XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στην πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους δεικτοβαρείς τίτλους να ακολουθούν καθοδική πορεία και τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 4.268,58 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,11%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 266,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υποχώρησε σε ποσοστό 1,06%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 1,33% και o FTSE ASE small 80 έκλεισε με πτώση 0,54%. Την επομένη οι επενδυτές, μετά την είδηση ότι ο Warren Buffett προσφέρθηκε να επανασφαλίσει χαρτοφυλάκια ομολόγων ύψους 800 δισ. δολαρίων, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.349,01 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,88%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με μόνη εξαίρεση αυτόν της Υγείας που υποχώρησε κατά 0,50%, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν εκείνοι των Κοινής Ωφέλειας, Βιομηχανικών προϊόντων, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και Προσωπικών-οικιακών προϊόντων. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, απείχαν συνειδητά από τα χρηματιστηριακά δρώμενα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.352,41 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη της τάξης του 0,08%. Aπό τις μετοχές του FTSE ASE 20, σημαντικά κέρδη για Βιοχάλκο, Intralot, Motor Oil και ΟΠΑΠ, θετική μεταβολή για Eurobank, MIG και TT, ενώ αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για ΑΤΕ και ΔΕΗ, αρνητικό κλείσιμο για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Εθνική και Κύπρου. Την επομένη, οι αυξημένες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στις οποίες αρκετοί από τους αλλοδαπούς επενδυτές διατηρούν ανοικτές θέσεις πώλησης, συμπαρέσυραν και τον μικρομεσαίο χώρο, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 4.424,70 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,66%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 481,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 123,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 213 ενισχύθηκαν, 38 υποχώρησαν και 47 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Με αφορμή το αυξημένο ενδιαφέρον αγοράς αυτοτελούς κτιρίου από θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της ΑΤΕbank, με σκοπό τη στέγαση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων, ρωτάμε αν μια τεχνική εταιρεία δύναται να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία ή αν με αυτού του είδους τις υποθέσεις θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθεί μια επιχείρηση αξιοποίησης ακινήτων ή ακόμα καλύτερα μια διεύθυνση της τράπεζας…

> Πάνω από 30%; Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν όλοι αυτοί που θεωρούν ότι, παρά τη διεθνή πιστωτική κρίση, οι περισσότερες από τις καλές εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν κατά την τρέχουσα χρήση αυξημένα κέρδη…

> Ελήφθη, ναι ή όχι; Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες αποτελεί η προαναγγελία της υποβάθμισης του OTE από τη Moodys, αν το Δημόσιο περιορίσει τη συμμετοχή του κάτω του 20% ή ο οργανισμός προχωρήσει σε νέο δανεισμό.

> Για να δούμε αν η κόντρα μεταξύ βενζινοπωλών, εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και κυβέρνησης, σχετικά με την ενοποίηση του φόρου στο πετρέλαιο, θα έχει θύματα τους απλούς καταναλωτές, οι οποίοι εν όψει των πολικών θερμοκρασιών της εβδομάδας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση.

> Έπρεπε πρώτα να φθάσει το θέμα στη Βουλή και μετά να φιλοτιμηθούν να ελέγξουν τη σχεδιαζόμενη «ενδοομιλική» εξαγορά των μετοχών της MPB από τα αραβικά επενδυτικά κεφάλαια της DFG; Η αναφορά μας στους ιθύνοντες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

> Για να δούμε αν οι εναλλακτικές χρηματιστηριακές πλατφόρμες συναλλαγών από τη μια και η απευθείας δραστηριοποίηση των ξένων brokers στο ΧΑ από την άλλη θα βάλουν τελικά «ταφόπλακα» στις μικρές, ιδιωτικές, μη τραπεζικές, χρηματιστηριακές επιχειρήσεις;

> Ούτε «μπάρμπα στην Κορώνη» να είχε. Τράπεζες και ημικρατικές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι μεταξύ άλλων κάποιοι από τους σταθερούς πελάτες ειδικής διαπραγμάτευσης της PROTON BANK.

> Πολύ μελάνι για το τίποτε! Με τόσες «αφαιρέσεις», χαμηλότερα των προσδοκιών ήταν και τα χρήματα που μάζεψε το οικονομικό επιτελείο από τη φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών επενδύσεων της διετίας 2003-2004.

> Υπάρχει και η άλλη πλευρά! Μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου, με το οποίο αναμένεται να χρηματοδοτήσει την επιστροφή κεφαλαίου στην οποία μελετά να προχωρήσει. Περί της Autohelllas ο λόγος.

