ο Δαίμονας των δημαρχείων

Τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένος ένας διαγωνισμός του δήμου για την προμήθεια 1.000 πλαστικών κάδων απορριμμάτων, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Όλως περιέργως όμως, μια εταιρεία έχει παραγγείλει ήδη τους 1.000 κάδους από την αντιπροσωπεία με την οποία συνεργάζεται στο εξωτερικό. Εύλογα δημιουργείται η απορία πώς ξέρει η εταιρεία αυτή ότι θα πάρει τη δουλειά; Υπάλληλος του δήμου, ιδιαίτερα αξιόπιστος, μου είπε ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι φωτογραφική. Είμαι σίγουρος ότι ο τοπάρχης Γιάννης Θεοδωρόπουλος θα ζητήσει να ενημερωθεί γι’ αυτό το «στήσιμο» και θα χαλάσει το φαγοπότι που κάποιοι είχαν προετοιμάσει…

QQQ

Με το δίκιο του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μεταμόρφωσης, φίλτατος Μιλτιάδης Καρπέτας, μου ζήτησε να του δώσω αντίγραφο της κασέτας που ανέφερα σε σχόλιο προγενέστερου χρόνου και αφορούσε ενδεχόμενη συνομιλία συμβούλου και υπαλλήλου της τεχνικής υπηρεσίας.

Επειδή γνωρίζω ότι ο αγαπητός Μιλτιάδης παρακολουθεί χρόνια την εφημερίδα μας και μας τιμά κάθε Κυριακή με το ν’ αγοράζει το φύλλο μας, θα έπρεπε να ξέρει ότι εμείς ούτε γίναμε ούτε θα γίνουμε ποτέ… Θεμιστοκλήδες. Έχουμε πληρώσει πολλές φορές τη μη δημοσιοποίηση των πηγών μας και ενδεχομένως να το ξαναπληρώσουμε και στο μέλλον. Την κασέτα δεν τη δώσαμε σε κανέναν. Επειδή δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε το αληθές του περιεχομένου, αλλά ούτε τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στη συνομιλία, η περιβόητη κασέτα βρίσκεται πλέον στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Η ιδιότητα του συμβούλου προκύπτει από μια φράση του άλλου συνομιλητή, στην οποία δεν αναφέρεται όνομα. Κατά τον ίδιο τρόπο αποδεικνύεται και η ιδιότητα του υπαλλήλου της τεχνικής υπηρεσίας. Όλα αυτά μπορεί να είναι μια «στημένη» συνομιλία για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Αυτή είναι η αλήθεια, τελεία και παύλα. Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία του καλού φίλου επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν μπορώ να βοηθήσω στην επαλήθευση των υποψιών του. Στο κάτω κάτω μπορεί το θέμα να μην αφορά τη δημοτική περίοδο που διανύουμε, ούτε καν την προηγούμενη, γιατί δεν διευκρινίζεται ποια χρονική περίοδο καταγράφηκε η συνομιλία. Πάντως, πρέπει να ομολογήσω ότι το εξώδικο που μας έστειλε ο Μιλτιάδης με τη δικηγορική του ιδιότητα είναι ευγενικό και αναδεικνύει την ανάγκη να ξεφύγει η τοπική αυτοδιοίκηση από τις διάφορες λαμογιές που ζουν και βασιλεύουν στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό τουλάχιστον του αξίζουν συγχαρητήρια.

QQQ

Σιγά μην περίμενε στην ουρά για να καταθέσει αίτηση στο ΑΣΕΠ. Ο μεγαλοσυνδικαλιστής των εργαζομένων του Δήμου Ελληνικού βρήκε την «τρυπούλα» του και τακτοποίησε την κόρη του στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Θυμάμαι τον τοπάρχη της πόλης, Χρήστο Κορτζίδη, να βάζει μπροστά τα στήθη του για τη διεκδίκηση χώρων της παραλίας. Η ευαισθησία του όμως σε τέτοια ζητήματα, την ώρα που η αναξιοκρατία ζει και βασιλεύει, μήπως θα έπρεπε να είναι πιο έντονη και αποφασιστική ώστε να μην παρατηρούνται άσχημα φαινόμενα;

QQQ

Έντονα εκνευρισμένος μαθαίνω ότι είναι ο δήμαρχος Αργυρούπολης, Δημήτρης Ευσταθιάδης, εξαιτίας κάποιων «εμποδίων» που βρίσκει καθημερινά μπροστά του από κάποια στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Δύο πράγματα συμβαίνουν. Το ένα είναι ότι ο Ευσταθιάδης τούς έχει χαλάσει τους ρυθμούς ύπνου που είχαν κατά την προηγούμενη τετραετία ή δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τους έντονους ρυθμούς των απαιτήσεων που έχει η πόλη. Πάντως, όποιο από τα δύο και να συμβαίνει, ο Ευσταθιάδης φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει, ξεπερνώντας τα προσκόμματα.

