Αύξηση του ΦΠΑ και γενική εκποίηση της χώρας

Σε μια περίοδο όπου η διεθνής οικονομική κρίση, αρχής γενομένης από την ύφεση στις ΗΠΑ, τείνει να προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις, ενώ η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει, από τρίμηνο σε τρίμηνο, να σημειώνει σημαντική κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης, η κυβέρνηση, με την εν αφασία συναινετική αξιωματική αντιπολίτευση, παραδίδουν όλο και περισσότερο τη χώρα στο έλεος των πιο κερδοσκοπικών δυνάμεων της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης αλλά και στο έλεος της τυχοδιωκτικής αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής.

Ειδικά για το τελευταίο είναι άκρως αποκαλυπτική και εξοργιστική η συναίνεση της Ελλάδας στην προβλεπόμενη τις επόμενες μέρες ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η πρωτοφανής και πραξικοπηματική αυτή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου όχι μόνο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και παραβιάζει πλήρως την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά αναβιώνει ψυχροπολεμικές ημέρες ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, οδηγεί τα Βαλκάνια σε νέα αποσταθεροποίηση, αν όχι και στη φωτιά νέων πολεμικών αναμετρήσεων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σύρεται πίσω από τις αμερικανο-ευρωπαϊκές νεοαποικιακές πολιτικές που εξωθούν τον Λίβανο σε νέο εμφύλιο πόλεμο και ίσως σε νέα ισραηλινή εισβολή, ενώ άφωνη παρακολουθεί τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας και των εξαθλιωμένων Παλαιστινίων. Αλλά γιατί μιλάμε για όλα αυτά όταν η κυβέρνηση, με τη συναινούσα πάντα αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν εγκαταλείψει μόνη και αβοήθητη την Κύπρο σε μια συγκυρία που αντιμετωπίζει δυσοίωνες εξελίξεις, ενώ το μόνο που πράττουν είναι να εξωραΐζουν και να φιλοτεχνούν, χωρίς κανένα, μάλιστα, αντάλλαγμα παρά με νέες απαιτήσεις, το «ευρωπαϊκό» πρόσωπο της Τουρκίας.

Το χειρότερο, όμως, μέσα σε όλα τούτα τα ανησυχητικά ήταν οι εξαγγελίες του κ. Κ. Καραμανλή στη Βουλή για τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού Συστήματος. Και λέω το χειρότερο, γιατί επί της ουσίας, ο κ. Κ. Καραμανλής εξήγγειλε μια νέα σεισμική κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και επ’ ευκαιρία μια νέα λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Κατ’ αρχάς ο κ. πρωθυπουργός ανακοίνωσε ενοποιήσεις Ταμείων με τον πλήρη σφαγιασμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους νεοεισερχόμενους, σε μια αποθέωση του ρατσισμού εναντίον της νέας γενιάς. Ταυτόχρονα, ο κ. Κ. Καραμανλής εξήγγειλε το γενικό σάρωμα κάθε μορφής πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, που αφορούν κυρίως τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά («κίνητρα» για την παραμονή στη δουλειά, «αντικίνητρα» για την έξοδο στη σύνταξη) και ιδιαίτερα θανάσιμα πλήγματα στους εργαζομένους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η τραγωδία, όμως, ολοκληρώθηκε με τις ανακοινώσεις για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών. Ως πόρους αυτού του Ταμείου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν μετά το 2019 για τη στήριξη της Ασφάλισης, ο κ. πρωθυπουργός πρόταξε το 10% από τα έσοδα των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων, το 4% από τον ΦΠΑ και το 10% των κοινωνικών πόρων των «υγιών» ταμείων. Αυτά σημαίνουν ότι με τη λεηλασία των πόρων τους -και είμαστε μόνο στην αρχή- τα υγιή Ταμεία (Δημοσιογράφοι, Νομικοί, Μηχανικοί κ.λπ.) σε λίγο θα γίνουν προβληματικά. Ακόμα χειρότερα, με το 10% των ιδιωτικοποιήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση θα προβάλει ένα διάτρητο κοινωνικό άλλοθι για να ξεπουλήσει συλλήβδην ό,τι το δημόσιο έχει απομείνει σ’ αυτή τη χώρα, ακόμα και την «καρδιά» των κρατικών υπηρεσιών. Η πλήρης καταστροφή, βεβαίως, θα επέλθει με την απόδοση του 4% του ΦΠΑ στο εν λόγω Ταμείο. Κι αυτό διότι αυτή η απόδοση (πάνω από 800 εκατ. ευρώ ετησίως) θα αξιοποιηθεί ως πρόσχημα και για να μην καταρρεύσει ο προϋπολογισμός, στη νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά 3 ή 4 μονάδες. Άλλωστε, αυτήν την επιδρομική αύξηση του ΦΠΑ, παρότι προκλήθηκε πολλάκις ο κ. Κ. Καραμανλής από τον Αλ. Αλαβάνο, απέφυγε να τη διαψεύσει. Αντίθετα, την επιβεβαίωσε πλήρως διά της σιωπής του! Η αυλαία στο δράμα της Βουλής έκλεισε με τον κ. Γ. Παπανδρέου να συμφωνεί στην ουσία του Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών και να συναγωνίζεται με τον κ. Κ. Καραμανλή για το ποιος πρωτοείχε τη φαεινή ιδέα για το περιεχόμενό του. Μωραίνει Κύριος…

Το συμπέρασμα είναι μάλλον αυτονόητο. Η κυβέρνηση, με ασθμαίνουσα πίσω της τη συναινούσα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχουν βαλθεί να καταστρέψουν αυτή τη χώρα και να λεηλατήσουν τους πολίτες της – πλην μιας οικονομικής ολιγαρχίας. Διότι, την ώρα που τα πρωτοφανή ληστρικά υπερκέρδη των Τραπεζών τρέχουν με 50% και 100%, η χώρα εκποιείται, η ελληνική οικονομία βυθίζεται και τα λαϊκά εισοδήματα καταποντίζονται.

Δοξάστε τους!


Σχολιάστε εδώ