Εκεχειρία στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την επόμενη κρίση…

Όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», πολύ λίγο έχει πείσει τους πολίτες αυτή η προσέγγιση των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ και βασικών ανταγωνιστών στην πρόσφατη εσωκομματική κρίση, που παρολίγο να φτάσει στη διάσπαση. Γίνεται σαφές πως ούτε η απόφαση του Β. Βενιζέλου να μην προχωρήσει τελικά στον «Όμιλο» έπεισε τον κόσμο (γίνεται πάντως αποδεκτή απ’ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ) ούτε η επαναπροσέγγιση των δύο βασικών εσωκομματικών «μονομάχων» έγινε αφετηρία μιας νέας αρχής για το ταλανιζόμενο από πολύχρονη κρίση ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, οι ερωτηθέντες κατά πλειοψηφία εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ είτε θα παραμείνει εγκλωβισμένο σε εσωκομματικές συγκρούσεις (ήδη έχουμε την πρώτη μετά την επαναπροσέγγιση, με αφορμή την παρέμβαση Σημίτη…) είτε θα πάει αναπόφευκτα σε νέα σοβαρή σύγκρουση μετά από ένα νέο αποτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές!

Η προσέγγιση λοιπόν θεωρείται προσωρινή.

Ωστόσο, φαίνεται πως η απόφαση να μην προχωρήσει στον «Όμιλο» ευνόησε προσωπικά τον Βενιζέλο, αφού η πλειοψηφία εκτιμά ότι έχει μέλλον στο ΠΑΣΟΚ και μπορεί να διαδραματίσει ξανά αποφασιστικό ρόλο…

Συγκεκριμένα:

• Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) απ’ την απόφαση Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση του «Ομίλου» δηλώνει το 38,7% των ερωτηθέντων. Λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 42,9%.

• Ωστόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 59,1%.

• Μόνο το 11% πιστεύει (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4) ότι θα αποκατασταθεί η ενότητα του κόμματος. Αντίθετα, το 46,5% πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει εγκλωβισμένο σε εσωκομματικές συγκρούσεις, ενώ το 29,5% εκτιμά ότι αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό, θα ξεσπάσει νέα κρίση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έχουν περίπου τις ίδιες απόψεις, αν και μεταξύ τους είναι μεγαλύτερο το ποσοστό που πιστεύει ότι θα αποκατασταθεί η ενότητα…

• Προσωρινή θεωρεί την προσέγγιση Παπανδρέου – Βενιζέλου το 71,3% (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) και μόνο το 25,9% την αντιμετωπίζει με μονιμότερα χαρακτηριστικά.

• Όπως πάντως προαναφέραμε, η απόφαση να μη γίνει τελικά ό «Όμιλος» προκύπτει ότι προσωπικά ωφελεί τον Βενιζέλο. Ότι έχει μέλλον στο ΠΑΣΟΚ και θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο πιστεύει το 56,8%. Αντίθετα, το 37,7% τον θεωρεί αποδυναμωμένο (ΠΙΝΑΚΑΣ 6).

• Είναι πάντως (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) μοιρασμένες οι απόψεις περί του αν ο Βενιζέλος έχει πρόθεση να δημιουργήσει νέο κόμμα ή αν έχει εγκαταλείψει τη σχετική σκέψη. Το 44,8% πιστεύει ότι έχει ακόμα πρόθεση να φτιάξει νέο κόμμα, ενώ το 43,1% πιστεύει πως έχει εγκαταλείψει αυτήν τη σκέψη. Έχει πάντως σημασία να επισημάνουμε πως ενώ η πλειοψηφία των οπαδών του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι έχει εγκαταλείψει τη σκέψη για νέο κόμμα, η πλειοψηφία των οπαδών των άλλων κομμάτων έχει την αντίθετη άποψη!


Σχολιάστε εδώ