Διέλυσε τους μύθους ο Παπαδόπουλος στα «ντιμπέιτ»
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε την ευκαιρία να διαλύσει τους μύθους και να απαντήσει στα όσα του καταλογίζουν για την πορεία των συνομιλιών και τη στάση που τήρησε.
Μύθοι και έγγραφα
Στην ατζέντα βρέθηκαν τα ακόλουθα θέματα:
• Ο Πρόεδρος απάντησε στο ζήτημα της Καρπασίας, τονίζοντας ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για την Καρπασία στη Λουκέρνη το 2004. Ούτε, πρόσθεσε, του δόθηκε χάρτης για το θέμα αυτό. Ούτε και ο διαβόητος Χάρτης Ερντογάν, που λεγόταν ότι θα κατετίθετο στη Λουκέρνη, κατατέθηκε ποτέ. Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, ότι σε κάθε κύκλο συνομιλιών από τη Λευκωσία ως τη Χάγη, τη Νέα Υόρκη και τη Λουκέρνη έθετε ως θέμα προτεραιότητας την Καρπασία. Κατέθεσε, μάλιστα, προς πιστοποίηση της αλήθειας και συγκεκριμένα έγγραφα.
• Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του με τον Σερντάρ Ντενκτάς στη Λουκέρνη και στη Λευκωσία, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν μυστικές, ότι τις γνώριζαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ότι πραγματοποιούνταν στα σαλονάκια του ξενοδοχείου όπου οι αποστολές των εμπλεκομένων στο Κυπριακό διέμεναν στο Μπούργκενστογκ της Ελβετίας. Για τη συνάντηση της Λευκωσίας, στην οποία παρών ήταν και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι πραγματοποιήθηκε στην οικία του στη Στράκα, λίγο έξω από τη Λευκωσία, διότι ο κ. Σ. Ντενκτάς δεν ήταν πρόθυμος να τον συναντήσει στο Προεδρικό Μέγαρο για ευνόητους λόγους. Ουδέν προέκυψε, όπως είπε ο Πρόεδρος, από τις συναντήσεις αυτές που είχαν, μεταξύ άλλων, ως θέμα τη δυνατότητα να μετατεθεί η ημερομηνία του δημοψηφίσματος. Αυτό δεν γινόταν δεκτό από τα Ηνωμένα Έθνη και τους Αγγλοαμερικανούς.
• Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιδιαιτησίας, τονίζοντας ότι δεν αποδέχθηκε την επιδιαιτησία εν λευκώ, αλλά επί τη βάσει τριών όρων τους οποίους καταστρατήγησε ο ΓΓ του ΟΗΕ και γι’ αυτό, επισήμανε, έκανε λάθος που τον εμπιστεύθηκε. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ είχε ταχθεί υπέρ της επιδιαιτησίας χωρίς όρους. Υπήρχε απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος από το καλοκαίρι του 2003. Διευκρίνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί μελλοντικά την επιδιαιτησία, παρά μόνο μια συμφωνημένη λύση.
• Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι στη Χάγη δεν αποδέχθηκε, όπως τον κατηγορούν, το Σχέδιο Ανάν 3. Είχε πει, τόνισε, στον κ. Ανάν ότι θα μπορούσε το σχέδιό του να τεθεί σε δημοψήφισμα εάν εκπληρωνόταν μια σειρά αλλαγών και εφόσον η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση δεν ήγειρε νέα θέματα και αν δεν άνοιγε κεφάλαια που θεωρούνταν κλειστά. Ούτως ή άλλως, ο κ. Ντενκτάς ήταν κάθετα αρνητικός. Ο Πρόεδρος έδωσε γραπτώς τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβανόταν και η επιστροφή της Καρπασίας.
Η κούρσα
Από τη την άλλη, οι Ιωάννης Κασουλίδης και Δ. Χριστόφιας «βάζουν κούρσα» ποιος θα συναντήσει πιο γρήγορα τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν εκλεγούν Πρόεδροι. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Κασουλίδη σε συζήτηση στον «Αντέννα» Κύπρου. Είπε ο κ. Κασουλίδης ότι αμέσως μετά την εκλογή του, την επόμενη μέρα, θα μεταβεί στα κατεχόμενα, στην οικία του κ. Ταλάτ, για να τον βάλει στη γωνία, κατά την έκφρασή του. Η δήλωση του κ. Κασουλίδη προκάλεσε το ελαφρύ χαμόγελο του τηλεοπτικού συντονιστή και την αμηχανία του κ. Κασουλίδη…
Ο κομμουνιστής
Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι αυτός είναι ο υποψήφιος που μπορεί να φέρει λύση λόγω των καλών του σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους. Όμως, ο κ. Χριστόφιας φαίνεται να κατατρύχεται από το σύνδρομο της κομμουνιστικής του ταυτότητας. Ο πολιτικός του λόγος και τα εκφραστικά του όργανα προσπαθούν να πείσουν ότι θα είναι, παρότι κομμουνιστής, αποδεκτός από την
ΕΕ. Ταυτοχρόνως διαβεβαιώνει ότι θα διορίσει υπουργό Οικονομικών κοινώς αποδεκτό και χωρίς κομμουνιστικό παρελθόν. Σε αυτήν την τοποθέτηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε: Καλά, γιατί θεωρείτε πρόβλημα να είναι κομμουνιστής ο υπουργός των Οικονομικών και δεν θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα εάν είναι κομμουνιστής ο ίδιος ο Πρόεδρος. Αυτός ο κομμουνιστικός χαρακτήρας του κ. Χριστόφια τον καθιστά ευάλωτο και ενδεχομένως, όπως οι αμερικανοί διπλωμάτες τονίζουν παρασκηνιακώς στη Λευκωσία, πιο βολικό, την ίδια στιγμή που ο κ. Κασουλίδης με τον κ. Αναστασιάδη θεωρούνται δεδομένοι…