Εκατομμυριούχοι σε μια μέρα οι «φρουροί» του Αράπογλου!

Δείτε τον πίνακα με τα ονόματα:
σελίδα 21

Όχι μόνο ήταν «πρωταθλητής» στη διανομή των φθηνών μετοχών από το πρόγραμμα-δώρο προς τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας, αλλά έσπευσε αμέσως να τις πουλήσει, με κέρδος 854.877 ευρώ! Το μεγάλο φαγοπότι στην Εθνική Τράπεζα του κ. Αράπογλου έχει προσλάβει απίστευτες για τους κοινούς θνητούς διαστάσεις, καθώς 73 μεγαλοστελέχη της αυλής του διοικητή μοιράσθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 734.057μετοχές, οι οποίες ενσωμάτωναν την ημέρα εκείνη υπεραξίες 18,5 εκατ. ευρώ, αφού οι προνομιούχοι της τράπεζας είχαν την πολυτέλεια να τις αποκτήσουν με έκπτωση σχεδόν 50% επί της τιμής που διαπραγματευόταν η μετοχή την ίδια ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα διανομής δωρεάν μετοχών είχε καταψηφισθεί στη γενική συνέλευση της τράπεζας όχι μόνο από τους συνδικαλιστές, αλλά και από όσους ξένους μετόχους της Εθνικής είχαν δεσμεύσει τις μετοχές τους για να μετάσχουν στη συνέλευση. Ακόμη και οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων, που καθημερινά βλέπουν υπερβολικά γενναιόδωρα προγράμματα διανομής μετοχών σε στελέχη ανά τον κόσμο, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους με το υπερ-γενναιόδωρο πρόγραμμα της διοίκησης Αράπογλου, το οποίο εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των εκπροσώπων των ασφαλιστικών ταμείων, που ελέγχουν για λογαριασμό του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη την Εθνική. Κατά την έννοια αυτή, επισημαίνουν συνδικαλιστές, το πρόγραμμα-φαγοπότι έχει την πλήρη υποστήριξη του υπουργού Οικονομίας, που κατά τα άλλα εμφανίζεται αμείλικτος έναντι των προνομίων των… μισθωτών.

Την πιο ακραία περίπτωση πλουτισμού με ρυθμούς… πυροβόλου αναμφίβολα αποτελεί αυτή του υποδιοικητή κ. Άνθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος έχει την ευθύνη της διαχείρισης κινδύνων στον όμιλο και έχει κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη του κ. Αράπογλου, αν και στην τράπεζα είχε «μεταγραφεί» από την εταιρεία συμβούλων KPMG το 1998, επί διοίκησης Καρατζά.

Ο κ. Θωμόπουλος πραγματικά «σάρωσε» τα δικαιώματα αγοράς μετοχών σε προνομιακή τιμή, καθώς απέκτησε στις 17 Ιανουαρίου 52.775 μετοχές, πολύ περισσότερες και από τον ίδιο τον κ. Αράπογλου, που… αρκέσθηκε σε μόλις 30.000 μετοχές. Ο κ. Θωμόπουλος πλήρωσε συνολικά 1.247.645 ευρώ, αφού φαίνεται ότι διαθέτει άφθονη ρευστότητα, για να αγοράσει μετοχές που την ίδια ημέρα άξιζαν στο χρηματιστήριο 2.242.937,5 ευρώ. Έτσι, η υπεραξία την ημέρα της διανομής για τον κ. Θωμόπουλο έφθανε το ποσό των 995.292,5 ευρώ. Τα λεφτά φαίνεται ότι ήταν πολλά, ακόμη και για ένα τραπεζικό στέλεχος που με ευκολία βγάζει από την τσέπη του 1,2 εκατ. ευρώ για να αγοράσει μετοχές της τράπεζάς του. Έτσι, ο κ. Θωμόπουλος έσπευσε στις 23 Ιανουαρίου να πουλήσει όλες τις μετοχές που απέκτησε μέσω του προνομιακού προγράμματος Αράπογλου και κατάφερε να τις ρευστοποιήσει έναντι ποσού 2.102.522 ευρώ, βάζοντας στο… παντελόνι 854.877 ευρώ. Ένας μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα χρειασθεί περισσότερα από 42 χρόνια δουλειάς για να αποκομίσει όσα κέρδισε ο κ. Θωμόπουλος με λίγες χρηματιστηριακές συναλλαγές, που έγιναν βέβαια με «σημαδεμένη τράπουλα», αφού η έκπτωση αγοράς των μετοχών ήταν τόσο μεγάλη, που μόνο αν… εξαφανιζόταν η Εθνική από τον χάρτη θα μπορούσε κανείς να βγει χαμένος.

Δεν ήταν, όμως, μόνο ο κ. Θωμόπουλος που έσπευσε να πουλήσει, εκφράζοντας ίσως με αυτόν τον τρόπο και την… εμπιστοσύνη του στην τράπεζα που διοικεί και στις προοπτικές της. Τα στοιχεία που γνωστοποιεί στο ΧΑ η διοίκηση της

Εθνικής για τις συναλλαγές των στελεχών της δείχνουν ότι είναι πολλοί αυτοί που δεν άντεξαν στον πειρασμό της ρευστοποίησης. Χατζόπουλος, Καλορίτης, Σκλιβάγκος, Μπράτος, Κυριακόπουλος, Τουρκόλιας, Παυλάκης, Γαλερίδης, Χριστοδούλου, Βιτωράτου,

Ασημόπουλος είναι τα στελέχη που έχουν ρευστοποιήσει τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες μετοχές της τράπεζας, με τόση βιασύνη που θα έλεγε κανείς ότι τις έχουν αποκτήσει με μετοχοδάνειο και βιάζονται να το ξοφλήσουν ή ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί αργότερα στη μετοχή – όντως, τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Εθνικής «ταλαιπωρείται» και αυτό αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της αντίστοιχης «ταλαιπωρίας» του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ.

Αγοραστής ο Δασκαλόπουλος

Σε αντίθεση με τα μεγαλοστελέχη που ξεπουλάνε τις φθηνές μετοχές που αγόρασαν από το πρόγραμμα Αράπογλου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος αγοράζει τελευταία μετοχές της τράπεζας και μάλιστα σε τιμές αρκετά υψηλές, γύρω στα 40 ευρώ. Με επιστολή του στο «Π», ο κ. Δασκαλόπουλος διευκρινίζει ότι δεν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα διανομής μετοχών με έκπτωση, αφού απέκτησε μετοχές μέσω αγορών στο ΧΑ, στις τρέχουσες τιμές. Το «Π» εκφράζει τη λύπη του, διότι σε δύο δημοσιεύματα εκ παραδρομής εμφάνισε τον πρόεδρο του ΣΕΒ να έχει επωφεληθεί από το πρόγραμμα διανομής μετοχών, καθώς εμφανιζόταν ως αγοραστής στη σχετική λίστα που στέλνει η Εθνική στο ΧΑ.


Σχολιάστε εδώ