Το 77,1% λέει: Ψεύτης ο Θέμος!

Είναι χαρακτηριστικό πως με… πρωταθλητή ψευτιάς τον Θέμο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι (Κουκοδήμος, Κλαδάς, Ανδριανός, Αγγέλου) κατά την εκτίμηση της κοινής γνώμης επίσης φέρονται να λένε ψέματα. Εξαίρεση ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, για τον οποίο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί πως λέει την αλήθεια…Τα παραπάνω προκύπτουν από πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11-14 Φλεβάρη (τηλεφωνικά) σε δείγμα 1.201 συνεντεύξεων (δείγμα σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του Σεπτέμβρη).

Φυσικά αυτή η λαϊκή δυσπιστία εκφράζεται και για το σύνολο σχεδόν των δημοσίων προσώπων, με προεξάρχοντες τους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό πως και για το σκάνδαλο της Siemens ο λαός πιστεύει (κατά σειρά) ότι εμπλέκονται στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Και αυτή η δυσπιστία, η αναξιοπιστία, η απόρριψη -εν τέλει- των πολιτικών του δικομματισμού οδηγεί:
• Στην άποψη ότι ο δικομματισμός νοσεί βαρύτατα.
• Στην πεποίθηση ότι το πολιτικό σύστημα απειλείται με αποσταθεροποίηση.
• Στην αντίληψη ότι οι συνεργάτες του Καραμανλή τον εκθέτουν αντί να τον προστατεύουν.
• Στη βεβαιότητα ότι η εκεχειρία Γιώργου – Βενιζέλου είναι προσωρινή και δεν θα αργήσει να ξεσπάσει η επόμενη εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ.
• Στην αποδοχή του νέου προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, με μεγάλα μάλιστα ποσοστά.
Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί απ’ την άλλη μεριά ότι με σοβαρή πλειοψηφία ο λαός απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές ως λύση του δικομματικού αδιεξόδου και καλεί τον Καραμανλή να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Θέμο… «ΟΛΑ» ψέματα!
Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) για το ποιος λέει ψέματα ή αλήθεια στην υπόθεση Ζαχόπουλου:
• Πρωταθλητής… ψευτιάς αναδεικνύεται ο Θ. Αναστασιάδης με 77,1%.
• Έπονται σε ψέματα οι Κουκοδήμος (60,1%), Κλαδάς (57,2%), Γ. Ανδριανός (52,7%), Αγγέλου (47,2%). Προφανώς οι δύο τελευταίοι πληρώνουν την πρεμούρα τους να «αθωώσουν» τον Θέμο μέσω των καταθέσεών τους, σύμφωνα με τις οποίες δεν… τους ζήτησε τίποτα ούτε γνωρίζουν να εκβίαζε τον Ζαχόπουλο…
• Ο μόνος που κρίνεται ότι λέει αλήθεια (με 46,4% έναντι 40,3%) είναι ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την αντικειμενική ή όχι κάλυψη της υπόθεσης Ζαχόπουλου απ’ τα ΜΜΕ (ΠΙΝΑΚΑΣ 2):
• Πιο αντικειμενική θεωρείται η ΝΕΤ με 13%.
• Έπονται το Alter με 11,2%, το Mega με 11%, ο ΑΝΤ1 με 9,2%.
• Αντίθετα, είναι χαμηλά τα ποσοστά του Alpha, του Star, της ΕΤ1 και του ΣΚΑΪ.

Κρίση του πολιτικού
συστήματος
Ενδεικτικές της μεγάλης κρίσης του πολιτικού συστήματος γενικότερα και του δικομματικού ειδικότερα είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) για το ποιος πλήττεται περισσότερο απ’ την υπόθεση Ζαχόπουλου:
• Οι μισοί, το 49,7%, πιστεύουν πως πλήττεται το πολιτικό σύστημα συνολικά.
• Ο ένας στους τέσσερις, το 25,9%, εκτιμά πως πλήττεται η κυβέρνηση, το 13,9% πιστεύει πως πλήττονται τα ΜΜΕ και το 7,8% η Δικαιοσύνη.

Αλλά ο λαός με το αλάνθαστο κριτήριό του απομυθοποιεί πλήρως αυτό το παραμύθι με το οποίο τον ταΐζουν οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες. Συγκεκριμένα, αυτήν την περιβόητη «διαβεβαίωση» ότι… «παραπέμπουμε τα πάντα στη Δικαιοσύνη». (ΠΙΝΑΚΑΣ 4):
• Είναι ο… ασφαλέστερος τρόπος για να μπει η υπόθεση στο αρχείο, λέει το 34,2%.
• Είναι ο βολικός τρόπος μη ανάληψης ευθυνών, σύμφωνα με το 25,8%, ενώ για υπεκφυγή κάνει λόγο το 12,1%.
• Μόλις το 26,1%, ένας δηλαδή στους τέσσερις, έχει πειστεί πως είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος!

Δικομματικά τα λαδώματα της Siemens!
Χαρακτηριστικές αυτής της μεγίστης κρίσης του δικομματισμού είναι και οι απαντήσεις των πολιτών για τις ευθύνες στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο που ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, αυτό της Siemens.
Εδώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 5):
• Οι μισοί περίπου (46%) πιστεύουν πως στα λαδώματα εμπλέκονται στελέχη και των δύο κομμάτων!
• Στη δεύτερη θέση έρχονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με 23,8%. Είναι εμφανέστατο πως η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί ακόμα πως το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τη διαφθορά σε σύγκριση με τη ΝΔ. Τα στελέχη της ΝΔ ακολουθούν με ποσοστό 15%.

