ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Χατζηγάκης και Πολύδωρας απάλλαξαν την κυβέρνηση Σημίτη

Η κομματική πειθαρχία που έβαλε η κυβερνητική παράταξη ίσχυσε και έτσι ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές που ήθελαν να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να ξεκαθαριστεί η υπόθεση με τις μίζες της Ζήμενς, όπως ο Πέτρος Τατούλης, αλλά και οι Κυρ. Μητσοτάκης και Μ. Βαρβιτσιώτης, υποχρεώθηκαν να καταψηφίσουν την πρόταση που στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η «πρεμούρα» που έδειξε η κυβέρνηση να καταψηφιστεί άρον – άρον το αίτημα για την Εξεταστική είναι, ως έναν βαθμό, ανεξήγητη, αν και κάποιοι θεωρούν ότι η εξήγηση βρίσκεται στις τοποθετήσεις δύο κυβερνητικών στελεχών, ενός πρώην και ενός νυν που έδωσαν «συγχωροχάρτι» στην κυβέρνηση του Κ. Σημίτη.

Ο τέως είναι ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος παρέπεμψε στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που εμφάνιζαν «ανασφαλή» την Ελλάδα τα χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς και δικαιολόγησε την προμήθεια του πανάκριβου συστήματος C4I λέγοντας: «Από την αρχή εγώ έχω πει ότι ο Σημίτης αγόρασε ειρήνη»!

Ο νυν είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο οποίος για να υποστηρίξει την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την Εξεταστική είπε: «Χωρίς να θέλω να προδικάσω καμία απόφαση, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ψήγμα ή κάποια άλλη ένδειξη -έτσι πιστεύω εγώ από όποια στοιχεία έχω- για ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Κατά τα άλλα θα αποφασίσει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη…

————–*—————

Πήρε και… εξ αριστερών

την εκδίκηση ο Π. Τατούλης

Αν η «εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο», ο Πέτρος Τατούλης με τα όσα είπε την Τετάρτη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πρέπει να απόλαυσε την εκδίκηση την οποία πήρε για τη σύγκρουσή του με τον Χρήστο Ζαχόπουλο που τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης, τον Φεβρουάριο του 2006.

Φροντίζοντας, μάλλον για λόγους αυτοπροστασίας, να πάρει αποστάσεις από την επιμονή του ΠΑΣΟΚ να «στοχοποιήσει» τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, όταν χρειάστηκε να περιγράψει την κατάσταση που βίωσε στα δύο χρόνια που έμεινε στην κυβέρνηση, δεν «μάσησε τα λόγια» του.

«Τίποτα απ’ ό,τι συμβαίνει δεν μπορεί να είναι ροζ, μπλε, πράσινο, κόκκινο ή μαύρο. Όλα όσα συμβαίνουν μπροστά μας είναι βαθύτατα πολιτικά», ήταν μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Τατούλης, δείχνοντας ότι μπορεί να βρέθηκε στα «γαλάζια» έδρανα, αλλά το αριστερό του (φοιτητικό) παρελθόν τον ακολουθεί.

————–*—————

Απόν και πάλι το ΠΑΣΟΚ,

που θέλει Εξεταστική

Στην ακρόαση του Π. Τατούλη το ΠΑΣΟΚ για μια ακόμη φορά… έλαμψε διά της απουσίας του, αφού οι βουλευτές του δεν πήγαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής, αν και ο πρώην υφυπουργός ήταν μεταξύ εκείνων που και οι ίδιοι είχαν ζητήσει να προσέλθει σε ακρόαση, όπως και ο Γιώργος Βουλγαράκης.

Έτσι όσο δίκιο κι αν είχαν που κατήγγειλαν με την επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Επιτροπής Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά τη «διακωμώδηση των κοινοβουλευτικών θεσμών» από τη στάση των «γαλάζιων» που για αντιπερισπασμό κάλεσαν νωρίτερα τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Ζαχόπουλου, άλλο τόσο άδικο είχαν με το ότι δεν πήγαν, επειδή αρνήθηκε να προσέλθει ο πρωθυπουργός.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε την ευκαιρία να είναι εκεί, αλλά το πιο αποκαρδιωτικό ήταν ότι οι βουλευτές της έτρεχαν την άλλη μέρα να μάθουν τι έγινε στη Επιτροπή από τους δημοσιογράφους, που απεργούσαν, όταν έγινε η συνεδρίαση.

————–*—————

Άφησαν «έξω» από τη

συμφωνία τον Φ. Πετσάλνικο

Ανενημέρωτος για την παρασκηνιακή συμφωνία του κόμματός του βρέθηκε ο «πράσινος» αντιπρόεδρος της Βουλής Φιλ. Πετσάλνικος στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, όπως και του προέδρου του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου Γιάννη Λασκαρίδη.

Όπως φάνηκε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης δεν τον είχαν ενημερώσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε υποχωρήσει και είχε δεχθεί να αντικατασταθεί ο ως τώρα αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημ. Χαραλάμπης, που ήταν στο στόχαστρο των «γαλάζιων» λόγω της στάσης του στον «βασικό μέτοχο», και να αναλάβει τη θέση του ο καθηγητής Νέστορας Κουράκης που είχε τοποθετηθεί στην ανεξάρτητη αρχή από την προηγούμενη πρόεδρο Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα.

Με τη μικρή αυτή υποχώρησή του το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διατηρήσει στις θέσεις τους όλα τα μέλη που είχαν τοποθετηθεί επί προεδρίας Απ. Κακλαμάνη και γι’ αυτό η αντίδραση του κ. Πετσάλνικου ήταν μάλλον υπερβολική, όπως άλλωστε δείχνει το ότι στο τέλος ψήφισε κι εκείνος τις συμβιβαστικές προτάσεις του προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα, με τις οποίες δεν συμφώνησε μόνον ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη.

————–*—————

Πολιτικά μνημόσυνα

για τους πρώην βουλευτές

Ο θάνατος, τις προηγούμενες ημέρες, του πρώην βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής και μια από τις σεμνές κοινοβουλευτικές παρουσίες των τελευταίων χρόνων, έδωσε την ευκαιρία στον Δ. Σιούφα να ανακοινώσει μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Βουλής στην οικογένειά του Π. Κοσιώνη, έκανε γνωστό στο σώμα ότι το προηγούμενο διάστημα απεβίωσαν οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Χονδροκούκης, Χρήστος Αντωνίου και Χρήστος Γραμματίδης, για τους οποίους, όπως είπε, θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο.

Είναι χωρίς αμφιβολία μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, αφού μέχρι τώρα ο μόνος τρόπος με τον οποίο γινόταν γνωστή στη Βουλή η απώλεια παλαιών κοινοβουλευτικών ήταν μόνον όταν τα γραφεία τελετών φρόντιζαν να κολλήσουν στις εισόδους του κτιρίου τα γνωστά αγγελτήρια…

Δεν ξέρουμε πότε άρχισε η… αποσιώπηση, αλλά όποιος διαβάσει παλαιά πρακτικά βρίσκει ότι στο παρελθόν υπήρχε η συνήθεια το Προεδρείο να ανακοινώνει τους θανάτους παλαιών πολιτικών στη Βουλή.


Σχολιάστε εδώ