> Όταν δεν μπορούν να ξεπουλήσουν στα ίσια, προσπαθούν να τους «βάλουν από το παράθυρο»! Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων ή με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων; Η αναφορά μας στην υλοποίηση προγραμμάτων κτιριακών εγκαταστάσεων από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

> «Περισσότερο» ενημερωμένη, ακόμα και από την ίδια την εταιρεία, φαίνεται να είναι η UBS, σχετικά με τα οικονομικά της Alapis, γι’ αυτό άλλωστε και η τόσο απλόχερη σύσταση buy με την οποία ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της, θέτοντας τιμή-στόχο τα 2,8 ευρώ.

> Προσοχή στα δάνεια σε ξένο νόμισμα, καθώς μπορεί σήμερα να ευνοούνται συγκυριακά έναντι αυτών του ευρώ, η πορεία όμως της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια της Ευρώπης και τα αντίστοιχα των ξένων χωρών είναι ευμετάβλητη και εγκυμονεί κινδύνους.

> Πάει ολοταχώς με την όπισθεν! Ο λόγος για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μας, καθώς από το 4,3% του πρώτου τριμήνου υποχώρησε στο 4,1%, στη συνέχεια έπεσε στο 3,8%, για να καταλήξει στο 3,6% του τελευταίου τριμήνου.

> Το ταραχώδες χρηματοοικονομικό κλίμα διεθνώς, οι βίαιες αυξομειώσεις στις τιμές των μετοχών και τα απότομα σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη Τιμών κρίνουν πλέον αναγκαία την ύπαρξη αυξημένης ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

> Μέχρι πότε θα υποθηκεύουμε το μέλλον μας; Ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου καλά κρατεί, καθώς είχαμε μια ακόμη επανέκδοση 15ετούς ομολόγου, από το οποίο αναμένεται να αντληθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ.

> Σε μια περίοδο που τα πάντα γύρω από τη ΔΕΗ μυρίζουν μπαρούτι, οι ανακοινώσεις των αποχωρήσεων από πλευράς διευθυντικών στελεχών που κατείχαν καίρια πόστα στη δημόσια-εισηγμένη επιχείρηση αφήνουν υπόνοιες και καλλιεργούν αβεβαιότητα. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο ιθύνων νους της, κ. Αθανασόπουλος, εξακολουθεί να ζητά αυξήσεις στα τιμολόγια, ενώ δεν μπορεί να πείσει για την αγνότητα των προθέσεων συνεργασίας με τους ιδιώτες.

> Έχουν παγώσει! Αλήθεια, ποια η πορεία των φορολογικών ελέγχων στους μεγάλους, κυρίως εισηγμένους, ομίλους επιχειρήσεων; Πραγματοποιούνται προς πάσα κατεύθυνση ή υπάρχουν εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής;

> Ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων κατάφερε να ισοσκελίσει την υψηλή φορολογική επιβάρυνσή του, με αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να σημειώσουν αύξηση 50%, αγγίζοντας τα 652,6 εκατ. ευρώ.

> Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι θυγατρικές των μεγάλων εγχώριων ομίλων συνωστίζονταν σε ουρές για να εισαχθούν στην εγχώρια χρηματαγορά, καθώς στις ημέρες μας οι περισσότερες εξ αυτών επιδιώκουν τη διαγραφή των μετοχών τους από το ΧΑ.

> Αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία! Ο λόγος για τις μετακινήσεις στελεχών από τους ελεγκτές, βλέπε διεθνείς επενδυτικούς οίκους αξιολόγησης, στους ελεγχόμενους, βλέπε πιστωτικά ιδρύματα, και αντιστρόφως. Πρόσφατο παράδειγμα η ένταξη του κ. Κύρκου στο δυναμικό της Ernst & Young.

> Όπου υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όπως είναι η αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, εκεί αναμένεται να ενεργοποιηθούν περισσότερο και οι συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα. Βλέπε θυγατρικές του υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών.

> Η πώληση των συμμετοχών της, σε Κύπρου, Ελληνική και Universal Life, βοήθησαν στην ενίσχυση της κερδοφορίας της, πάνω και από την ήδη αναθεωρημένη πρόβλεψή της! Κατά τα άλλα αύξηση 130% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου της Marfin Popular Bank και διαμορφώθηκαν στα 563,4 εκατ. ευρώ.

> Έχουν γνώσιν οι φύλακες! Ο «διάδοχος» του εκάστοτε επιχειρηματία είναι αυτός που αναλαμβάνει να καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο, σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης λόγω κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς κ.λπ.

> Η διατήρηση της χρηματιστηριακής της τιμής σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την περικοπή της προμηθειακής πίτας των αλλοδαπών επενδυτικών οίκων – συνεργατών της, οδήγησε στην υποβάθμιση της τιμής -στόχου της μετοχής της. Ο λόγος για τη σύσταση «sell» της UBS στην ATE Bank.

