Τρία SOS εκπέμπουν οι προτάσεις Καραμανλή για το Ασφαλιστικό

Είναι η πρώτη επισήμανση που κάνει στο «ΠΑΡΟΝ» ο καθηγητής και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ κ. Σάββας Ρομπόλης, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή την Παρασκευή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Τρία SOS εκπέμπονται από τις πρωθυπουργικές προτάσεις όπως υπογραμμίζει ο κ. Ρομπόλης. Συγκεκριμένα:

• Σε σχεδόν άμεσο κίνδυνο εκτίθενται τα ασφαλιστικά ταμεία των επιστημονικών οργανώσεων (νομικών, γιατρών, μηχανικών, δημοσιογράφων κ.λπ.). Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, αν αφαιρεθεί το 10% των κοινωνικών πόρων που αποτελούσαν έσοδα των Ταμείων αυτών, τότε σε λίγα χρόνια τα ασφαλιστικά αυτά ταμεία ή θα αναγκαστούν να μειώσουν τις παροχές τους ή θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων.

• Πλήττονται άμεσα οι εργαζόμενες μητέρες, ιδιαίτερα αυτές με ανήλικα παιδιά, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Και το πιο βασικό:

• Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ανδρών και γυναικών θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, ιδιαίτερα στους ανέργους ηλικίας 50-64 χρόνων, οι οποίοι, αν προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση προς το 65ο έτος, θα υποστούν μείωση της σύνταξής τους κατά 8% ετησίως – δηλαδή μείωση έως και 40%, τη στιγμή που στην Ελλάδα δύο στις τρεις συντάξεις είναι της τάξεως των 600 ευρώ.

Ο κ. Ρομπόλης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το αποτέλεσμα των ενοποιήσεων. Προειδοποιεί συγκεκριμένα ότι «οι ενοποιήσεις των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, που εμφανίζονται ως η «ατμομηχανή» της κυβερνητικής παρέμβασης, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τη διοικητική όσο και για την οργανωτικο-λειτουργική κατάσταση των Ταμείων, καθώς και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους. Και αυτό, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες θα αποτύπωναν την προοπτική των Ταμείων».

Ο γνωστός καθηγητής συνοψίζει λέγοντας πως οι κυβερνητικές προτάσεις πλήττουν τις γυναίκες, τους νέους, τους ήδη ασφαλισμένους και θα οδηγήσουν σε συνθήκες ανασφάλειας για τη βιώσιμη προοπτική του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προς την ιδιωτική, κερδοσκοπική ασφάλιση.

Ο κ. Ρομπόλης κρίνει αρνητικά την έλλειψη κάθε αναφοράς στα οφειλόμενα προς το ΙΚΑ ποσά, που ανέρχονται στα 12,6 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς και στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, η οποία έχει φτάσει στα 5,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Ιδιαίτερα θετική αποτιμά ο καθηγητής την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, «ο οποίος με έμφαση και σαφήνεια υποστήριζε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την αναδιανομή του εισοδήματος, τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και το κράτος.


Σχολιάστε εδώ