Όλα τα μωρά στην πίστα;

Η εκλογή αυτή υποτίθεται ότι θα παραμερίσει όλες τις προηγούμενες γενιές στελεχών από το πολιτικό προσκήνιο, υποτίθεται ότι θα αποδυναμώσει το ΠΑΣΟΚ από τα αριστερά του, υποτίθεται ότι ξεσηκώνει «κύματα ψηφοφόρων» που θα εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και θα προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, υποτίθεται ότι θα καταργήσει τον ξύλινο κομματικό λόγο, θα συσπειρώσει τη νεολαία, θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό.

Τα περισσότερα απ’ αυτά αποτελούν μάλλον… «ασεβείς πόθους» όσων τα υποστηρίζουν. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

• Πρώτον, ο νεαρός Αλέξης Τσίπρας δεν εκπροσωπεί τίποτε το καινούργιο. Είναι παιδί του «κομματικού σωλήνα». Υπήρξε στέλεχος των παρατάξεων του φοιτητικού συνδικαλισμού, της χειρότερης παρακαταθήκης που άφησε η εποχή της μεταπολίτευσης.

• Δεύτερον, δεν εκφράζει τη νεολαία συνολικά. Διότι η νεολαία δεν αποτελείται από κομματικά στελέχη, δεν αποτελείται από «συνδικαλιστές» που έχουν κάνει τις «γνωριμίες» τους από πολύ νέοι κι έχουν όλες τις πόρτες «ανοιχτές» στη συνέχεια. Η νεολαία μας δεν σταδιοδρομεί στα πολιτικά κόμματα. Για την ακρίβεια απεχθάνεται τα κόμματα. Η νεολαία μας αγωνιά για το μέλλον της, αγωνιά για το φάσμα της ανεργίας που την περιμένει, αγωνίζεται να πάρει πτυχίο, να πάει σε μεταπτυχιακά κι απεχθάνεται όλους εκείνους που, επειδή ανήκουν σε «κυκλώματα, παρακάμπτουν τους άξιους και παίρνουν τις θέσεις τους. Η νεολαία μας απεχθάνεται τους «Τσίπρες» όλων των κομμάτων.

• Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος, είναι ωραίος, είναι φωτογενής, είναι συμπαθής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτός ως «ηγέτης» που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Και ο Σάκης Ρουβάς είναι νέος, ωραίος, φωτογενής και συμπαθητικός. Χορεύει μάλιστα και πολύ καλύτερα από τον κ. Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον εκλέξουμε αρχηγό (τον Sakis).

Βέβαια η χορευτική δεινότητα (του Sakis) δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Ούτε η φωτογένεια (του Alexis) έχει. Έτσι δεν είναι;

Μπορεί τα 16χρονα κοριτσόπουλα να σχίζουν τις φωτογραφίες του Σάκη Ρουβά από τα δωμάτιά τους και να βάζουν τις φωτογραφίες του κ. Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει για ηγέτης. Σημαίνει ότι μας φτιάχνουν έναν καινούργιο «σταρ». Και τώρα θέλουν να μας τον επιβάλουν ως «πολιτικό ηγέτη». Πράγμα πολύ επικίνδυνο, βεβαίως.

• Δεν υπάρχει τίποτε το «φρέσκο» στον πολιτικό του λόγο. Μπορεί να μην είναι «ξύλινος», αλλά δεν είναι ούτε «πολιτικός».

Αποτελεί συνονθύλευμα γενικολογιών, αναμάσημα κοινοτοπιών και στερεοτύπων, αναμιγμένων με ειρωνεία και αλαζονεία. Τη χαρακτηριστική εκείνη ειρωνεία της αμάθειας και την αλαζονεία του «ξερόλα».

• Οι μηχανισμοί χειραγώγησης της κοινής γνώμης, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, αρχικά αποδομούσαν μόνο τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή. Στη συνέχεια (μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο) στράφηκαν κατά του Γιώργου Παπανδρέου και άρχισαν να αποδομούν – κι αυτόν και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα που δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τον Καραμανλή από την πρωθυπουργία ούτε τον Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ευαγγελίζονται την «κατάργηση του δικομματισμού» και αναδεικνύουν τον κ. Τσίπρα ως τον… «ανατροπέα» του πολιτικού σκηνικού!

Θέλουν κατακερματισμένα κόμματα για να τα χειραγωγούν και να τα εκβιάζουν καλύτερα.

Θέλουν πολιτικά «μειράκια» του life style ως «αρχηγούς» για να τους ελέγχουν πλήρως.

• Τόσα χρόνια κήρυσσαν το τέλος της ιδεολογίας, το τέλος της πολιτικής. Τώρα πάνε ένα βήμα πιο πέρα: κηρύσσουν το τέλος των… πολιτικών και πάνε να τους αντικαταστήσουν με φωτογενείς (ενίοτε και αγενείς) «ζεν πρεμιέ».

• Βεβαίως τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν είναι υπερασπίσιμα. Αλλά δεν θα αντικαταστήσουμε το κακό -το μη λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα- με κάτι ακόμα χειρότερο, με την απόλυτη αφασία. Δεν θα αντικαταστήσουμε τους παλαιότερους που δεν μπόρεσαν να πολεμήσουν τα διαπλεκόμενα με τους νεώτερους που αποτελούν δημιουργήματα των διαπλεκομένων.

• Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον Γιώργο Παπανδρέου, του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Αριστερά. Μπορεί να έχει δίκιο σ’ αυτό, αλλά κάποιος πρέπει να πει και στον κ. Τσίπρα πως ούτε ο ίδιος είναι Αριστερά.

• Το «φαινόμενο Τσίπρα» είναι το τελευταίο στάδιο της επέλασης του life style:

Αφού επικράτησε μέσα στην κοινωνία, αφού διαπότισε όλη την κοινωνική ελίτ, τώρα πάει να κυριαρχήσει και στην πολιτική ηγεσία.

• Όμως, η ανανέωση του πολιτικού σκηνικού δεν είναι μόδα.

Δεν είναι… «όλα τα μωρά στην πίστα».

• Απαιτεί ηγετικότητα και ανθρώπινη ποιότητα.

Πρόσωπα, όχι προσωπεία.

Ψημένους ανθρώπους, όχι «μουράτους» και «γκλαμουράτους».

Διανοητική ωριμότητα, όχι ρητορική αυταρέσκεια.

Λαϊκότητα, όχι λαϊκισμούς.

Κι όσοι φιλοδοξούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό πρέπει να έχουν αγωνιστεί, όχι να έχουν ευνοηθεί. Πρέπει να έχουν πληρώσει το τίμημα, όχι να έχουν εισπράξει άκοπη δημοσιότητα. Πρέπει να έχουν «περπατήσει στην έρημο», όχι στους φωτισμένους πεζόδρομους με τα μπαράκια…

Το πολιτικό σκηνικό θα ανατραπεί από τους ανθεκτικούς «παρίες» του συστήματος, όχι από τους επιτήδειους «εφαψίες» του. Από τους «κολασμένους», όχι από τους βολεμένους…

«Σ’ αυτόν τον τόπο, όσοι αγαπούνε, τρώνε βρώμικο ψωμί…».

Να υποπτεύεται άραγε, ο κ. Τσίπρας, τι ήθελε να πει ο ποιητής;

Ν. Ζ.


Σχολιάστε εδώ