QQQ

Η γνώμη μου για τις τοπικές εφημερίδες που εκδίδονται σε διάφορους δήμους δεν είναι και η καλύτερη. Φυσικά αυτό δεν αφορά όλες τις τοπικές εφημερίδες. Οι περισσότερες αποτελούν λιβανιστήρια του κάθε δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου, εκδίδονται 5-6 μήνες, αρπάζουν καμιά διαφημισούλα της ταβέρνας που είναι στη γωνία και μην τον είδατε τον Παναή. Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν και αρκετές που η μαχητικότητά τους είναι πρωτοφανής και οι αποκαλύψεις τους έχουν ως συνέπεια να έχουν χάσει οι ιδιοκτήτες τους ακόμη και το σπίτι τους. Ανάμεσα σ’ αυτές ξεχωρίζουν δύο. Πρόκειται για την «Επικοινωνία», που εκδίδεται στην Αργυρούπολη, και το «Βήμα», που έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, αφού κυκλοφορεί στην περιοχή του Σαρωνικού και της ανατολικής Αττικής. Πολύ καλές προσπάθειες που αξίζουν χίλια μπράβο.

QQQ

Κι εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι η εφημερίδα «Τοπικά Νέα» είναι μια μαχητική εφημερίδα που κυκλοφορεί στο Νέο Ψυχικό και ο δήμος, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αποφάσισε την εγγραφή του ως συνδρομητή για 20 συνδρομές τον χρόνο και η ετήσια δαπάνη είναι 209 ευρώ (10,45 για καθεμία) και φυσικά για έναν χρόνο και όχι για δέκα όπως από παραδρομή έγραψα.

QQQ

Ο χαμός του Κυρίου έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλίμου. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη συνέχιση του έργου που γίνεται σ’ έναν παιδικό σταθμό. Μεγάλη και αμαρτωλή ιστορία. Το έργο είχε δοθεί με έκπτωση… 4%. Περισσότερα λόγια δεν χρειάζονται. Στο θέμα αυτό λοιπόν πήρε τον λόγο ένας δημότης ονόματι Γιώργος Ζέρβας, που τυχαίνει να είναι εργολάβος δημοσίων έργων και κατά το παρελθόν είχε πάρει αρκετές δουλειές από τον δήμο. Και τι δεν είπε ο εργολάβος. Κάποια στιγμή, εξαιτίας αυτών που έλεγε, πήρε τον λόγο ο πρώην δήμαρχος Ματζουράνης. Κουβέντα στην κουβέντα, άναψαν τα αίματα και ακούστηκαν μέχρι και κάποιες υποσχέσεις ότι θα έμπαιναν κάποιοι πρώην δήμαρχοι φυλακή. Επειδή όσα ειπώθηκαν είναι πολύ σοβαρά, θα περιμένω τα επίσημα πρακτικά για να μην έχω την τύχη του Γιωτόπουλου. Υπομονή.

QQQ

Δεν ξέρω, αλλά ο δήμαρχος Ελληνικού επιμένει να εκτίθεται αναφορικά με τη συνέχιση λειτουργίας της παράνομης καντίνας που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο με βούλα και υπογραφή του ιδίου ως δημάρχου. Πρόκειται για μια αυθαίρετη κατασκευή που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που έκαναν έλεγχο νομιμότητας άναψαν κόκκινο λαμπάκι. Ως εκπρόσωπος της παράνομης επιχείρησης φαίνεται ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου. Εδώ τα πράγματα αρχίζουν και μπερδεύονται. Όλες οι κατασκευές (πέργκολες, σιδερένια ικριώματα κ.λπ.) είναι πληρωμένες από τον δήμο. Οι κατασκευές έχουν χαρακτηριστεί με έγγραφο της Πολεοδομίας εντελώς αυθαίρετες. Το μαγαζί όμως συνεχίζει και λειτουργεί, αφού ο δήμαρχος δεν ανακαλεί την άδεια. Γιατί όλα αυτά, βρε δήμαρχε;

