εδώ Βρυξέλλες

Στόχος της νέας πρότασης της Επιτροπής είναι η προστασία των ερμηνευτών, καθώς και η εξασφάλιση μιας μορφής σύνταξης από τα τραγούδια τους. Όχι μόνο των προβεβλημένων, αλλά και των λιγότερο γνωστών. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης, που ήταν συντάκτης της γνωμοδότησης για τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με τη συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις online μουσικές υπηρεσίες, δήλωσε ικανοποιημένος με την επικείμενη πρόταση και τόνισε ότι: «Είναι γεγονός ότι η μουσική βιομηχανία αποτελεί έναν συνεχώς εξελισσόμενο τομέα. Η τόνωση της δημιουργικότητας και η ενίσχυση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο και στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς».

wΤο πρόβλημα της εκμετάλλευσης των γυναικών και των παιδιών, καθώς και του ανεξέλεγκτου αγοραίου έρωτα, κατά τη διάρκεια μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις που αποτελούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη ανάλογων φαινομένων, έθιξε με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης.

w«Η Ευρώπη δεν κατασκευάζει κράτη, ενσωματώνει κράτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπαστάμκος μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίαζε με θέμα τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για το Κόσοβο. Αναφερόμενος στη διασπασμένη ευρωπαϊκή συνεννόηση επί του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι αυτή συνιστά ομολογία αποτυχίας της ΚΕΠΠΑ. Η ΕΕ θυσίασε την εσωτερική της συνεννόηση στον βωμό της πολιτικής ισχύος κρατών μελών της.

wΜακρύ κατάλογο ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας καταλογίζει στην Τουρκία η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Τρακατέλλη, επί της ουσίας, ωστόσο, εξαντλείται και πάλι σε ευχολόγια, επαναλαμβάνοντας συγχρόνως την πάγια θέση ότι το ζήτημα τίθεται τακτικά στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τρακατέλλης είχε απευθυνθεί στο συμβούλιο με αφορμή την προ μηνών κλιμάκωση των επιθέσεων κατά ιερών ναών στην Κωνσταντινούπολη. Στην απάντηση του συμβουλίου διευκρινίζεται ότι έχει γνώση της καταγγελλόμενης κατάστασης και των δυσκολιών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες και κοινότητες και ότι το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας θα εξακολουθήσει να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και να θίγεται όπως αρμόζει σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προσχώρησης και της εν εξελίξει μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Τουρκία.

wΗ Ελλάδα επιμένει στη διατήρηση παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Γκλαβάκη, και μάλιστα έχει υλοποιήσει τα περισσότερα προγράμματα.

Μέχρι σήμερα έχουν συγχρηματοδοτηθεί 21 τέτοια έργα συντήρησης στο πλαίσιο του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος για την αλιεία 2000 – 2006 με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 1.003.301 ευρώ. Τα έργα αυτά στοχεύουν στη συντήρηση αλιευτικών σκαφών με ιστορική αξία ή ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σχεδίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 21 σκάφη τα 19 συντηρήθηκαν με τη φροντίδα των τοπικών αρχών και δύο προορίζονται για συμμετοχή σε αλιευτικές έρευνες. Όπως ήταν αναμενόμενο, εντονότερο ενδιαφέρον έδειξαν φορείς περιοχών με μεγάλη ναυτική παράδοση.

wΣτις διιστάμενες απόψεις των αρμοδίων επιτρόπων για το θέμα των βιοκαυσίμων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καθηγητής Γιώργος Παπαστάμκος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Υφίσταται ο διακηρυγμένος στόχος να καλύπτει η χρήση των βιοκαυσίμων το 10% του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχω την αίσθηση ότι παρατηρούνται αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Επιτρόπων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας και Γεωργίας.

Τέσσερις αρμόδιοι επίτροποι, τέσσερις αποκλίνουσες απόψεις; Ποιο μήνυμα μπορώ να μεταφέρω στους έλληνες αγρότες, οι οποίοι έστρεψαν ή θέλουν να στρέψουν τις καλλιέργειές τους στην παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς, ιδίως μετά την αναδιάρθρωση της κοινής οργάνωσης ζάχαρης;»

wΤην άποψη ότι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και οι κλασικές γλώσσες, αρχαία ελληνικά και λατινικά, που αποτελούν τα θεμέλια των ευρωπαϊκών γλωσσών, μέσα στο πρόγραμμα πολυγλωσσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε με ερώτησή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Ο επίτροπος για την πολυγλωσσία κ. Orban απαντώντας στη Μαρία Παναγιωτοπούλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο δήλωσε ότι στόχος είναι η προώθηση μόνο των «ζωντανών», 23 επίσημων και 60 περίπου μειονοτικών γλωσσών της ΕΕ. Η συλλογή στοιχείων για την επεξεργασία του ευρωπαϊκού γλωσσικού δείκτη γίνεται κατʼ αρχάς για τις πέντε πλέον ευρέως ομιλούμενες ευρωπαϊκές γλώσσες και δεν συμπεριλαμβάνει την αρχαία ελληνική και τη λατινική γλώσσα, για τις οποίες δεν έγινε ποτέ κανένας σχεδιασμός.


Σχολιάστε εδώ