Εντείνει τον πόλεμο κατά του ΣΥΝ το ΚΚΕ

Τα στελέχη του ΚΚΕ τρομάζουν στην ιδέα ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές η δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως τρίτο κόμμα.

Έτσι, ο «ενδοαριστερός εμφύλιος» για τον οποίο έγραφε την προηγούμενη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ» άρχισε νωρίς νωρίς και όπως όλοι οι εμφύλιοι πόλεμοι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρός. Το ΚΚΕ επιδιώκει να ακυρώσει εν τη γενέσει του τη δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΝ με τον νέο (στην κυριολεξία) πρόεδρό του και έτσι το μήνυμα που στέλνουν τα στελέχη του απευθυνόμενα κυρίως στη βάση της Αριστεράς είναι ότι τίποτα δεν αλλάζει στον ΣΥΝ και ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση-πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Μάλιστα, η ίδια η Α. Παπαρήγα τη μέρα εκλογής του Α. Τσίπρα ξεκαθάρισε τα πράγματα με συνέντευξή της στο «Βήμα». «Ο ρόλος του ΣΥΝ δεν πρόκειται να αλλάξει με την αλλαγή προέδρου, ούτε υιοθετώντας πιο αριστερή συνθηματολογία. Ήταν και θα είναι μια καιροσκοπική και αφερέγγυα δύναμη», ήταν τα σκληρά της λόγια σε μια προσπάθεια να μπετονάρει τους ψηφοφόρους του κόμματός της που ενδεχομένως θα έβλεπαν με συμπάθεια την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΝ και θα έδιναν προσοχή στα κελεύσματα της Κουμουνδούρου για κοινή δράση των κομμάτων της

Αριστεράς.

Τα στελέχη του ΚΚΕ βλέποντας την επικοινωνιακή καταιγίδα που ακολούθησε την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΝ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, οργάνωσαν την αντεπίθεσή τους. Κεντρικό τους επιχείρημα είναι ότι ο ΣΥΝ είναι ένα κατά βάση σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που «δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί να γίνει ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ». Μάλιστα προχωράνε πιο πέρα και τονίζουν ότι ο ΣΥΝ με τις προτάσεις και τις παλινωδίες του «εμποδίζει λαϊκές δυνάμεις να ξεκολλήσουν οριστικά από τον δικομματισμό και προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ ή σε τμήμα του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση». Είναι λένε ένα κόμμα-ανάχωμα που νοιάζεται για κάποιες ανώδυνες μεταβολές στο πολιτικό σύστημα.

Στη βάση αυτής της εκτίμησης θεωρούν ότι «η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» που αναπτύσσει τελευταία ο ΣΥΝ είναι μια πρόταση διαφορετικής διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης και περνάει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέσα από τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ. Αποδίδουν δε την τελευταία όξυνση των σχέσεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ σε πείσματα που υπάρχουν πριν από κάθε αρραβώνα.

Στον αντίποδα της πρότασης του ΣΥΝ για την εναλλακτική διακυβέρνηση» το ΚΚΕ αντιπαραθέτει τη δική του «εναλλακτική πρόταση εξουσίας», η οποία για την επίτευξή της αποκλείει κάθε συνεργασία με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Τα στελέχη του θεωρούν ότι είναι η μόνη πρόταση που ευνοεί τα λαϊκά συμφέροντα, αφού στον πυρήνα της θέτει θέματα όπως η ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής, κάτι που, όπως εκτιμούν στο ΚΚΕ, δεν θίγει ο ΣΥΝ, πόσω μάλλον το ΠΑΣΟΚ. Για το τελευταίο τονίζουν ότι παρά την επίθεση που δέχονται πως με τη στάση εξομοίωσης των δύο κομμάτων στην ουσία στηρίζουν την κυβέρνηση Καραμανλή, θα συνεχίσουν την κριτική τους στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όπως εκτιμούν δεν ακολουθούσαν διαφορετική πολιτική από αυτήν της σημερινής κυβέρνησης.

Η υποχώρηση του δικομματισμού, τονίζουν, από μόνη της δεν αποτελεί αυτόματη προϋπόθεση και για την ανατροπή της πολιτικής τους, καθώς χρειάζεται παράλληλα να ηττηθεί πλήρως και «η γραμμή του ιστορικού συμβιβασμού».

Σχολιάζοντας τη ρήση του Α. Αλαβάνου, ότι ο κόσμος που εμπιστεύεται τον ΣΥΝ «μας δοκιμάζει», αναφέρουν με νόημα ότι δεν υπάρχει χρόνος για δοκιμές και «νέες διαψεύσεις ελπίδων» ούτε είναι ώρα «για παγίδευση σε παραπλανητικές ψευτολύσεις, καθώς δεν αξίζει στον λαό να νιώσει για μια ακόμα φορά προδομένος. Όσο δε για τον κομπασμό των στελεχών του ΣΥΝ, ότι αποτελούν στην πράξη την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, με τη δυναμική παρουσία του Α. Αλαβάνου, υπογραμμίζουν ότι η πραγματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία σχέση «με τις τάχα σκληρές αναμετρήσεις στο Κοινοβούλιο, όπου λίγα πράγματα διακυβεύονται σε σχέση με την ταξική αναμέτρηση που διεξάγεται στην κοινωνία και την οικονομία».

Στο ΚΚΕ, βλέποντας ότι ο σημερινός υπαρκτός συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων δεν ευνοεί την προώθηση της πρότασής τους μέσα από τη συνεργασία με άλλα κόμματα, τονίζουν ότι η ριζική ανατροπή που επαγγέλλονται δεν πρόκειται να έρθει σε μία νύχτα, αλλά «θα είναι μια συνεχής πορεία της λαϊκής αντεπίθεσης που θα αποσπάει κατακτήσεις σήμερα και θα συσσωρεύει πείρα για το επόμενο και μεθεπόμενο βήμα ως το μεγάλο άλμα της τελικής νίκης».

Ο Περισσός θα συνεχίζει τη δική του αυτόνομη πορεία που έχει χαράξει εδώ και χρόνια και έτσι το ΠΑΜΕ στην απεργία της Τετάρτης οργάνωσε και πάλι χωριστή συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό, ενώ στελέχη του έκαναν συγκεντρώσεις έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς διαμαρτυρόμενα για τον αποκλεισμό από τις ειδήσεις των δραστηριοτήτων των συνδικάτων. Μάλιστα, στον Πειραιά κατέλαβαν για λίγη ώρα το στούντιο των ειδήσεων του τηλεοπτικού ΣΚΑΪ.

Μπροστά στις εξελίξεις που πυροδότησε η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΝ, τα στελέχη του ΚΚΕ δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το τι θα γίνει με την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα και είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η Α. Παπαρήγα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε γενικόλογα ότι στο ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μια σημαντική ανάδειξη νέων στελεχών και «είναι πολύ βασικό πράγμα η διαδοχή των γενεών και η μεταφορά της πείρας σε νέα στελέχη που έχουν δοκιμαστεί στις αντιξοότητες της ταξικής πάλης».


Σχολιάστε εδώ