> Μπορεί οι ναυπηγήσεις ποντοπόρων εμπορικών πλοίων από τους έλληνες εφοπλιστές να ξεπέρασαν αναλογικά κάθε προηγούμενο, το σύνολο όμως των καραβοκύρηδων που ψηφίζουν ελληνική σημαία, εξακολουθεί να είναι πολύ μικρό, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει σοβαρά την κυβέρνηση.

> Κάτι παίζει! Ποιος ο λόγος των αυξημένων συναλλαγών που παρουσίασε ξαφνικά η μετοχή της Ελληνικής Υφαντουργίας, της οποίας η τιμή ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες συνεδριάσεις;

> Υπήρξαν τεχνολογικά προβλήματα ή συνέβη κάτι άλλο; Τι και αν έχουν αποκτήσει την άδεια του μέλους εξ αποστάσεως από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχουμε φτάσει στα μέσα Φεβρουαρίου και ακόμα να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους στα ΧΑ. Περί των αλλοδαπών remote members ο λόγος.

> Η ενέργεια αυτή αποτελεί από μόνη της ψήφο εμπιστοσύνης στα επενδυτικά σχέδια της πολύπαθης εταιρείας! Στην αγορά 1.500.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, συνολικής αξίας 930.000 ευρώ, προέβη στις 14/2/08 ο κ. Σωκράτης Καββαδίας, μέλος του ΔΣ της εταιρείας.

> Στροφή σε άλλες μορφές δανεισμού κάνουν μια προς μια οι εγχώριες τράπεζες! Από τη στιγμή που οι τιτλοποιήσεις δανείων δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση, ενώ η διατραπεζική αγορά γίνεται ολοένα και πιο ακριβή, η μόνη λύση είναι οι γέφυρες επικοινωνίας με τους απλούς καταθέτες.

> Ούτε μαντικές ικανότητες να είχε. Στις 7/2/08 προέβη στην πώληση 50.000 ονομαστικών μετοχών της εταιρείας του, ενώ στις 11/2/2008 το ΧΑ ανακοίνωσε τη μεταφορά τους στην κατηγορία της Επιτήρησης, κλείνοντας έτσι στο -14,63%. Για ποιο από τα μέλη του ΔΣ της Προοδευτικής χτυπά η καμπάνα;

> Πάνε στην ίδια τσέπη! Μετά τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές των τραπεζών, ήρθε η σειρά των εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και πάλι των τραπεζών, για να ζητήσουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών μας Ταμείων.

> Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Alpha Bank, που είχε να κάνει με την ημερομηνία παρουσίασης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, ρωτάμε με ποιον τρόπο επιλέγονται οι δημοσιογράφοι, αναλυτές και θεσμικοί που συμμετέχουν στις περίφημες συνδιασκέψεις, τηλεφωνικές και διαδικτύου, των εισηγμένων εταιρειών;

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει, καθώς τα λάθη πληρώνονται ακριβά! Η αναφορά μας στις δηλώσεις του Ε9, που αναμένεται να αποτελέσουν βάση εντοπισμού των ακινήτων, για τα οποία θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν τον νέο ετήσιο φόρο.

> Παρά τις εκ του αντιθέτου δηλώσεις, μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξε ο κ. Χατζηδάκης για την πρόσφατη αρνητική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που έχει να κάνει με την Ολυμπιακή, στέλνοντας ταυτόχρονα σαφές μήνυμα για το μέλλον της εν λόγω εταιρείας.

> Η εμπλοκή και μόνο του ονόματός του σε οποιαδήποτε εγχώρια επιχείρηση έχει την ξεχωριστή σημασία της! Ο λόγος για την αγορά 20.000 κοινών ονομαστικών μετοχών του Ομίλου Μυτιληναίος από τον κ. Δημήτριο Δασκαλόπουλο.

> Πόσα εισέπραξαν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ως αμοιβές από τις πρόσφατες αναδοχές σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και μεταβιβάσεις πακέτων; Με τόσα χρήματα, άντε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία των εκτιμήσεων, προβλέψεων, αναλύσεων και επενδυτικών τους προτάσεων!

> Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι ανακατατάξεις του υψηλόβαθμου στελεχικού δυναμικού των πιστωτικών μας ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κυριαζόπουλος που αναλαμβάνει τη θέση του Head of Commercial Banking στην HSBC Ελλάδος.

> Εκ του αποτελέσματος φαίνεται να κρίνονται οι παραπλανητικές διαφημίσεις των τραπεζών, καθώς αν η μείωση του επιτοκίου που συνδέεται με κάποιον δείκτη αναφοράς δεν φτάσει στον καταναλωτή που είχε αγοράσει στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, τότε αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει παραπλανητική πρακτική.

