Ανακάλυψαν τον Τσίπρα ως τον… σωτήρα!

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ, βλέποντας την πρωτοφανή δυναμική που αναπτύσσει ο ΣΥΝ με τη νέα του ηγεσία, έσπευσαν να
επιτεθούν, σε μια προσπάθεια να περιχαρακώσουν τους χώρους τους, που διεμβολίζονται από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τον διεμβολισμό επιβεβαίωσαν και οι δημοσκοπήσεις και μάλιστα σ’ αυτήν της Public Issue, που παρουσιάστηκε από τον ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στην τρίτη θέση με 11,5% (από 5% που είχε στις εκλογές), προσελκύοντας το 10% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές.

Ακόμα και τα πιο αισιόδοξα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν περίμεναν τέτοια αποδοχή της προεδρίας του Α. Τσίπρα και τον επικοινωνιακό καταιγισμό που ακολούθησε την εκλογή του, μετατρέποντας τις εξελίξεις στον ΣΥΝ σε σημείο αναφοράς στην πολιτική επικαιρότητα, που βέβαια έχει την εξήγησή του. Τα ΜΜΕ, οι γνωστοί μεγαλοεκδότες επιχειρούν μέσω Τσίπρα, με μια υπερπροβολή που δεν έχει προηγούμενο, να στείλουν τους… διαμαρτυρόμενους στον ΣΥΝ, με στόχο να κόψουν την αυτοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Και εδώ παραμονεύει ο κίνδυνος και αυτό τονίζουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΝ: «αυτό που προέχει τώρα είναι να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα και σπαταλήσουμε τη δυναμική που έχουμε» και συνιστούν μετρημένες κινήσεις στον νέο πρόεδρο ώστε να μην «καεί» από την υπερβολική δημοσιότητα που απολαμβάνει.

Τα επόμενα βήματα μετά το συνέδριο θα έχουν να κάνουν -εκτός από την αναγκαία συγκρότηση των οργάνων, που είναι ανανεωμένα κατά 40%- με τη συγκεκριμενοποίηση της περίφημης πλέον εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή θα ρίξει το βάρος του και ο Α. Αλαβάνος, που πρωτοδιατύπωσε την πρόταση, και για τον οποίο στελέχη όλων των τάσεων του κόμματος είχαν μόνο καλά λόγια να πουν παρά την κριτική που του είχαν ασκήσει κάποιοι ότι οργάνωσε τη διαδοχή με τρόπο που θύμιζε παράδοση δακτυλιδιού.

Ο νέος πρόεδρος Α. Τσίπρας με τις απανωτές συνεντεύξεις του ανέλαβε να εξηγήσει στο μέτρο του δυνατού την «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», ξεκαθαρίζοντας ότι με βάση την απόφαση του Συνεδρίου δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας έτσι οριστικό (;) τέλος στα κεντροαριστερά σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων. Μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός κατά του Γ. Παπανδρέου και από το βήμα του συνεδρίου απαγόρευσε ουσιαστικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως αριστερός, ενέργεια που προκάλεσε την ενόχληση μετριοπαθών στελεχών του ΣΥΝ, τα οποία την απέδωσαν στην ευφορία της στιγμής και στην απειρία του νέου προέδρου.

Παράλληλα, άσκησε κριτική και στην ηγεσία του ΚΚΕ, κατηγορώντας την για απομονωτισμό και ανθενωτική τακτική, φροντίζοντας όμως να καλέσει τη βάση του κόμματος σε κοινή δράση μέσα στο κίνημα.

Τα στελέχη του ΣΥΝ, όταν ερωτώνται για την ομιχλώδη ακόμα πρόταση διακυβέρνησης με πυρήνα ένα κόμμα που πριν από λίγους μήνες στις εκλογές πήρε μόλις το 5% των ψήφων, τονίζουν με νόημα ότι «δεν σχεδιάζεις το αύριο με τους συσχετισμούς του σήμερα», υπονοώντας ότι η ραγδαία άνοδος που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις θα καταγραφεί και στις εκλογές και θα αποτελέσει την αρχή δημιουργίας νέων δεδομένων στον ευρύτερο αριστερό χώρο.

