Από βδομάδα σε βδομάδα

ΣΦΟΔΡΟ το κύμα ψύχους που επικρατεί. Γενικότερα στη χώρα, αλλά και ειδικότερα στα… μαρμαρένια αλώνια της Κεντροαριστεράς! Η πανηγυρική εκλογή του Αλ. Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού προκάλεσε συνθήκες «ψυχρού πολέμου» στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στις αιχμές που είχαν διατυπωθεί τις προηγούμενες ημέρες από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου σε κρίσιμα ζητήματα δεν μπορεί να λέει ότι είναι Αριστερά. Αυτά προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Χαρ. Τρικούπη, αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κατήγγειλαν ότι με την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΝ στην ουσία ευνοεί την κυβέρνηση και κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα ότι «καβάλησε το καλάμι». Πέρασε έτσι σε δεύτερη μοίρα η κόντρα του τελευταίου με το ΚΚΕ, η γραμματέας του οποίου χαρακτήρισε «παραπλανητική ψευτολύση» την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του Συνασπισμού.

Πλην του Εγκέλαδου, που με τα 6,5 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νοτιοδυτική Ελλάδα, τριγμούς προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος αμφισβήτησε την αντιπολιτευτική πολιτική του Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων οφείλεται στο ότι οι ηγεσίες δεν εμπνέουν τους πολίτες, ενώ διατύπωσε αιχμές κατά της ΓΣΕΕ για τη συνεργασία της με τον εργατολόγο Χρ. Νικολουτσόπουλο.

Ασφυκτικές πιέσεις

ΣΕ κλοιό πιέσεων για το ζήτημα των Σκοπίων βρέθηκε η Ντ. Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ. Τόσο η Κ. Ράις όσο και οι άλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν η Ελλάδα να μην εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, επί της ουσίας δηλαδή να μη θέσει «βέτο» για τα Σκόπια με αφορμή την υπόθεση του ονόματος. Την ίδια στιγμή παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήριζαν «κατ’ ευφημισμόν ζήτημα» το θέμα του ονόματος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι θα βρει λύση στο αδιέξοδο. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη σύνοδος του ΝΑΤΟ, η χώρα μας θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις.

Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Βουλή για το Ασφαλιστικό δεν φώτισε περισσότερο τις προθέσεις της κυβέρνησης. Περιέγραψε σε γενικές γραμμές την προωθούμενη πολιτική: Περιορισμός των ασφαλιστικών φορέων με ενοποίηση Ταμείων, δραστική περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών και καθιέρωση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Χωρίς να διευκρινίσει τις επιμέρους πτυχές των αλλαγών. Κατά τα ειωθότα ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την απόφασή του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος.

Μπερδέματα…

ΣΤΗΝ υπόθεση Ζαχόπουλου οι δικαστικές αρχές προσωποποίησαν τις πρώτες κατηγορίες για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα για τέσσερα προς το παρόν πρόσωπα. Την 35χρονη φίλη του Ζαχόπουλου, τον εργατολόγο και τους δύο εμπλεκόμενους δικηγόρους. Οι κατηγορίες: Απόπειρα εκβίασης, παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, συμμετοχή στην απόπειρα εκβιασμού. Αύριο έχει κληθεί να απολογηθεί η 35χρονη, ενώ πρόβλημα ανέκυψε με την απολογία του εργατολόγου, αφού οι γιατροί του Αιγινήτειου απεφάνθησαν ότι δεν είναι έτοιμος να καταθέσει λόγω των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Ταυτόχρονα παραιτήθηκε ο συνήγορός του Μ. Τζίφρας, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του.

Παράλληλα είχαμε δύο νέα επεισόδια στο σίριαλ με τον Σπ. Κλαδά. Σε εκπομπή του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος δημοσιοποίησε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Κ. Κουκοδήμο, από το περιεχόμενο της οποίας θα μπορούσε να προκύψει το συμπέρασμα ότι ο βουλευτής μεσολάβησε για λογαριασμό του επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ. Ακόμη αποκάλυψε την εμπλοκή του κ. Κλαδά στην τραγική ιστορία ενός παιδιού από τη Μυτιλήνη το οποίο κατέληξε πριν εκταμιευθούν τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για τη νοσηλεία του στο εξωτερικό. Απαντώντας για το δεύτερο ο κ. Κλαδάς μίλησε για προσπάθεια συκοφάντησής του και ότι θα προσφύγει σε όλα τα νόμιμα μέσα.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε την υπόθεση της Ζήμενς είχε την τύχη που αναμενόταν να έχει. Απερρίφθη με ψήφους 151 κατά (ψήφισε ο Κουκοδήμος, απουσίαζε ο Έβερτ) και 145 υπέρ. Στη συζήτηση που προηγήθηκε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν κατηγορίες για προσπάθεια να κουκουλωθεί το θέμα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίων δικαστικών λειτουργών, κάνοντας λόγο για δικαιοσύνη που λειτουργεί ως «πλυντήριο αμαρτιών».

Ωστόσο, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και παρείχε πλήρη κάλυψη στους δικαστές που χειρίζονται υποθέσεις που βρίσκονται στην επικαιρότητα, καλώντας όλους να αφήσουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

ΧΘΕΣ έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών η επίσημη ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, ενώ την Τρίτη είχε δώσει τη νόμιμη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα πρώτα δείγματα του κ. Ιερώνυμου κρίνονται θετικά. Δήλωσε πρώτος μεταξύ ίσων, ότι θα λειτουργήσει συλλογικά, ότι θα εργαστεί για τη βελτίωση των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και γενικά άφησε να εννοηθεί ότι θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους. Πλην όμως θα κριθεί στο μέλλον, αν και είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει την πολυσχιδή δραστηριότητα του προκατόχου του.

ΣΗΜΕΡΑ διεξάγεται στην Κύπρο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και αμφίρροπη και ο τελικός νικητής θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.


Σχολιάστε εδώ