Δεν ηττήθηκε το «ΟΧΙ»

Το πρώτο κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με σαφήνεια από τη νέα ηγεσία είναι ότι δεν πρόκειται να υποστηριχθεί κανενός είδους Σχέδιο Ανάν, με τις όποιες «παραλλαγές» και «παραφυάδες» του. Η λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος του ΟΧΙ δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Ούτε συνδέεται -όπως τουρκικοί, βρετανικοί και αμερικανικοί κύκλοι ισχυρίζονται- με την εξέλιξη των εκλογών και την ήττα του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος υπήρξε άξιος ηγέτης. Με ηπιότητα και αποφασιστικότητα χειρίσθηκε την πιο κρίσιμη περίοδο στη νεότερη ιστορία του πολύπαθου νησιού, έθεσε την προσωπική του σφραγίδα και εξέφρασε με τον πιο γνήσιο τρόπο τη βούληση του κυπριακού λαού.

Όμως ο Τάσσος Παπαδόπουλος έγινε ο κοινός στόχος της παραδοσιακής σύγκρουσης μεταξύ του ΑΚΕΛ και της φιλελεύθερης-συντηρητικής παράταξης. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά μπόρεσε να ενοποιήσει και να εκφράσει πολιτικά τον «ενδιάμεσο» πολιτικό χώρο, που αποτελούσε μέχρι τώρα «συμπληρωματικό» στοιχείο στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου.

Αυτό υπήρξε ίσως -με τη λογική των κομματικών επιτελείων και μηχανισμών- και το μεγάλο του «λάθος». Από «μετωπικό» σχήμα του ΑΚΕΛ μετατράπηκε σε κεντρικό-δυναμικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος, που απειλούσε τις παραδοσιακές «ισορροπίες»…

Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα του β’ γύρου -που φαίνεται να αναδεικνύει νικητή τον κ. Χριστόφια- το εθνικό θέμα της Κύπρου θα πρέπει να παραμείνει εκτός κομματικών ανταγωνισμών, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Όσο για τους χειρισμούς που θα ακολουθήσουν, αυτοί δεν μπορούν παρά να σεβαστούν την εκφρασμένη βούληση του κυπριακού λαού μέσα από το δημοψήφισμα, τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα θεσμικά -δικαιικά δεδομένα που ισχύουν για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΦΙΣ


Σχολιάστε εδώ