Γιατί δεν ξανασκέφτονται την ίδρυση Τράπεζας Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στην επιστολή του ο Γ. Σολωμός αναφέρει:

Φίλε κ. Διευθυντά

Θέλω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις στα σχόλια του καθηγητή κ. Σ. Ρομπόλη επί των προτάσεων Καραμανλή για το Ασφαλιστικό, που φιλοξενήσατε στο προηγούμενο φύλλο (σελ. 10) της έγκριτης και θαρραλέας εφημερίδας σας:

1. Γνωρίζω πολύ καλά και τις απόψεις επί του Ασφαλιστικού και τον διαλεχτικό τρόπο αντιμετώπισης των κοιν. φαινομένων του καθηγητή και γι’ αυτό μου προκάλεσαν έκπληξη οι θέσεις του επί κάποιων κυβερνητικών μέτρων. Και συγκεκριμένα:

α) Δεν εκτίθενται -όπως φοβάται- σε σοβαρό και «άμεσο κίνδυνο» τα υπό συγχώνευση τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία των επιστημονικών κλάδων με την μετακίνηση του 10% των κοινωνικών πόρων των προς άλλα χειμαζόμενα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί πρόκειται για «απώλεια» 27 μόνο εκατ. ευρώ, όταν οι κοινωνικοί πόροι (με στοιχεία κοιν. προϋπολογισμού 2007) είναι 270 εκατ. ευρώ, τα πλεονάσματα 680 εκατ. ευρώ και τα περιουσιακά των στοιχεία ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

β) Καμιά κουβέντα δεν έγινε για τη διατήρηση ή μη του σαθρού και ανήθικου συστήματος των κοινωνικών πόρων. Αλλά αφού διαμαρτύρεται για τη μετακίνηση του 10%, σημαίνει ότι υποστηρίζει τη διατήρηση του βρώμικου ασφαλιστικού μας συστήματος, δηλαδή ο φτωχός και γενικά ο λαός να πληρώνει τη σύνταξη κάποιων «έξυπνων» που κατάφεραν να οικοδομήσουν εύρωστα Ταμεία με ξένα «κόλλυβα». Να καταργηθούν οι κοινωνικοί πόροι κ. Ρομπόλη ή να μετακινηθούν στο 100% προς το ΙΚΑ, αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα δίκαιο και βιώσιμο.

Όσο γι’ αυτούς που παίρνουν τις παχυλές συντάξεις με πόρους που επιβαρύνουν κάποιους που δεν έχουν καμιά ασφαλιστική σχέση με τα επωφελούμενα Ταμεία, να πληρώσουν από την τσέπη τους αν θέλουν να διατηρήσουν τις παροχές που απολαμβάνουν. Εξυγίανση, εκλογίκευση και μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με κοινωνικούς πόρους που πληρώνουν τα ευρύτερα κοινωνικά λαϊκά στρώματα για κάποιους λίγους, πιστούς θιασώτες της λαϊκής ρύσης: «βοήθα με, φτωχέ, για να μη σου μοιάσω».

2. Ανησυχεί ο κ. Ρομπόλης για τη βιωσιμότητα και την προοπτική του δημόσιου συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και φοβάται τη διολίσθησή του προς την ιδιωτική και κερδοσκοπική ασφάλιση. Όμως, δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς, ούτε η ΓΣΕΕ ούτε η ΑΔΕΔΥ ούτε το Ινστιτούτο ΓΣΕΕ ούτε οι συνδικαλιστές, όταν παρέδωσαν την περίοδο 2001 και 2002 ένα μεγάλο πλαίσιο δραστηριοτήτων του ΙΚΑ σε ιδιωτική εταιρεία, όπως τα ραντεβού στα Ιατρεία, τις εισφορές (ΑΠΔ), το φάρμακο κ.λπ., πλήρωσαν 4πλάσια ποσά απ’ όσα προέβλεπε η σύμβαση και το σημαντικότερο η μηχανοργάνωση πήγε 6-8 χρόνια πίσω.

Και για ποια δημόσια κοινωνική ασφάλιση μιλάμε όταν στο ΙΚΑ έχουν μείνει μόνο το Μητρώο και οι Συντάξεις και τα άλλα έχουν ιδιωτικοποιηθεί;

3. Κρίνει αρνητικά την καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς το

ΙΚΑ. Συμφωνώ, αλλά ερωτώ πότε το κράτος έπαψε να είναι τζαναμπέτης έναντι της κοινωνικής ασφάλισης; Στην εποχή που ήμουν διοικητής του ΙΚΑ χρωστούσαν πλέον των 3 τρισ. δρχ. και δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ η ΓΣΕΕ.

Όσο για την εκτίμηση των οφειλών που διαβάζω, νομίζω ότι κάποιο λάθος έχει γίνει. Τα ποσά που αναφέρονται ως οφειλόμενα (12,6 δισ. ευρώ) και εισφοροδιαφεύγοντα (5,8 δισ. ευρώ) θα πρέπει να εκφράζουν αθροιστικά μέχρι σήμερα ποσά και όχι σε ετήσια βάση. Γιατί αν ήταν όπως τα διαβάζω, η εισφοροδιαφυγή σωρευτικά θα είχε ξεπεράσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Και

4. Καλή η πρόταση του προέδρου μας κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν στηρίζεται κι αυτή σε καμιά αναλογιστική μελέτη και δεν μας δίνει μετρήσιμα στοιχεία. Άλλωστε, αν ο στόχος του είναι να περάσει ένα κομμάτι των λίαν υψηλών κερδών του τραπεζικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση, γιατί δεν συζητά την ίδρυση Τράπεζας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μπάζοντας έτσι στο παιχνίδι του λίαν κερδοφόρου τραπεζικού συστήματος όλα τα ασφαλιστικά ταμεία με ετήσια έσοδα 40 δισ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία 35 δισ. ευρώ, πέραν των καταθέσεων των ασφαλισμένων και εργοδοτών;

Μήπως φοβάται και ο πρόεδρός μας, όπως και ο κ. Σημίτης (το 1987), ότι μια τέτοια τράπεζα θα κλείσει τις άλλες τράπεζες και θα εξελιχθεί σε τράπεζα μαμούθ όπως πίστευε ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου, που υποστήριξε ένθερμα την πρόταση;

Όσο για τους επιχειρηματίες που θέλει να συμμετάσχουν στην αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, νομίζω ότι θα αποθαρρύνει τις επενδύσεις και θα οξύνει περισσότερο το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας.

Με την εκτίμησή μου ΓΡΗΓ. ΣΟΛΩΜΟΣ


Σχολιάστε εδώ