Βάζει βέτο ο Καραμανλής για τα Σκόπια
Ένας λόγος παραπάνω για τον οποίο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος για το βέτο είναι και η ζοφερή εσωτερική κατάσταση, αλλά και το κλίμα απογοήτευσης και προβληματισμού που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και μέσα στη ΝΔ. Συνεπώς μια τέτοια δυναμική κίνηση, όπως είναι το βέτο και στο οποίο μάλιστα έχουν εναντιωθεί και οι ΗΠΑ, ευελπιστούν στο Μαξίμου ότι θα αλλάξει το κλίμα, αφού ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός προασπίζονται τα εθνικά μας δίκαια.
Πολλά μάλιστα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ήταν πολύ επιφυλακτικά στο πρόσφατο παρελθόν για τη χρήση του βέτο, φοβούμενα απομόνωση της χώρας και δραστικά αντίμετρα των Σκοπίων, τώρα πια κάνουν λόγο για «λυτρωτική κίνηση», η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα «νέο ξεκίνημα, με την κοινωνία στο πλευρά της κυβέρνησης». Υπογράμμιζαν μάλιστα πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι η κοινή γνώμη είναι θετική, σε μεγάλη πλειοψηφία, για την άσκηση βέτο από τη στιγμή που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία.
Πάντως η Αθήνα βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς τις αμέσως επόμενες μέρες και συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς καταθέτει τη νέα του πρόταση για το όνομα. Η ελληνική πλευρά είναι προβληματισμένη από τις εξελίξεις, καθώς δεν φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα θετική προς τις ελληνικές θέσεις η νέα πρόταση Νίμιτς. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει την πρότασή του προς τις δύο πλευρές, ως την τελευταία και μοναδική ευκαιρία για συμβιβασμό πριν από τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο καθοριστική για τις εξελίξεις γύρω από το όνομα των Σκοπίων είναι η στάση του αμερικανικού παράγοντα και υπ’ αυτήν την έννοια είχαν ιδιαίτερη σημασία οι συνομιλίες που είχε στην Ουάσινγκτον την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις.
Το κλίμα στη συνάντηση ήταν βαρύ και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν μαζί (όπως γινόταν σε προηγούμενες συναντήσεις) οι κ. Μπακογιάννη και Ράις σε κοινές δηλώσεις, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες διαδικασίες. Η αμερικανική πλευρά επέμεινε σταθερά στην άποψή της ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν μπορούμε να πιέσουμε τους Σκοπιανούς, δεν μας ακούνε! (Αν είναι δυνατόν… Εν πάση περιπτώσει, αυτό ας το ακούσουμε εμείς που εύκολα υποχωρούμε.)
Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε την ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα επιθυμεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος στη βάση της σύνθετης ονομασίας, η οποία θα ισχύει σε όλες τις χρήσεις (διμερείς σχέσεις, σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς). Αν δεν υπάρξει τέτοια λύση, τότε θα αναγκαστεί να μπλοκάρει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Προηγουμένως καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να μεταπειστεί ο Νίμιτς ή τουλάχιστον να δοθεί μια αναβολή. Προς τούτο άρον άρον πήγε στις ΗΠΑ ο πρέσβης κ. Βασιλάκης (προσωπικός σύμβουλος της υπουργού Εξωτερικών), γνωστός του κ. Νίμιτς, μήπως και αλλάξει άποψη, αλλά δεν τα κατάφερε.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς δεν υιοθετεί την άποψη της Αθήνας (για σύνθετη ονομασία στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στις διμερείς σχέσεις της ΠΔΓΜ με άλλες χώρες). Η τάση που υπάρχει είναι η λεγόμενη «τριπλή φόρμουλα», δηλαδή να υπάρχει το συνταγματικό όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας») για το εσωτερικό των Σκοπίων, ένα όνομα για διμερείς σχέσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό (πρωτίστως για τις σχέσεις με την Ελλάδα) και ένα για διεθνή χρήση (διεθνείς οργανισμούς). Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εκτιμά πως δεν είναι εύκολο να επιβληθεί σε πολλές χώρες η χρήση μιας συγκεκριμένης ονομασίας για τις διμερείς τους σχέσεις με τα Σκόπια. Παραμένει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στην πρόταση και μια «ισχυρή σύσταση» προς όλα τα μέλη του ΟΗΕ να υιοθετήσουν την προτεινόμενη σύνθετη ονομασία και στις διμερείς σχέσεις τους με την ΠΔΓΜ. Ωστόσο, και αυτό είναι σημαντικό, στα διαβατήρια των πολιτών των Σκοπίων θα υπάρχει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί τα τελευταία εικοσιτετράωρα προωθούν μια φόρμουλα που είναι παραλλαγή της διπλής ονομασίας, προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι για την Αθήνα. Η κ. Ράις έθεσε αυτή τη φόρμουλα στην κ. Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, φαίνεται ότι άφησε ένα παράθυρο ανοικτό.
Το βασικό πλεονέκτημα της νέας αμερικανικής φόρμουλας (παραλλαγή της διπλής ονομασίας) είναι το ότι και η ελληνική και η σκοπιανή πλευρά μπορούν να την παρουσιάσουν στο εσωτερικό της χώρας τους ως επιτυχία. Αυτή η φόρμουλα προβλέπει μια σύνθετη ονομασία (που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία») για τους διεθνείς οργανισμούς και τις σχέσεις με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα και έναντι τρίτων, δηλαδή στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με άλλες χώρες πλην της Ελλάδας, θα μπορεί να ισχύει η συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η συνταγματική ονομασία θα είναι και αυτή που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των Σκοπιανών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια φόρμουλα που θα αντικαταστήσει τον όρο FYROM (ΠΔΓΜ) στους διεθνείς οργανισμούς με μια άλλη ονομασία που θα έχει πλέον μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα. Η ελληνική πλευρά δεν πολυενθουσιάζεται με αυτήν τη φόρμουλα, αλλά τη θεωρεί κάπως καλύτερη από την τριπλή ονομασία ή από άλλες παλαιότερες φόρμουλες.
Πάντως, και με βάση τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα, φαίνεται ότι πλην των ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν να κλείσει το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, και απευθύνουν «παραινέσεις» προς την ελληνική πλευρά να μην προσφύγει στο βέτο.
Στο παρασκήνιο μελετώνται ήδη πολλά σενάρια προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, λόγω ελληνικού βέτο.
Μια παράμετρος που έχει τεθεί επί τάπητος, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νομική γνωμοδότηση (με πρωτοβουλία των ΗΠΑ) επί της διαδικασίας ένταξης νέου μέλους, στην οποία θα αναφέρεται ότι η διαφορά για το θέμα του ονόματος δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια και για τον λόγο αυτό η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα βέτο.
Ένα άλλο σενάριο είναι να υπάρχει νομική γνωμοδότηση με βάση την οποία το δικαίωμα βέτο δεν ασκείται στην αρχή, αλλά στο τέλος της διαδικασίας ένταξης. Έτσι στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου τα Σκόπια θα πάρουν το «πράσινο φως» για τη διαδικασία ένταξης, αλλά στην ολοκλήρωσή της (12-16 μήνες μετά) η Ελλάδα θα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο αν δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος.