Η ΔΕΗ χαρίζει 80 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο

Πώς είναι, αλήθεια, δυνατόν να χαρίζονται κυριολεκτικά 80 περίπου εκατομμύρια ευρώ (!) τον χρόνο σε βάρος όλων ημών των ελλήνων καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να προμηθεύεται στη μισή τιμή το ρεύμα που χρειάζεται για τη λειτουργία της η γνωστή εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος (συμφερόντων Μυτιληναίου), διάδοχο σχήμα της γαλλικής ΠΕΣΙΝΕ; Μια αποικιοκρατική επένδυση που, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, παραπέμπει στην εποχή Καραμανλή του Α΄, το 1963, και είχε χαρακτηριστεί «μέγα σκάνδαλο».

Κι όμως, με την τελευταία περίεργη απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με την οποία έγινε δεκτή η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος ως ανεξάρτητης, θα μπορεί αυτή να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, με ζημία περίπου 80 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ!

Η προκλητική αυτή απόφαση της ΡΑΕ, η οποία, όπως φαίνεται, έχει παρεξηγήσει την αποστολή της και αντί να κινείται για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού, μάλλον αλληθωρίζει προς αλλότρια ιδιωτικά συμφέροντα, ελήφθη με ψήφους 3 έναντι 3! Η πλάστιγγα τελικά έγειρε υπέρ της Αλουμίνιον της Ελλάδος και του κ. Μυτιληναίου, με την ψήφο του ίδιου του προέδρου! Δυστυχώς!

Η ουσία της σκανδαλώδους απόφασης είναι ότι χαρακτηρίζοντας την Αλουμίνιον ανεξάρτητη συμπαραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, αντί για αυτοπαραγωγό (που παράγει δηλαδή ρεύμα μόνο για τις ανάγκες της) παρέχει σ’ αυτήν τη δυνατότητα, ενώ θα συνεχίσει η ίδια να προμηθεύεται το ρεύμα της μισοτιμής από τη ΔΕΗ, να μπορεί να διαθέτει το ρεύμα που θα παράγει στο σύστημα με την ακριβότερη τιμή της αγοράς. Τα προνόμια προνόμια και τα νέα κέρδη ευπρόσδεκτα για τον ημέτερο, προφανώς, επιχειρηματία! Ο ορισμός της λεόντειας, εις βάρος της ΔΕΗ, βέβαια, σύμβασης!

Για την ιστορία, οι κ. Μιχ. Καραμανής, πρόεδρος της ΡΑΕ, Θ. Πανάγος, Α΄ αντιπρόεδρος, και Μιχ. Θωμαδάκης, Β΄ αντιπρόεδρος, τάχθηκαν υπέρ της απόφασης και κατ’ ουσίαν υπέρ του κ. Μυτιληναίου, ενώ οι κύριοι Κυρ. Βλάχος, Κ. Χριστοδουλάκης και Εμμ. Ρογδάκης υπέρ των συμφερόντων της ΔΕΗ. Άπαντες κρίνονται και περιμένουμε τις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας με την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΗ κατά της Αλουμίνιον. Σημειωτέον ότι ακόμη κι αν η αντιδικία των δύο επιχειρήσεων λήξει με αποδοχή από την Αλουμίνιον της θέσης της ΔΕΗ να τιμολογεί με τις ταρίφες της υψηλής τάσης, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χάνει και σ’ αυτήν την περίπτωση, καθώς και αυτό το τιμολόγιο είναι χαμηλότερο της τιμής στην οποία θα πουλά το ηλεκτρικό ρεύμα η μονάδα της Αλουμίνιον στο σύστημα.

Και όλα αυτά την ώρα που η Αλουμίνιον της Ελλάδος είχε εξασφαλίσει γενναίες επιδοτήσεις, προκειμένου να περάσει στη χρήση φυσικού αερίου, με στόχο αφενός να μειώσει το κόστος λειτουργίας και αφετέρου να αυξήσει το ύψος της παραγωγής.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απάλλασσε ταυτόχρονα τη ΔΕΗ από την υποχρέωση να τροφοδοτεί με πολύ φθηνό ρεύμα μια εξόχως ενεργοβόρα επιχείρηση.

Αν τώρα υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε ενδεχομένως να παρέμβει δυναμικά λέγοντας «όχι» σ’ αυτήν την πρόκληση, αυτός δεν είναι άλλος από τον εποπτεύοντα υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, ο οποίος όμως δυστυχώς επέλεξε τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, παραπέμποντας και περιμένοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Υ.Γ.: Με νέα δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επιτίθεται κατά της ΡΑΕ και του κ. Καραμανή για την επίμαχη γνωμοδότηση, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο 1,5 δισ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού λαού και εξηγεί πως με την απόφαση αυτή θα ζημιώνεται η ΔΕΗ: «Με αυτόν τον τρόπο η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα πουλάει την παραγωγή της σκανδαλωδώς στη ΔΕΗ στην τιμή των 70-80 ευρώ/MWh, που είναι η αλχημιστική Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ), έργο και αυτό του κ. Καραμανή, και ταυτόχρονα θα αγοράζει για τις ανάγκες της από τη ΔΕΗ στην προνομιακή τιμή της λεόντειας συμφωνίας με την ΠΕΣΙΝΕ και στη χειρότερη περίπτωση με το τιμολόγιο Α-150, στην τιμή των 45-50 ευρώ/MWh.


Σχολιάστε εδώ