Αλλάζει ο κανονισμός προμήθειας προγράμματος και ο ιδρυτικός της νόμος

Το σχέδιο, αν εγκριθεί ως έχει, θα αποτελεί την πλατφόρμα στήριξης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για την επόμενη 5ετία. Η εφαρμογή του τυπικά έχει έναρξη τον Αύγουστο του 2007, αν και κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Στο πολυσέλιδο σχέδιο εξαιρετική σημασία έχουν οι στόχοι επί του «ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος». Για τη μεν ΝΕΤ την επόμενη 5ετία τίθεται στόχος τηλεθέασης το 12,5%, η ΕΤ-1 προσδιορίζεται ως κανάλι «πολιτισμού» και βάζει στόχο το 5,5%, ενώ η ΕΤ-3 το 3,5%. Για τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ ο συνολικός στόχος προσδιορίζεται στο 31,4% και αναλυτικά 5% για τη ΝΕΤ, 6% για την ΕΡΑ 2, 3,4% για το Τρίτο Πρόγραμμα, 11% για την ΕΡΑ ΣΠΟΡ και 6% για τον Kosmos.

Οι τέσσερις άξονες στρατηγικής είναι: Το ψηφιακό μέλλον, η διοικητική και οργανωτική μεταρρύθμιση, η κτιριακή ανάπτυξη και οι υποδομές και η ενίσχυση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος. Στον πρώτο άξονα οι στόχοι δράσεων της ΕΡΤ ΑΕ εξαρτώνται και από την κρατική επιχορήγηση μέσω των προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Εκτός από την εκπομπή του νέου ψηφιακού καναλιού, εντός του πρώτου 4μήνου του 2008, με χρηστικές πληροφορίες, που ετοιμάζει η ΕΡΤ στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, και την εκπομπή του δεύτερου «μπουκέτου» των καναλιών (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Βουλή), στο σχέδιο αναφέρεται ο στόχος πιλοτικών εφαρμογών εκπομπής σε Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας (HDTV) για το 2008, ενώ προαναγγέλλεται και συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς φορείς για την ανάπτυξη ON DEMAND προγραμμάτων και υπηρεσιών IPTV, αλλά και η συνεργασία «με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς φορείς για την ανάπτυξη από κοινού δικτύων, πομπών και κεραιών σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα της μετάδοσης ψηφιακών προγραμμάτων».

Επενδύσεις με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Αναλυτικά, η ΕΡΤ προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις. Εκείνες που αφορούν στην ψηφιακή εποχή προτείνει να χρηματοδοτηθούν από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2007-2013 (ΕΣΠΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Ψηφιακή Σύγκλιση) των Γ.Γ.

Ενημέρωσης – Γ.Γ. Επικοινωνίας. Θυμίζουμε ότι μόνο για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου της η ΕΡΤ ζητά κρατική ενίσχυση 80 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι σχεδιαζόμενες δράσεις είναι:

1. Ψηφιακή μετάδοση ραδιοφωνικών προγραμμάτων: Η χρηματοδότηση προβλέπεται να ξεκινήσει το 2010.

2. Εκσυγχρονισμός, αναδιοργάνωση και ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του Τρίτου Προγράμματος της

ΕΡΤ. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να ξεκινήσει το 2010.

3. Ανάπτυξη υποδομών για την παροχή υπηρεσιών δημόσιου χαρακτήρα μέσω της ψηφιακής τηλεόρασης. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να ξεκινήσει το 2010.

4. Αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών πληροφορικής και ανάπτυξη-εγκατάσταση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) της εταιρείας που θα δικτυώσει όλες τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες της.

5. Επέκταση Ευρωπαϊκού Προγράμματος από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του Πολιτιστικού Αποθέματος και αρχείου της ΕΡΤ: Όπως σημειώνεται «η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει με προϋπολογισμό που φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012.

Ακόμη προτείνεται, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η «υλοποίηση επενδύσεων για μεταβολή όλου του τεχνολογικού εξοπλισμού της ΕΡΤ σε ψηφιακό περιβάλλον» και τέλος η ΕΡΤ θέλει την «επέκταση προσβασιμότητας και διαδραστικότητας για άτομα με αναπηρία». Ήδη στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, η Κοινωνία της Πληροφορίας χρηματοδοτεί έργο της ΕΡΤ για αγορά εξοπλισμού που θα προσφέρει αυξημένες υπηρεσίες πρόσβασης σε ΑμεΑ, και η «εγκατάσταση των συστημάτων αυτών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2008».

Η δεύτερη παρέμβαση είναι στον τομέα της διοίκησης με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του νομικού καθεστώτος της ΕΡΤ (1730/87), αλλά και τον «εκσυγχρονισμό και την αναπροσαρμογή» του Κανονισμού Προμηθειών.

Αναλυτικά για το νομικό καθεστώς της ΕΡΤ στο σχέδιο αναφέρονται ότι <Ι> «με δεδομένη την εξαγγελία στη Βουλή του εποπτεύοντος την ΕΡΤ ΑΕ υπουργού Επικρατείας, θα διαμορφωθεί εισήγηση για προσαρμογή και επικαιροποίηση του Ιδρυτικού Νόμου της εταιρείας 1730/87, σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις νεότερες ρυθμίσεις της εθνικής νομοθεσίας, με σκοπό την κατά το δυνατόν πλήρη ανάπτυξη των δράσεων και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή εποχή». Η δεύτερη παρέμβαση είναι ο «Εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Προμήθειας Προγράμματος». Στο σχέδιο αναφέρεται πως συστάθηκε επιτροπή «αποτελούμενη από εκπροσώπους της Νομικής Υπηρεσίας και της Γενικής Διεύθυνσης Τηλεόρασης» με σκοπό την κατάρτιση σχεδίου «νέου κανονισμού προμήθειας ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος στο οποίο μεταξύ άλλων προτείνεται η μετονομασία του σε Κανονισμό Υλοποίησης Παραγωγής Ραδιοφωνικού και Τηλεοπτικού Προγράμματος». Το σχέδιο, αφού θεωρηθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια Όργανα της εταιρείας, θα προωθηθεί για έκδοση υπουργικής απόφασης του εποπτεύοντος υπουργού προς δημοσίευση σε ΦΕΚ μέχρι το έτος 2010. Ταυτόχρονα προβλέπεται η αναπροσαρμογή του Κανονισμού Προμηθειών της εταιρείας, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και εφαρμογή συστήματος «ηλεκτρονικών προμηθειών». Στο σχέδιο σημειώνεται πως «έχει καταρτισθεί σχετικό εναρμονισμένο σχέδιο Κανονισμού Προμηθειών, το οποίο αφού θεωρηθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, θα προωθηθεί για έκδοση υπουργικής απόφασης του εποπτεύοντος υπουργού προς δημοσίευση σε ΦΕΚ μέχρι το έτος 2009». Επίσης, «μελετάται να εφαρμοστεί μέχρι το 2012 σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών».


Σχολιάστε εδώ