Μπλόκαραν οι τραπεζίτες τα πρόστιμα για Γερμανό

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «Π», το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που συντάχθηκε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση 20 μηνών από την ανακοίνωση της εξαγοράς, κατέληγε στη διαπίστωση σοβαρών χρηματιστηριακών παραβάσεων. Πρόσωπα από τον στενό κύκλο βασικού μετόχου φέρονται να προχώρησαν σε συναλλαγές που «φούσκωσαν» την τιμή της μετοχής κατά 39%, κατά τρόπον ώστε να εμφανισθεί «δικαιολογημένο» το υπέρογκο τίμημα που πλήρωσε ο ΟΤΕ.

Όμως, παρά τη διαπίστωση των παραβάσεων, τραπεζικές πιέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ματαίωσαν τη λήψη αποφάσεων για την επιβολή προστίμων, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία τραπεζικού ομίλου, από τις πρώτες σε συναλλαγές στο ΧΑ. Έτσι, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Το σημαντικό στην παρούσα φάση, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, δεν είναι μόνο να τιμωρηθούν με διοικητικές κυρώσεις οι υπεύθυνοι για τη χειραγώγηση, αλλά να διαβιβασθεί το πόρισμα της Επιτροπής στον εισαγγελέα κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα, ο οποίος διεξάγει έρευνα για την υπόθεση της εξαγοράς, μετά την υποβολή σχετικής μηνυτήριας αναφοράς από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ουσιαστικά σύρθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διερεύνηση του θέματος και την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου ότι στη μηνυτήρια αναφορά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέδιδαν στην ΕΚ ευθύνες για ολιγωρία στη διερεύνηση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τα μέλη της τον κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι, όπως έχει συμβεί σε άλλες «σκοτεινές» χρηματιστηριακές υποθέσεις του παρελθόντος.

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα της Επιτροπής φαίνεται ότι δίνει νέα διάσταση στην ποινική διερεύνηση της επίμαχης εξαγοράς, καθώς επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η ανεξήγητη τότε άνοδος της μετοχής της Γερμανός κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον όμιλο του ΟΤΕ μέχρι την ανακοίνωση της εξαγοράς οφειλόταν, εν μέρει τουλάχιστον, σε χειραγώγηση από πρόσωπα του κύκλου του βασικού μετόχου, ο οποίος την ίδια περίοδο διαπραγματευόταν με τη διοίκηση Βουρλούμη την πώληση της αλυσίδας.

Στην αναφορά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν, εξάλλου, ότι ο κ. Βουρλούμης παραβίασε τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, που επιβάλλει τη μη κοινοποίηση προνομιακών πληροφοριών σε τρίτα πρόσωπα, πριν ανακοινωθούν επίσημα στο επενδυτικό κοινό. Ο κ. Βουρλούμης ομολόγησε, εξεταζόμενος στη Βουλή, ότι είχε ενημερώσει για την επικείμενη εξαγορά τον υπουργό Οικονομίας από τα τέλη του 2005, αρκετούς μήνες πριν ανακοινωθεί επίσημα.

Σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις χειραγώγησης, οι βουλευτές σημείωναν στην αναφορά τους μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

• «Την περίοδο κατά την οποία η προνομιακή πληροφορία δεν είχε ανακοινωθεί, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2005 μέχρι 5.5.06, σημειώθηκαν σε αρκετές συνεδριάσεις του ΧΑ ασυνήθιστα μεγάλοι όγκοι συναλλαγών επί της μετοχής της εξαγοραζόμενης εταιρείας ”ΓΕΡΜΑΝΟΣ”. Επίσης, από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν άρχισε να συζητείται (σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο κ. Βουρλούμης) η συμφωνία εξαγοράς, και μέχρι τις 4 Μαΐου, η μετοχή της ”ΓΕΡΜΑΝΟΣ” σημείωσε άνοδο κατά 33,96%. Τέλος όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία εξαγοράς (05.05.06) η τιμή της μετοχής ήδη είχε προσεγγίσει και διακυμαίνετο σχεδόν στο ύψος (18,30 ευρώ) στο οποίο έγινε η μεταβίβαση των μετοχών του κ. Πάνου Γερμανού στην ”COSMOTE”. H τελικώς συμφωνηθείσα τιμή των 19 ευρώ ανακοινώθηκε στις 9 Μαΐου 2006, ακριβότερη δηλαδή κατά 39,09% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος του τέλους Νοεμβρίου.

• Σε πολλές χρηματιστηριακές συνεδριάσεις της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου 2006, ο όγκος συναλλαγών της μετοχής της ”ΓΕΡΜΑΝΟΣ” ήταν 48,75% υψηλότερος από τον μέσο ημερήσιο όγκο που σημειωνόταν το 2005, ή 64,9% μεγαλύτερος σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τετράμηνο.

• Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βάσιμες ενδείξεις ότι ορισμένοι επενδυτές τοποθέτησαν κεφάλαια στη μετοχή της ”ΓΕΡΜΑΝΟΣ” με σκοπό την αποκόμιση κερδών, έχοντας γνώση και κάνοντας χρήση μιας προνομιακής πληροφορίας που μόνο στους εκδότες έπρεπε να είναι γνωστή και να έχει κρατηθεί από αυτούς εμπιστευτική.

• Η πληροφορία αυτή, δηλαδή η επικείμενη εξαγορά της ”ΓΕΡΜΑΝΟΣ”, είναι και η ΜΟΝΗ πληροφορία που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεγάλη άνοδο της μετοχής, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο δεν υπήρχε καμία άλλη μείζονος σημασίας και γνωστή σε όλους τους επενδυτές επιχειρηματική εξέλιξη.

• Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο όφελος από την άνοδο της τιμής της μετοχής της ”ΓΕΡΜΑΝΟΣ” το είχαν ο βασικός μέτοχος κ. Πάνος Γερμανός, και οι ξένοι και έλληνες θεσμικοί επενδυτές που συνολικά κατείχαν στις 31.12.2005 την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας.

• Τις συναλλαγές της επίμαχης περιόδου και την ταυτότητα των συναλλασσομένων όφειλε να έχει διερευνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για να διαπιστωθεί εάν παραβιάσθηκε η χρηματιστηριακή νομοθεσία, όσον αφορά στην αξιοποίηση προνομιακών πληροφοριών με σκοπό την αποκόμιση οφέλους από επενδυτές, όπως επίσης να διαπιστωθεί και η ταυτότητα των συναλλασσομένων.

• Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή η έρευνα πρέπει πάντα να διενεργείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από ένα σοβαρό εταιρικό γεγονός, που έχει αντανάκλαση στην αξία της μετοχής. Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας στη Βουλή να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα αυτής της έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (αν διεξήχθη έρευνα), αυτό δεν έγινε και μέχρι σήμερα το περιεχόμενό του (αν υπάρχει) περιβάλλεται από μυστικότητα.

• Όλα τα ανωτέρω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2006 έως 5.5.2006, παραβιάστηκαν ουσιώδεις διατάξεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που αναφέρονται στη χειραγώγηση τιμής μετοχής καθώς και στη χρησιμοποίηση προνομιακών πληροφοριών για την προσπόριση παράνομου περιουσιακού οφέλους».

nontas71 {@} gmail.com


Σχολιάστε εδώ