Αποδοκίμασαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ τον Γ. Κασουλίδη

Ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Κασουλίδη φαίνεται ότι τάσσονται δύο μόνο τους έντεκα συνολικά ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τον επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρω-ομάδας κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα, οι οποίοι, άλλωστε, είναι και οι μόνοι που έδωσαν το παρών στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λεμεσού με κύριο ομιλητή τον υποστηριζόμενο από τον ΔΗΣΥ υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Κασουλίδη.

Σημειωτέον ότι στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν 57 ευρωβουλευτές (μεταξύ των οποίων και οι δύο Έλληνες), οι οποίοι συνέπεσε να βρίσκονται για τη διήμερη σύνοδο του πολιτικού γραφείου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – Ευρωπαίων Δημοκρατών. Πρόκειται για το Κέντρο και την Κεντροδεξιά της Ευρωβουλής, με συνολική δύναμη 289 ευρωβουλευτές. Οι υπόλοιποι εννέα ευρωβουλευτές της ΝΔ [Βακάλης, Γκλαβάκης, Δημητρακόπουλος, Μαυρομμάτης, Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, Παπαστάμκος, Μαργαρίτης (πήρε τη θέση Σαμαρά), Αγγελάκας (στη θέση του κ. Χατζηδάκη) και Τρακατέλλη] εμμέσως πλην σαφώς, επικαλούμενος ο καθένας διάφορους λόγους, πραγματικούς ή προσχηματικούς, θέλησαν να αποστασιοποιηθούν και σε κάθε περίπτωση να μην ταυτιστούν με τις θέσεις που εκφράζει η υποψηφιότητα Κασουλίδη. Γεγονός που έρχεται να επιβεβαίωσει πόσο βαθιά διχασμένη είναι η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής αλλά και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως σε κρίσιμες επιλογές όσον αφορά την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, με πρώτο το Κυπριακό.

Είναι, άλλωστε, σαφές ότι το εκκρεμές εξακολουθεί να αιωρείται, αφήνοντας πολλά περιθώρια ερμηνειών μετά τη γνωστή, ευμενή για τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ουδετερότητα του έλληνα πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα του 2004 για το Σχέδιο Ανάν. Επιλογή έμμεσης τελικά στήριξης του σημερινού κύπριου Προέδρου, με την οποία όμως ουδέποτε φαίνεται να συμφώνησαν η νυν ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Βαρβιτσιώτης και πολλοί άλλοι μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν «γαλάζια» στελέχη και υπουργοί που όταν ακούν το όνομα του κ. Παπαδόπουλου κυριολεκτικά «βγάζουν σπυριά»!

Προφανώς, βέβαια, δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία οι εννέα ευρωβουλευτές, οι οποίοι μάλλον διάκεινται ευμενώς στις επιλογές και στη σθεναρή στάση του σημερινού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τον κ. Βαρβιτσιώτη, είναι φανερό ότι οι σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή δεν διανύουν την καλύτερη περίοδό τους. Υπάρχει διάσταση απόψεων σε σειρά θεμάτων και η καταγραφείσα τότε κόντρα με αφορμή το Σχέδιο Ανάν καλά κρατεί.


Σχολιάστε εδώ