Αφαίμαξη στους μικρομεσαίους, χαρτζιλίκι στον πρόεδρο του ΣΕΒ!

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προκαλεί αίσθηση και συζητήσεις στην αγορά με την απόφασή της να προσφέρει ένα δώρο αξίας 650.000 ευρώ, υπό τη μορφή δικαιωμάτων αγοράς μετοχών με έκπτωση, στον… αναξιοπαθούντα πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος έχει μείνει άνεργος μετά την πώληση της Vivartia στη Marfin Investment Group και έχει διακοσμητική παρουσία σε διάφορα διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και στο Δ.Σ. της Εθνικής.

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση (μόλις 45 λέξεων…), που πέρασε μάλλον απαρατήρητη στην οικονομική ειδησεογραφία της προηγούμενης εβδομάδας, η Εθνική Τράπεζα αύξησε από την προσεχή Τρίτη κατά ένα τέταρτο της μονάδας όλα τα επιτόκια δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι αναπροσαρμόζει από 19.2.2008 τα κυμαινόμενα και σταθερά επιτόκια των δανείων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κατά 0,25 της μονάδας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, αύξησης των επιτοκίων μιας ολόκληρης κατηγορίας δανειοληπτών χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία να δικαιολογεί τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η κίνηση αυτή του κ. Αράπογλου δεν είναι τυχαία και μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο των τραπεζιτών για τη μεταφορά στις πλάτες των πελατών τους του σοβαρού κόστους που έχει πλέον και για τις ελληνικές τράπεζες η διεθνής πιστωτική κρίση.

Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Αράπογλου με πρόσφατες δηλώσεις του προανήγγειλε το τέλος των φθηνών δανείων για αρκετές κατηγορίες δανειοληπτών, ενώ πρόσφατα η Εθνική ηγήθηκε της κίνησης των τραπεζών για αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων. Ήδη, όλες οι τράπεζες, με αξιοθαύμαστο συντονισμό που παραπέμπει σε πρακτικές καρτέλ (βλέπει, άραγε, τίποτα ο κ. Σπ. Ζησιμόπουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού;), έχουν συνδέσει τις διακυμάνσεις των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου με τα «τσουχτερά» επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς (EURIBOR), αντί των χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια κατεύθυνση αύξησης των βαρών για τους μικρομεσαίους θα κινηθούν και οι άλλες τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες, ενώ όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να αναμένεται «καταιγίδα» επιβαρύνσεων σε όλες τις κατηγορίες δανείων, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά τον Μάρτιο να αυξήσει τα δικά της επιτόκια για να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι τελικά τόσο «απρόσβλητες» από τον διεθνή ιό της κρίσης όσο αρχικά φαινόταν, γι’ αυτό και πασχίζουν να αυξήσουν τα έσοδά τους με «αφαιμάξεις» των δανειοληπτών. Λόγω της κρίσης αναγκάζονται να αντλούν καταθέσεις προθεσμίας με «τσουχτερό» επιτόκιο γύρω στο 4%, αφού ο δανεισμός από τη διατραπεζική είναι πλέον πανάκριβος, ενώ η χρηματιστηριακή συγκυρία εκτιμάται ότι δεν θα τους επιτρέψει για αρκετό καιρό ακόμη να αντλήσουν κεφάλαια από το ΧΑ για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργεί η γρήγορη πιστωτική επέκταση.

Την ίδια στιγμή, οι επισφάλειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν το 5% των χορηγήσεων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος με αυστηρές οδηγίες έχει ζητήσει να περιορισθούν κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,5%). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγραφούν προβληματικά δάνεια της τάξεως των

3 δισ. ευρώ, ίσως και εντός του 2008, με ισόποση επιβάρυνση της κερδοφορίας των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Εθνική οι επισφάλειες φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Χαράτσια στους μικρούς,

δώρο στον «μεγάλο»

Εξοργιστικό, τουλάχιστον για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με την Εθνική και θα πληρώσουν από την Τρίτη το «μάρμαρο» της κρίσης, είναι ότι την ίδια ώρα η τράπεζα προσφέρει εντελώς αδικαιολόγητα ένα τεράστιο «μπόνους» στον «άνεργο» πρόεδρο του ΣΕΒ, ο οποίος βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πλέον ωφελημένων στελεχών της τράπεζας από τη διανομή stock options.

Ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος είναι γνωστό ότι έχει τιμητική – διακοσμητική παρουσία στο Δ.Σ. της κορυφαίας ελληνικής τράπεζας και είναι επίσης σαφές ότι έχει μόνο τυπική συμμετοχή στις αποφάσεις. Ασφαλώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθοριστική η συμβολή του στην επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας.

Παρ’ όλα ταύτα, που ασφαλώς είναι γνωστά στον κ. Αράπογλου, ο διοικητής της Εθνικής και η παρέα του αποφάσισαν να… ανταμείψουν γενναιόδωρα τον κ. Δασκαλόπουλο, σαν να επρόκειτο για το πλέον δραστήριο μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Έτσι, άσκησε τα δικαιώματά του για να αγοράσει 40.000 μετοχές της τράπεζας στην προνομιακή τιμή των 23,8 ευρώ, ενώ στην αγορά οι μετοχές αποτιμώνται περί τα 40 ευρώ αυτήν την περίοδο ή και 45 ευρώ πριν από λίγους μήνες. Με τις σημερινές τιμές, η υπεραξία που καρπώνεται ο κ. Δασκαλόπουλος είναι 650.000 ευρώ!

Σημειώνεται μάλιστα ότι από το πρόγραμμα διανομής stock options ο κ. Δασκαλόπουλος φαίνεται να είναι σε αυτήν τη φάση πιο κερδισμένος και από τον ίδιο τον κ. Αράπογλου, ο οποίος απέκτησε «μόνο» 30.000 νέες μετοχές. Αν η διανομή μετοχών ήταν μια μορφή ανταμοιβής των παραγωγικών υπαλλήλων, όπως θέλουν να μας πείσουν τα διοικητικά στελέχη της Εθνικής, τότε ο κ. Δασκαλόπουλος είναι παραγωγικότερο στέλεχος από τον διοικητή της τράπεζας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ είχε το 2007 μια πολύ καλή χρονιά, αφού μπορεί να έμεινε «άνεργος», αλλά έβαλε στο σεντούκι του αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την πώληση της Vivartia (πρώην ΔΕΛΤΑ) στη MIG του κ. Βγενόπουλου. Ως πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Δασκαλόπουλος είχε αρκετές φορές ασκήσει ενοχλητική κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά τελευταία έχει σιγήσει, ίσως επειδή μετρά τα κέρδη του από τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας…


Σχολιάστε εδώ