Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία την ίδια περίοδο που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανακοίνωνε την ύπαρξη του σκανδάλου των υποκλοπών, που τελικά τέθηκε στο αρχείο, με υποδείξεις της στην ΕΥΠ δρομολογούσε την απευθείας ανάθεση στη Siemens προμήθειας κοριών παγίδευσης 1500 τηλεφώνων, ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, Χρήστος Αηδόνης, Δημήτρης Τσιρώνης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γιάννης Αμοιρίδης, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μιχάλης Παντούλας και Μάρκος Μπόλαρης. Σημειώνεται ότι η προσφορά της Siemens άγγιζε τα 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι ήδη μετέχουσες εταιρείες είχαν προσφορές της τάξης των 3 έως 3,5 εκατ. ευρώ. Ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά πρακτικά και οι φάκελοι προσφορών των τεσσάρων υποψηφίων εταιρειών.

> Γιατί δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, σωματική άσκηση και ενημέρωση των κρατουμένων, ερωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Τονίζεται ότι αν εξαιρέσουμε τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργούν στις φυλακές Κορυδαλλού, Διαβατών και Λάρισας καθώς και τα σχολεία στη φυλακή του Αυλώνα, στις υπόλοιπες φυλακές δεν λειτουργούν σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.

> Το ζήτημα της έλλειψης σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη θέτει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Εντονότερο όπως αναφέρει, είναι το πρόβλημα σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη καθώς και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Λόγω της έλλειψης διδακτικών χώρων, μαθητές και εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να κάνουν μαθήματα σε ακατάλληλους χώρους, οι οποίοι πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλειά τους. Ειδικότερα σε επτά σχολικά συγκροτήματα του νομού οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, καθώς οι σχολικές αίθουσες στεγάζονται σε κοντέινερς, σε εγκαταλειμμένα μοναστηριακά κτίρια και άλλους ακατάλληλους χώρους.

> Σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του νομαρχιακού νοσοκομείου Κοζάνης αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Τάκης Τσιόγκας, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Μπάμπης Χαραλάμπους. Όπως τονίζουν, παρά τις εξαγγελίες από το υπουργείο Υγείας, το νοσοκομείο λειτουργεί στα όρια της επικινδυνότητας με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, οι οποίες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά επιδεινώνονται συνεχώς, καθώς ο ρυθμός πλήρωσης δεν καλύπτει ούτε τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης.

> Να παραχωρηθούν στον δήμο Πατρέων όλα τα τμήματα του παραλιακού μετώπου που δεν έχουν λιμενικές χρήσεις ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Βέρρας. Ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς για ποιον λόγο έχουν καθυστερήσει τα έργα για το νέο λιμάνι της Πάτρας, πότε θα ολοκληρωθούν, γιατί ανατέθηκε το έργο στον δεύτερο μειοδότη και όχι στον πρώτο, και γιατί δεν δημοπρατείται και δεν εκτελείται το έργο του νέου λιμανιού του Αιγίου, εφόσον οι μελέτες είναι έτοιμες και το περιθώριο από το Γʼ ΚΠΣ λήγει στο τέλος του 2009.

> Τους λόγους που καθυστερεί η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» στο νομό Ηλείας ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί επί οκτώ μήνες, αναφέρουν ότι η «Ηλειακή ΑΕ», που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, τους παραπέμπει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εκείνη στην «Ηλειακή» ή στο υπουργείο Εσωτερικών.

> Μετά τη ΔΕΗ και η ΑΣΠΡΟΦΩΣ τίθεται εκτός των διαγωνισμών για ενεργειακά έργα του δημοσίου, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επικαλείται πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην ΑΣΠΡΟΦΩΣ ΑΕ όπου καταγγέλλεται ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), επειδή σε αυτόν γίνεται εμφανής η επιλογή της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η ΑΣΠΡΟΦΩΣ από την εκπόνηση της μελέτης βασικού σχεδιασμού για το χερσαίο επί ελληνικού εδάφους τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου μήκους περίπου 600 χλμ. Ανάλογες καταγγελίες έχουν γίνει και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

> Σχετικά με τη μη επίλυση του προβλήματος της επικινδυνότητας του νερού στη Θήβα ερωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης και Βαΐτσης Αποστολάτος. Σημειώνουν ότι οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου στις περισσότερες γεωτρήσεις έχουν σχεδόν υπερδιπλασιαστεί μέσα σε πέντε μήνες, αγγίζοντας σε κάποιες γεωτρήσεις ακόμα και τα 38 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

> Την αλλαγή πολιτικής της ΔΕΗ όσον αφορά στην τιμολόγηση αλλά και στην υπογειοποίηση των δικτύων της στο Ηράκλειο ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Σκουλάς και Μαρία Σκραφνάκη. Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης να έχουν προνομιακή μεταχείριση από τη ΔΕΗ σε βάρος των ΟΤΑ της περιφέρειας, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες και πιεστικότερες ανάγκες από εκείνους σε αναπτυξιακά έργα.

> Με πετρελαιοειδή «τρέφονται» ζώα και καλλιέργειες στον Ασπρόπυργο, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Αναφέρει ότι ασυνείδητοι μετέτρεψαν την περιοχή σε χωματερή με απόβλητα άγνωστης προέλευσης, τα οποία περιέχονται σε δεκάδες βαρέλια, σε μια περιοχή αγροτική όπου υπάρχουν ελαιόδεντρα και καλλιέργειες στις οποίες ακριβώς δίπλα βόσκουν κοπάδια με ζώα.

> Σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας του νομού Μεσσηνίας εντοπίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς. Ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Παθολογική κλινική, η οποία, παρότι καλύπτει πάνω από 90% της κίνησης του νοσοκομείου, εξυπηρετείται μόνο από ένα παθολόγο.

> Απαξιώνονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού Αχαρνών, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός: Δέκα μήνες μετά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης οι εγκαταστάσεις δεν έχουν παραχωρηθεί, οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής εξακολουθούν να στερούνται αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ ο ΟΕΚ έχει σταματήσει να πληρώνει τις 900 χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για τη συντήρησή τους.

> Να ιδρυθεί υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Αθηναίος Φλωρίνης. Αναφέρει ότι η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τις ηλεκτροδοτήσεις και τις λοιπές συναλλαγές με τη δημόσια επιχείρηση, αφού οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα Νέα Μουδανιά, όπου και λειτουργεί αντίστοιχη υπηρεσία της ΔΕΗ.

> Σχετικά με τις καταγγελίες του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από στελέχη του Λιμενικού Σώματος σε βάρος αλλοδαπών που αποπειρώνται να εισέλθουν στη χώρα μας μέσω των θαλασσίων συνόρων καλεί τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να απαντήσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα. Ζητά να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των αλλοδαπών σε συμμόρφωση με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.


Σχολιάστε εδώ