ΔΑΓΚΩΤΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟΝ ΤΑΣΣΟ!

Δεν αποκλείεται, λόγω και του στατιστικού λάθους που εμφανίζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, να κόψει το νήμα για τον δεύτερο γύρο, αντί του κ. Χριστόφια, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο ευνοούμενος

Καθόλου παράξενη δεν είναι η στάση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία, καθώς και με τον κ. Χριστόφια, προέβη προ δέκα ημερών σε ανοίγματα προς το ΑΚΕΛ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, επιβεβαιώνοντας ό,τι είχε γράψει από τον περασμένο Ιούνιο το

«ΠΑΡΟΝ» περί συνωμοσίας σε βάρος του Τάσσου Παπαδόπουλου με σκοπό να απομακρυνθεί από την εξουσία και να επιστρέψει το Σχέδιο Ανάν με άλλο όνομα.

Χαστούκι από ΣΕΚ

Στον κ. Αναστασιάδη απάντησε η ΣΕΚ, η κεντροδεξιά συνδικαλιστική οργάνωση της Κύπρου, που σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται πότε να δώσει στήριξη στον κομμουνιστή κ. Χριστόφια γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στο στρατόπεδο του ΔΗΣΥ, διότι το κτύπημα ήταν απρόβλεπτο… Ούτως ή άλλως, η δήλωση Αναστασιάδη θεωρήθηκε από πολλούς παραδοχή ήττας. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε να πει ότι ο κ. Κασουλίδης θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Αναστασιάδης για προσωπικούς λόγους καθόλου δεν θα ήθελε να δει στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Κασουλίδη. Οι κατά καιρούς δηλώσεις του μάλλον έφερναν σε δύσκολη θέση παρά διευκόλυναν την υποψηφιότητα του κ. Κασουλίδη.

Τρία σκέλη

Η λογική Αναστασιάδη έχει τρία σκέλη: Το ένα είναι εκείνο που θέλει τον κ. Παπαδόπουλο να είναι εκτός δευτέρου γύρου, που κατά γενική ομολογία αποτελεί το απομακρυσμένο σενάριο. Το άλλο είναι το ακόλουθο: Εάν περάσει ο κ. Χριστόφιας με τον κ. Παπαδόπουλο, να προετοιμαστεί το έδαφος για να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ στη λογική της υπέρβασης, τον κ. Χριστόφια. Και το τρίτο είναι το εξής: Εάν περάσει ο κ. Κασουλίδης με τον κ. Παπαδόπουλο, να στραφούν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ προς τον κ. Κασουλίδη.

Ο ΔΗΣΥ

Το πρόβλημα είναι ότι άλλαι αι βουλαί των ηγετικών ομάδων και άλλα οι ψηφοφόροι κελεύουν. Ειδικά στο στρατόπεδο του ΔΗΣΥ, ως τώρα το 33% του κόμματος στρέφεται προς τον Τ. Παπαδόπουλο και το άλλο 33% προς τον κ. Χριστόφια. Το υπόλοιπο 33% παραμένει αναποφάσιστο. Το πρόβλημα του ΔΗΣΥ είναι ότι υπάρχουν πτέρυγές του κατά παράδοση αντικομμουνιστικές. Μια πιθανή στήριξη προς τον Χριστόφια θα οδηγήσει το κόμμα σε νέες περιπέτειες, ανάλογες της εποχής του Σχεδίου Ανάν.

Οι κάλπες

Ο κ. Αναστασιάδης έχει ήδη δρομολογήσει τις εσωτερικές εξελίξεις στον ΔΗΣΥ, εάν ο κ. Κασουλίδης δεν θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Την Τρίτη θα συγκαλέσει πολιτικό γραφείο και την Πέμπτη θα στήσει κάλπες για να αποφασίσουν τα στελέχη του κόμματος τι θα ψηφίσουν. Εάν θα στηρίξουν Παπαδόπουλο, Χριστόφια ή εάν θα κληθούν να ψηφίσουν κατά βούλησιν. Από την άλλη, ο μεν κ. Χριστόφιας θα αναμένει τον κ. Αναστασιάδη να προχωρήσει στην υπέρβασή του στηρίζοντάς τον, ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος φαίνεται ότι έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον ΔΗΣΥ και να περιλάβει στην κυβέρνηση στελέχη του κόμματος, που δεν θα υποδειχθούν όμως από τον κ. Αναστασιάδη, αλλά θα είναι της δικής του επιλογής. Η θέση του κ. Παπαδόπουλου είναι ότι ούτε καν έναντι των κομμάτων που ήδη τον στηρίζουν δεν δεσμεύτηκε για τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου. Στόχος του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι να κερδίσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και να σφραγίσει την επανεκλογή του, γεγονός που θα ματαιώσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που ετοιμάζουν μέσω των Ηνωμένων Εθνών νέα κινητικότητα στο Κυπριακό μετά τις εκλογές.


Σχολιάστε εδώ