Με μια δόση υπερβολής επικαλούνται το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ το 1974, για το οποίο λίγοι περίμεναν ότι θα κατέγραφε τέτοια δυναμική, ώστε μετά από επτά χρόνια (1981) να γίνει πανίσχυρη κυβέρνηση με 46%. «Σιγά μη θεωρήσουμε τον Α. Τσίπρα ως τον νέο Α. Παπανδρέου», απαντούν οι επιφυλακτικοί και συνιστούν μετριοπάθεια, γιατί αλλιώς το κόμμα «θα καβαλήσει το καλάμι» και θα προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα. «Εδώ μόλις πριν από λίγους μήνες ξεφύγαμε από το άγχος του 3% και της εισόδου στη Βουλή και κάποιοι ήδη ονειρεύονται κυβέρνηση», είναι η κριτική που ακούγεται γι’ αυτά τα υπεραισιόδοξα σενάρια.

Οι υποστηρικτές όμως της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσουν ότι η δυναμική που καταγράφει το κόμμα είναι δυνατόν να προκαλέσει κοινωνικές διεργασίες οι οποίες θα ανατρέψουν τους σημερινούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτές οι αλλαγές στους συσχετισμούς, λένε, θα επιφέρουν και αλλαγές στη λογική των υπαρχουσών πολιτικών δυνάμεων, αλλά και συνολικά στο πολιτικό φάσμα.

Ο Α. Τσίπρας σε μια πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι τα πολιτικά πράγματα θα είναι διαφορετικά, εάν υπάρχει μια αριστερά της τάξης του 20%. Έτσι και τώρα εκτιμά ότι οι εξελίξεις τρέχουν και είναι πιθανόν να «δούμε δυνάμεις να απεγκλωβίζονται από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να δούμε και το

ΠΑΣΟΚ να έχει πολύ σημαντικά διλήμματα για το εάν θα συνεχίσει να ακολουθεί τη σημερινή πολιτική γραμμή». Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμα και το ΚΚΕ να επηρεαστεί και «να απαντήσει επί της ουσίας στο ζήτημα της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς, αφού κανείς δεν μπορεί να κλείνεται στη γυάλα του, γιατί τα κόμματα δεν είναι χώροι που δεν επηρεάζονται».

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, αξιοποιώντας το νεαρό της ηλικίας του Α. Τσίπρα και της αποδοχής που έχει σε ικανοποιητική μερίδα της νεολαίας, θα επιχειρήσουν να διευρύνουν την επιρροή του κόμματος στους νέους. Αυτό, λένε, θα το κάνουμε με νέους όρους, αφού ο σημερινός νέος δεν πλησιάζει την Αριστερά, γιατί συμφωνεί με τη στάση που κράτησε το 1968 στην «Άνοιξη της Πράγας» ή τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ το 1989, αλλά την πλησιάζει γιατί βλέπει στην Αριστερά τη δυνατότητα να αγωνιστεί με όραμα τον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Τα αποτελέσματα του συνεδρίου: Σε θρίαμβο για το Αριστερό Ρεύμα -από το οποίο προέρχεται και ο Α. Τσίπρας- και τους συμμάχους του εξελίχθηκαν τα αποτελέσματα για την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, καθώς όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η πρωτοκαθεδρία του, αλλά ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η δύναμή του. Το Ρεύμα και οι σύμμαχοί του πήραν το 62% των ψήφων και εξέλεξαν 76 μέλη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ενώ στο προηγούμενο συνέδριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 59%. Η ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση υπό την επωνυμία «Ανανεωτική Πτέρυγα» πήρε το 30,5% και εξέλεξε 37 μέλη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, σημειώνοντας σοβαρή υποχώρηση από το προηγούμενο συνέδριο, όταν είχε πάρει το 36%. Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι εκτιμήσεις που έλεγαν ότι με τον Α. Τσίπρα και το Αριστερό Ρεύμα πήγαν ακόμα και στελέχη που μέχρι πρότινος συμπορεύονταν με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη εξελέγησαν και μάλιστα στις πρώτες σειρές. Έτσι, από το Ρεύμα στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ν. Χουντής, Π. Λαφαζάνης, Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης, Α. Καριτζής (εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος). Από την «Ανανεωτική Πτέρυγα» στην κορυφή φιγουράρουν οι Μ. Παπαγιαννάκης, Δ. Παπαδημούλης, Ν. Συρμαλένιος, Σ. Λυκούδης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Χατζησωκράτης. Η κυριαρχία του Αριστερού Ρεύματος αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συγκρότησης της Πολιτικής Γραμματείας, του κορυφαίου οργάνου που καθοδηγεί την καθημερινή δράση του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