Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Το οικονομικό κατεστημένο βρήκε τη λύση για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Για να μη ζημιωθούν οι επενδυτές! Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στην Μαδρίτη τόνισε την ανάγκη αποφυγής των δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες της Ευρωζώνης. Και ζήτησε οι μισθολογικές αυξήσεις για τη φετινή χρονιά να μη συνδεθούν με την αύξηση των τιμών του καταναλωτή, αλλά μόνο με την παραγωγικότητα (επίπεδα αύξησης της παραγωγικότητας) και την υψηλή ανεργία. Τώρα που μας τελείωσε η καραμέλα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας για τη συγκράτηση των αποδοχών των εργαζομένων, έψαξαν και βρήκαν τις δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις, την υψηλή ανεργία και την παραγωγικότητα, που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με στασιμότητα των εργατικών αμοιβών. Λες και αν οι μισθωτοί πάρουν αύξηση ίση σε ποσοστό με την παραγωγικότητα, τότε θα λυθεί και το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας! Ναι, τόσο «σοφοί» είναι οι άνθρωποι της ΟΝΕ. Βρήκαν τα αιώνια θύματα, τους εργαζόμενους, που πρέπει συνέχεια να βάζουν πλάτη για να θησαυρίζουν οι τράπεζες, οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές και οι κερδοσκόποι επενδυτές. Καλά, ο κ. Τρισέ δεν έμαθε ότι όταν οι μισθοί αυξάνονται λιγότερο από τις τιμές, η ζήτηση περιορίζεται και η ανεργία γιγαντώνεται; Πού στηρίζεται για την αύξηση της ζήτησης; Στην υπερχρέωση των εργαζομένων; Αίσχος για το επίπεδο της ηγεσίας που μας εξουσιάζει!

2 Θέλετε να δείτε, κ. Τρισέ, τα κέρδη της εργοδοσίας; Δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Και θα πειστείτε ότι οι κόποι σας δεν πάνε χαμένοι. Πακτωλός κερδών για τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις και κερδοσκόπους επενδυτές. Για παράδειγμα: τα καθαρά κέρδη της ΕΝΙ, της τέταρτης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη, έφθασαν τα 2,68 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά και της Air Liquide, της μεγαλύτερης εταιρείας βιομηχανικών αερίων στον κόσμο, «πέταξαν» στο 1,12 δισ. ευρώ (2007). Τα κέρδη της ρωσικής Gazprom έφτασαν το τρίτο τρίμηνο του 2007 στα 20,2 δισ. δολάρια (δηλαδή 516,1 δισ. ρούβλια έναντι 500 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006). Έχουμε λοιπόν τις πρωτογενείς πληθωριστικές πιέσεις από τις αυξήσεις τιμών στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και στα δημητριακά (η τιμή του σίτου πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 4,92 δολάρια το μπούσελ και τώρα φτάνει στα 17,63 δολάρια, δηλαδή αύξηση 260% σε έναν χρόνο)! Αυτές τις αυξήσεις τις εκμεταλλεύονται βάναυσα οι μεταποιητικές και εμπορικές εταιρείες και δημιουργούν δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις. Και θησαυρίζουν. Και οι «σοφοί» της ΟΝΕ και της ΕΚΤ στηρίζουν τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη στασιμότητα των εργατικών αμοιβών. Η σφαγή των αμνών. Δεν θέλουν ή δεν μπορούν να χτυπήσουν τις πανίσχυρες αισχροκερδείς δυνάμεις της αγοράς που δημιουργούν τις πληθωριστικές πιέσεις και χτυπάνε τους αδύναμους εργαζόμενους.

3 Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης προβλέπει για το 2008 ο επικεφαλής του Eurogroup (δηλαδή των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αναμένει ρυθμό ανάπτυξης για το 2008 στο 1,6%-1,8%. Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι προβλέψεις της Κομισιόν, που θα αποτυπωθούν στην εαρινή έκθεσή της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα τις εξετάσει και το ΔΣ της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Και ο δικός μας προϋπολογισμός ’08, που στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 4% και η Ευρωζώνη 2,2%, πώς θα μπορέσει να βγει «ασπροπρόσωπος»; Η τυχόν μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ θα δημιουργήσει ανάλογη μαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού. Πώς θα καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα; Με τις αποκρατικοποιήσεις; Απίθανο καθώς οι καιροί για τα χρηματιστήρια και τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι δύσκολοι. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν ή οι ταλαίπωροι καταναλωτές αν αυξηθεί ο ΦΠΑ. Σκοτεινή χρονιά για τους εργαζομένους, στους ώμους των οποίων πέφτουν όλα τα βάρη της αποτυχημένης νεοφιλελεύθερης οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