοποίησή τους). Αναμένεται καθολική αντίδραση στη ρύθμιση και σημειώνεται πως ο ν. 3029/02 δεν «ακουμπούσε» τα Ταμεία Εφάπαξ.
2) Επτά θα είναι τα Ταμεία Επικουρικής Σύνταξης» Του ΙΚΑ-
ΕΤΕΑΜ, του ιδιωτικού τομέα (τσιμέντα, πετρέλαιο, φάρμακο κ.λπ.), Ειδικών Ταμείων (κοινής ωφέλειας), τραπεζών-ΕΤΑΤ, ΤΕΑΔΥ (Δημοσίου), Σωμάτων Ασφαλείας και ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι).
3) Επτά θα γίνουν και τα Ταμεία Κύριας Σύνταξης» ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ (αγρότες), αυτοαπασχολούμενοι (εκτός ΤΣΑ και ΤΕΒΕ), ΝΑΤ, Δημοσίου και Τύπου.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΓΣΕΕ, μόνο η ενοποίηση τριών Ταμείων Κύριας Σύνταξης που έγινε μέχρι σήμερα επιβάρυνε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με περίπου 6,1 δισ. ευρώ! Και όπως σχετικά τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, οι ενοποιήσεις των Ταμείων κρύβουν σοβαρότατους κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους με τον πρόχειρο και αυθαίρετο τρόπο που γίνονται (σ.σ.» χωρίς μελέτες).
Ως προς τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, φαίνεται πως εξαιρούνται μόνο όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για όλους τους άλλους και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν και οι συντάξεις θα μειωθούν, αλλά εμμέσως, και οι εισφορές θα αυξηθούν (μέσω της συνεισφοράς στο Ταμείο Αλληλεγγύης). Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται σκληρές πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις, καθώς τόσο τα συνδικάτα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν την κυβέρνηση πως «δεν θα επιτρέψουν την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου».
Ρυθμίσεις που έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί και οριστικά περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι ακόλουθες»
• Η σύνταξη με 35 χρόνια προϋπηρεσία στα 58 μετά το 2013 (και με προσθήκη εξαμήνων) θα καταβάλλεται στο 60ό έτος (σ.σ.» θίγονται κανόνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων).
• Καθιερώνονται αντικίνητρα, με «ποινή» μείωσης της σύνταξης έως και 8% ετησίως (αντί του ισχύοντος 4,5%) για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει μείωση της σύνταξης έως και 40% αν ο ασφαλισμένος επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί πέντε χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (65 για τους άντρες, 60 για τις γυναίκες).
• Παρέχονται κίνητρα παραμονής στην εργασία με αύξηση της σύνταξης κατά 3,3% ετησίως και με πλαφόν το 10% (παράταση δηλαδή κατά τρία χρόνια του εργασιακού βίου).
• Τίθεται φραγμός στη συνταξιοδότηση εργαζομένων μητέρων με ανήλικα παιδιά στα 55 χρόνια. Θα δοθούν «αντισταθμιστικά» οφέλη με αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τις εργαζομένες μητέρες έως και 6 χρόνια για τρία παιδιά, ενώ καθιερώνονται παροχές επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ.
• Το 20% της κύριας σύνταξης καθιερώνεται ως «πλαφόν» για τις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο θα επιφέρει μειώσεις έως και 30%-35% στη συνολική σύνταξη (σ.σ.» Για τις κύριες συντάξεις δεν προβλέπονται παρεμβάσεις, καθώς αυτές με βάση τον ν. 3029/02 μειώνονται σταδιακά από το 80% στο 70%).
• Δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης θα έχουν μόνο όσοι εξασφαλίζουν 100 (από 50 που είναι σήμερα) ένσημα ετησίως. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται πως εκτός υγειονομικής περίθαλψης θα βρεθούν 400.000 άτομα.
• Διατηρείται η δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 37 χρόνια προϋπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, εφόσον πρόκειται για ασφάλιση σε ένα μόνο Ταμείο. Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, απαιτούνται 40 χρόνια προϋπηρεσίας.
• Δεσμεύονται κοινωνικοί πόροι έως και 10% από ασφαλιστικά ταμεία που ευημερούν (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, δημοσιογράφοι) με σκοπό να χρηματοδοτηθούν ελλειμματικά Ταμεία.
• Παρατείνεται μέχρι 31/12/ 2009 η χορήγηση αναλογικής σύνταξης με 3.500 ένσημα ή 11,5 χρόνια προϋπηρεσίας.
• Μειώνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 χρόνια, ενώ οι αγρότισσες συνταξιοδοτούνται στα 60 χρόνια.
Σημειώνεται πως στις αλλαγές που θα επιφέρει η ψήφιση του νέου νόμου δεν περιλαμβάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα η κυβέρνηση επιφυλάσσει νέο νομοσχέδιο που μάλλον θα καταρτιστεί το φθινόπωρο του 2008. Επίσης «εκτός ρύθμισης» βρίσκεται και το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων
(ΒΑΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμόρφωση της λίστας των ΒΑΕ προγραμματίζεται για τον Μάιο, μετά την πλήρη διάσταση απόψεων που σημειώθηκε μεταξύ των μελετών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από αυτήν ο εμπειρογνώμονας κ. Γ. Ρωμανιάς και τα μέλη που εκπροσωπούσαν την εργατική πλευρά.
Μάχη για τη χρηματοδότηση
Ως προς τη χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το νομοσχέδιο προβλέπει τις εξής πηγές»
• Την καταβολή του 4% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ. Το 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και το 10% των Κοινωνικών Πόρων.
Προσωπικά ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις πηγές άντλησης πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος, δείχνοντας πως τα βάρη και τα ελλείμματα που επισώρευσαν οι κυβερνητικές πολιτικές (διαχρονικά), φέρνοντας στο χείλος του γκρεμού τα ασφαλιστικά ταμεία, θα τα πληρώσουν αμέσως ή εμμέσως οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις συνδικάτων και εργαζομένων που κατήγγειλαν ως καθαρά νεοφιλελεύθερη την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» πως οι πόροι που ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε για τη χρηματοδότηση του συστήματος είναι «ελάχιστοι, ανεπαρκείς, αβέβαιοι και όχι ανεξάντλητοι». Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς των πόρων προς τους οποίους στράφηκε ο πρωθυπουργός, αυτοί αντιστοιχούν για έναν χρόνο»
• Σε 796 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Σε 160 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και σε 41 εκατ. ευρώ από τους κοινωνικούς πόρους.
Με νέες δηλώσεις του, ο κ. Ρομπόλης υπογραμμίζει ότι»
• «Είναι προφανές πια πως η ασφαλιστική παρέμβαση της κυβέρνησης γίνεται για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και η επίτευξη του στόχου του Συμφώνου Σταθερότητας το 2010 ώστε αυτό να αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι του 2,7% το 2007».
Άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των Ταμείων τα οποία θα στερηθούν το 10% των κοινωνικών τους πόρων (41 εκατ. ευρώ ετησίως) προβλέπουν όλοι οι εμπειρογνώμονες, που υποστηρίζουν πως τυχόν εφαρμογή της ρύθμισης αυτής θα οδηγήσει σε ελάχιστα χρόνια είτε στη μείωση των παροχών είτε στην αύξηση των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα θιγούν.