QQQ

Εάν δεν έχει γίνει τυπογραφικό λάθος στην ταμπέλα που διαφημίζει το έργο που γίνεται στον Δήμο Βούλας, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Δημότες της περιοχής μου έστειλαν φωτογραφίες που δείχνουν τη γνωστή πινακίδα που μπαίνει σε κάθε έργο και αναφέρει τον ανάδοχο και τον προϋπολογισμό. Πρόκειται λοιπόν για μια ανάπλαση πλατείας που ο προϋπολογισμός της είναι, κρατηθείτε παρακαλώ, 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνεται καμία απαλλοτρίωση ή κάποια κτιριακή κατασκευή. Μιλάμε μόνο για ανάπλαση μιας πλατείας. Το έργο είναι προεπιλεγμένο από την Περιφέρεια Αττικής και η επίβλεψη θα γίνει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Το έργο θα το εκτελέσουν δύο εταιρείες, ως κοινοπραξία. Καταλάβατε το ποσόν που είπαμε; Ένα σχολικό κτίριο στοιχίζει πιο λίγο. Μήπως τώρα, που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το έργο, πρέπει να παρέμβει ο περιφερειάρχης ή εν πάση περιπτώσει κάποιος έντιμος χριστιανός, γιατί μάλλον κάτι «μυρίζει» εδώ. Μιλάμε για ένα σιντριβάνι, μερικές πλάκες, παγκάκια και δέντρα. Πολλά λεφτά, ρε παιδιά.

QQQ

Συνάντησα προχθές στον διάδρομο ενός τηλεοπτικού σταθμού τον συνάδελφο Χρήστο Αξελό. Πρόκειται για σοβαρό δημοσιογράφο, με πολλά χρόνια σε νευραλγικές θέσεις αρκετών υπουργείων. Τον ρώτησα πώς πάει η δημοτική αρχή της πόλης του, εννοώντας το Μαρούσι, αφού ήξερα ότι ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του σημερινού δημάρχου. Τι ήθελα να ρωτήσω. Γενεές δεκατέσσερις πέρασε ο φίλος Χρήστος τον δήμαρχο και άρχισε να μου μιλάει για αχαριστία…

QQQ

Κάθε μέρα όλο και νέες συναντήσεις γίνονται από στελέχη της παράταξης του δημάρχου Αγίου Δημητρίου, προκειμένου να δουν εάν υπάρχει «έδαφος» για τη δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης. Η αμφισβήτηση της δημοτικής αρχής, ακόμη και από αυτούς που έχουν έμμισθη θέση, είναι έκδηλη και η δυσαρέσκεια ιδιαίτερα μεγάλη. Ο πρώην αντιδήμαρχος Θανάσης Χαμπεσής καταψήφισε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, όπως έμαθα, άσκησε έντονη κριτική στον δήμαρχο, λέγοντας: «Νίκο, έχεις περιχαρακωθεί μεταξύ τριών ανθρώπων. Δεν διοικείται έτσι ο δήμος». Στην ίδια συνεδρίαση έντονος ήταν και ο καβγάς μεταξύ των συμβούλων Ζέρβα και Τελαδάκη. Πιάστηκαν στα χέρια, εξαιτίας του οξυμμένου κλίματος που υπάρχει. Ουσιαστική αιτία δεν υπήρχε, αλλά ως γνωστόν η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Το τι μέλει γενέσθαι είναι σχεδόν σίγουρο. Ο χρόνος που θα σκάσει το κανόνι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Εάν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την τετραετία θα είναι θαύμα.

QQQ

Βρέθηκα προχθές στη Βουλή για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ, γιατί ως γνωστόν είμαι και πολυθεσίτης και είδα στο καφενείο του Κοινοβουλίου τον υποψήφιο δήμαρχο Δάφνης Γιώργο Δαουλάρη να συνομιλεί με έναν στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν άκουσα τι έλεγαν, αλλά διάβασα γιατί μιλούσαν. Τι εννοώ. Ο Δαουλάρης έδωσε ένα πακέτο χαρτιά στον σύμβουλο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όταν σηκώθηκαν και οι δύο από το τραπέζι για να φύγουν, ο φάκελος, δηλαδή το πακέτο, έμεινε στο τραπέζι. Αφού απομακρύνθηκαν, εγώ, ως καλός άνθρωπος, πήρα τον φάκελο για να τον επιστρέψω στον κάτοχό του, αφού ήταν εύκολο να βρω το τηλέφωνο του Δαουλάρη. Πράγματι έτσι έγινε. Την επόμενη ημέρα ήρθε από το γραφείο μου ο Γιώργος και πήρε τα έγγραφα. Παραπάνω δεν θέλω να πω, αλλά προβλέπω ότι οι ημέρες του σημερινού δημάρχου Δάφνης πολύ σύντομα θα αποτελέσουν αντικείμενο ερωτήσεων στη Βουλή. Κάτι ξέρω για να το γράφω.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Φαντάσου να περπατάς στον δρόμο και να σου λένε «πόσα πήρες, ρε Θεμιστοκλήηη»; Οι σακούλες είναι μαύρες ή λευκές; Πω πω ξεφτίλα. Και εγώ διαμαρτύρομαι γιατί κάποιος τοπάρχης παίρνει μεροκάματο από κανένα λαμόγιο εργολάβο. Συγγνώμη, ρε συντρόφια. Πού να ήξερα ότι ο Θεμιστοκλής θα περάσει κάθε όριο.


Σχολιάστε εδώ