Η Νέα Δημοκρατία και ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς

Την πιθανότητα αυτή επισημαίνουν και οι σχετικές μετρήσεις, καθώς η μείωση της απήχησης, εξ αιτίας της φθοράς από την υπόθεση Ζαχόπουλου και τη γενικότερη απραξία, και η σταθερά αυξανόμενη ενίσχυση της Αριστεράς, και κυρίως του Συνασπισμού, δημιουργούν αντίρροπες δυνάμεις.

Στον αντίποδα της δυναμικής των αριστερών κομμάτων η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντιπαραθέσει μόνον την ήπια πολιτική της προσέγγισης του μεσαίου χώρου. Η στάση αυτή όμως κρίνεται απόλυτα… «συντηρητική» από ένα μέρος των ψηφοφόρων της που δεν διακατέχονται από… φιλικά αισθήματα για την Αριστερά. Και αυτό φυσικά το εκμεταλλεύεται στο έπακρον η Αριστερά, υπερτονίζοντας την ακροδεξιά καταγωγή ορισμένων στοιχείων -τελευταία το ίδιο συνέβη με την εμφάνιση νεαρών της «Χρυσής Αυγής» στο πλευρό των ανδρών της Αστυνομίας- ώστε να… στείλει κόσμο στον Καρατζαφέρη.

Το πολιτικό αυτό μπιλιάρδο φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Και το εξωφρενικό είναι πως το πρώτο ουσιαστικό κτύπημα στον μεσαίο χώρο το περιμένει η κυβερνητική παράταξη από τα δεξιά και όχι από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ο νόμος των συγκοινωνούντων δοχείων λειτουργεί από τη Νέα Δημοκρατία προς τον ΛΑΟΣ και προς το ΠΑΣΟΚ…

Όλες οι δημοσκοπήσεις, από την ημέρα των εκλογών μέχρι και σήμερα, καταδεικνύουν πως ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας -απογοητευμένων ψηφοφόρων- μένει μετέωρο. Δεν πηγαίνει πάντως προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ ένα μικρό ποσοστό, τουλάχιστον σήμερα, φαίνεται να συγκινείται από τις ακροδεξιές τάσεις.

Εκφράζονται φόβοι ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κατά γεωμετρική πρόοδο όπως συμβαίνει αντίστοιχα με την απήχηση του Συνασπισμού κάτω από τον «αστερισμό» του Τσίπρα. Πρόκειται στην ουσία για «ακροδεξιών αντιλήψεων αντίδραση» απέναντι στον «γιγαντισμό» της Αριστεράς, που βιώνεται ως επίθεση από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

«Το να μην ασχολείσαι με την ελληνική σημαία που καίγεται από αναρχικά στοιχεία, αλλά να κτυπάς και να στηλιτεύεις τους ακροδεξιούς της ”Χρυσής Αυγής” που μαζί με τα αστυνομικά όργανα κυνηγούν τους αναρχικούς, δεν είναι μια γνήσια έκφραση δημοκρατικών συναισθημάτων, αλλά μια γκαιμπελική μέθοδος αντίδρασης με στόχο να αυξήσει τη δύναμη της Ακροδεξιάς και να μειώσει αντιστοίχως τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας», τόνισαν πολιτικοί αναλυτές σε τελευταία έρευνα, καταδεικνύοντας πως η πόλωση βοηθά τα άκρα να επιβιώσουν και να αυξήσουν τη δύναμή τους. Το ερώτημα είναι εάν η πολιτική του μεσαίου χώρου βοηθά στην εκτόνωση αυτής της κατάστασης.

Όσο και εάν είναι μια πολιτική άποψη κι αυτή, είναι σίγουρο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εγκλωβισθεί με βάση το σημερινό πολιτικό κλίμα στην πολιτική του μεσαίου χώρου. Εάν την… αφορίσει, κινδυνεύει να χάσει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της και τις πολιτικές της «υπερβάσεις», γνήσιες ή σκόπιμες… Εάν όμως συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική του μεσαίου χώρου, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει κάθε επαφή με το συντηρητικό κομμάτι της. Και είναι αλήθεια ότι οι νέοι βουλευτές της πολύ λίγη σχέση έχουν με το παλαιό κομμάτι των συντηρητικών ψηφοφόρων της παράταξης και ελάχιστα το συγκινούν…

Από την άλλη, η ειρωνεία είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε με πολύ μεγάλη ευκολία να κατακτήσει και τρίτη τετραετία και να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων της. Όλα δείχνουν ότι ένας μεγάλος χώρος του ΣΥΡΙΖΑ «ανδρώνεται» και κυρίως διαμορφώνει μια υπερβολικά αυξητική τάση εξαιτίας και της δυναμικής του νέου, του νεαρού ηγέτη. Κάτι που σίγουρα θα μεταφρασθεί σε διαρροή μεγάλου αριθμού ψήφων και από το ΠΑΣΟΚ. Τελευταία μέτρηση, της οποίας φυσικά η αξιοπιστία ελέγχεται, αφού δεν υφίσταται θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπολογίζει ότι ένα ποσοστό 4% από εκείνους που ψήφισαν τις τελευταίες εκλογές ΠΑΣΟΚ βλέπει με συμπάθεια τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, είναι σίγουρο ότι οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ θα είναι τεράστιες και η αύξηση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ μια από τις μεγαλύτερες μεταπολιτευτικά για πολιτικό σχηματισμό.

Μια τέτοια απώλεια φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να την εκμεταλλευθεί, αφού ποσοστό μεγαλύτερο του 2,5%, καθώς φαίνεται από ανάλογες μετρήσεις, είναι απογοητευμένο και βλέπει με συμπάθεια τον ΛΑΟΣ.

Πώς μπορεί να εξισορροπήσει πάνω σε τεντωμένο σχοινί… «γέρνοντας» πότε προς τη μια πλευρά και πότε προς την άλλη η Νέα Δημοκρατία… χωρίς φυσικά να… πέσει, είναι ένα ερώτημα. Η απάντηση δύσκολη και άλλο τόσο δύσκολο είναι να τηρήσει πολιτικές ισορροπίες σε ένα σκηνικό απογοήτευσης, απραξίας και σκανδαλολογίας. Προς μεγάλη, βέβαια, χαρά του κ. Καρατζαφέρη…


Σχολιάστε εδώ