Απ’ την άλλη μεριά όμως -και είναι και αυτό ενδεικτικό του συνολικότερου κλίματος αμφισβήτησης- έχει μεγάλη σημασία το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) σύμφωνα με το οποίο:
• Οι εφτά στους δέκα ερωτηθέντες, συγκεκριμένα το 71,8%, πιστεύουν πως η υπόθεση Siemens ήρθε στην επικαιρότητα επειδή κάποια συμφέροντα θέλουν να πλήξουν τον δικομματισμό και να αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό σύστημα.
• Οπότε ηχεί μάλλον ως φυσιολογική η εκτίμηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) ότι τελικά το σκάνδαλο Siemens πάει για κουκούλωμα. Αυτό το πιστεύει το 78,5%, δηλαδή σχεδόν οχτώ στους δέκα Έλληνες!

Αναξιοπιστία –
αποσταθεροποίηση!
Ότι αυτή η αναξιοπιστία -κυρίως του δικομματισμού- οδηγεί μεταξύ άλλων και σε αποσταθεροποίηση προκύπτει και απ’ τις απαντήσεις σε σειρά άλλων ερωταπαντήσεων. Για παράδειγμα (ΠΙΝΑΚΑΣ 8):
• Το 56,4% πιστεύει πως τα όσα συμβαίνουν στη χώρα το τελευταίο δίμηνο μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 42,3%. Ότι τυχόν αποσταθεροποίηση θα πλήξει το κύρος του πολιτικού συστήματος εκτιμά το 35,2% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 9). Το 30,3% εκτιμά ότι θα πληγεί το κύρος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το 19,7% ότι θα πληγούν θεσμοί και πρόσωπα και το 13,8% ότι θα πληγεί ο δικομματισμός.
• Εφτά στους δέκα Έλληνες, το 72,4% (ΠΙΝΑΚΑΣ 10), πιστεύει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις και μόνο το 22,3% εκτιμά ότι παρεμβαίνει αποφασιστικά.

«Όχι» στις πρόωρες
εκλογές!
Ενώ όμως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού καταλογίζει αναποφασιστικότητα σε κυβέρνηση και πρωθυπουργό, (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) απ’ την άλλη μεριά:
• Μεγάλη πλειοψηφία 63,2%, δηλαδή τα δύο τρίτα περίπου των ερωτηθέντων, ζητά απ’ τον Καραμανλή να εξαντλήσει την τετραετία και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Μόνο το 30,1% ζητά πρόωρες εκλογές.
• Είναι δε χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) ότι μόνο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ζητούν κατά πλειοψηφία πρόωρες εκλογές. Οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων, με διακυμάνσεις, κατά πλειοψηφία τάσσονται κατά της λύσης των πρόωρων εκλογών.

Ανάξιοι οι επιτελείς
του Καραμανλή!
Ως αποτέλεσμα εξάλλου των χειρισμών συνεργατών του Καραμανλή στην υπόθεση Ζαχόπουλου, χειρισμών τουλάχιστον ατυχών, ο κόσμος (ΠΙΝΑΚΑΣ 13):
• Με ποσοστό 76,2% τονίζει πως οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν τον προστατεύουν, αντίθετα δίνουν αφορμή για να βάλλεται. Μόνο το 17,8% πιστεύει ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης του!
• Σε άλλη ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) το 49,1% δηλώνει απογοητευμένο απ’ το κόμμα που ψήφισε στις εκλογές. Μόνο το 27,3% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ ένα 20,2% δηλώνει ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο…

Τέσσερις στους δέκα
υπέρ νέου κόμματος…
Προς μελέτη πάντως για τις «αντοχές» του δικομματισμού είναι τα ευρήματα άλλων ερωταπαντήσεων.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 15 και 16):
• Περίπου τέσσερις στους δέκα Έλληνες, το 39,8%, πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κόμματος, έναντι του 58,3% που δεν συμφωνεί σε αυτό. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι υπέρ της δημιουργίας νέου κόμματος τάσσονται περισσότερο οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων, αντίθετα οι ψηφοφόροι της ΝΔ (κυρίως) και του ΠΑΣΟΚ (με μικρότερη ωστόσο διαφορά) δεν υποστηρίζουν αυτήν την αναγκαιότητα.
• Σε ό,τι αφορά το γιατί είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα, το 37,5% πιστεύει πως τα σημερινά κόμματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της εποχής, το 32,4% επειδή υπάρχει έλλειψη ικανών στελεχών, το 20,7% επειδή δεν έχει ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων (ΠΙΝΑΚΑΣ 17).
• Ωστόσο, σε άλλη ερώτηση (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) το 51,2% εκτιμά ότι αν δημιουργηθεί νέο κόμμα θα το αποτελούν πολιτικοί που βρίσκονται σήμερα στα κόμματα και μόνο το 27,4% πιστεύει ότι θα συγκροτηθεί από νέα στελέχη που δεν ασχολούνται σήμερα με την πολιτική…


Σχολιάστε εδώ