> Όταν οι εποπτικές και δικαστικές αρχές της χώρας μας αδυνατούν να παρακολουθήσουν από κοντά τις υποθέσεις που έχουν να κάνουνε με χρηματοοικονομικά σκάνδαλα, οι ξένοι συνάδελφοί τους πραγματοποιούν επιτόπιες αιφνιδιαστικές επισκέψεις ακόμα και σε κεντρικά γραφεία αξιοσέβαστων επιχειρηματικών ομίλων! Ο λόγος για τις εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας και την Deutsche Post.

> Το κλίμα είναι καλό, οι συνθήκες ευνοϊκές, ενώ υπάρχουν και υποψήφιοι λαγοί! Για να δούμε αν το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ έχει την πρόθεση και τη λογική να διαπραγματευτεί με τους τραπεζίτες, έτσι ώστε ο σύλλογος των χρηματιστών να ξαναγίνει ενιαίος και δυνατός.

> Θα λογοδοτήσουν άραγε στους βασικούς τους μετόχους; Από τη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ και όχι από τους εργαζομένους αναμένεται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί βλάβες από τις απεργίες των λιμανιών της βορείου Ελλάδος.

> Για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές υποσχέσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας μπήκαν στο χρονοντούλαπο, για πολλοστή φορά η λερναία ύδρα του Δημοσίου αποτελεί τροχοπέδη των όποιων επενδύσεων. Ο λόγος για αγορά των φωτοβολταϊκών.

> Μικρή μεν, αναβολή δε! Είτε φταίει η γραφειοκρατία, είτε η προσδοκία για μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε κάτι άλλο, ένα είναι το βέβαιο, ότι για μια ακόμη φορά μεταφέρθηκε η διαδικασία εισαγωγής της HOL στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

> Από την ιδιότητα του προσώπου αναμένεται να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για μια πραγματικά ανεξάρτητη εποπτική αρχή! Πολιτικοί και τραπεζίτες είναι κάποιοι από τους υποψήφιους διαδόχους της θέσης του κεντρικού μας τραπεζίτη.

> Ή πολύ γενναιόδωροι είναι ή κάτι άλλο παίζει. Η αναφορά μας στους βασικούς μετόχους της Αλουμύλ, οι οποίοι προτίθενται να μειώσουν τα ποσοστά τους προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό.

> Oι εποχές που οι φήμες και μόνο της εμπλοκής του κ. Λαναρά στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εισηγμένης εκτόξευαν τη μετοχή της στα ύψη έχουν περάσει, γεγονός που φαίνεται και από την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Lannet, στην οποία μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αγορά ιδίων με ανώτατη τιμή μόλις το 1,50 ευρώ.

> Δεν τους αγγίζει τίποτε! Τι και αν τα καθαρά κέρδη της Eurobank εμφανίστηκαν ενισχυμένα, τι και αν υπερέβησαν τις αναθεωρημένες προβλέψεις, ο όμιλος, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για την επέκταση της πιστωτικής κρίσης, διατήρησε αμετάβλητους τους στόχους που έχει θέσει για το 2010.

> Οι αγοραπωλησίες μετοχών, από αλλοδαπούς κυρίως επενδυτικούς οίκους, που προκαλούν αυξομειώσεις ποσοστών πέριξ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου αρκετών εισηγμένων εταιρειών, συνεχίζονται. Πρόσφατο παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής της Deutsche Bank στην ΕΧΑΕ.

> Τι σας λέγαμε; Οι αυξημένες υποχρεώσεις στα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών βάσει του νέου κανονισμού αναμένεται να μεταφερθούν αυτούσιες στους καταναλωτές, μέσω της αναπροσαρμογής των τιμολογίων τους.

> Εν αναμονή των πολλών, καλών ή κακών, εξελίξεων! Την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ανακοίνωσε και επίσημα η εταιρεία Βιοσώλ.

> Μπορούσαμε και καλύτερα! Στο 74% έφτασε η απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από την Ελλάδα, όταν τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάστηκαν από χώρες όπως η Σλοβακία με 72%, η Ολλανδία με 65% και η Κύπρος με 62%.

***
Από ό,τι φαίνεται χρηματιστηριακές απάτες χωρίς την εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του οικονομικού κλάδου δεν μπορούν να γίνουν! Έτσι ο ορκωτός λογιστής, ο υπεύθυνος λογιστηρίου και η επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών είναι κάποιοι από τους καταδικασθέντες για τη συμμετοχή στο μέγα σκάνδαλο της ΕΤΒΑ Finance.


Σχολιάστε εδώ