XΡΗΜΑτιστήριο

>Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές, εν μέσω καλού κλίματος στις διεθνείς αγορές, προχώρησαν σε τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους και κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.490,67 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,22%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 545,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 296,22 ήταν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Τηλεπικοινωνιών, Ταξιδιών-Αναψυχής και Τροφίμων-Ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν εκείνοι των Προσωπικών-Οικιακών, Τεχνολογίας και Κοινής Ωφέλειας. Την επομένη ακολούθησε μια συνεδρίαση μικρού ενδιαφέροντος και χαμηλών συναλλαγών, καθώς η αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ώθησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 4.389,34 μονάδες, με απώλειες 2,26%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 334 εκατ., από τα οποία τα 39,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους δεικτοβαρείς τίτλους αξιοσημείωτα κέρδη σημείωσαν οι ΟΤΕ και Τιτάνας, θετικό πρόσημο για Αγροτική και Eurobank, ενώ αντίθετα σημαντικές απώλειες για ΔΕΗ, Coca-Cola, Εθνική, και Alpha Bank, όταν όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του 20άρη έκλεισαν με απώλειες. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επαγγελματίες επενδυτές, ανησυχώντας για τα αρνητικά στοιχεία του τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, κυρίως στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.359,43 μονάδες, με απώλειες της τάξεως του 0,68%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 404,69 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 49,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,79%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,52% και ο FTSEASE small 80 έκλεισε με πτώση 0,35%. Την επομένη επικράτησαν ελαφρώς ανοδικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις στους περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει με άνοδο 0,15% στις 4.366,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 302,16 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 22,26 αφορούσαν προσυμφωνημένες, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 84 ενισχύθηκαν, 164 υποχώρησαν και 46 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Θα του άλλαξαν τα φώτα! Αληθεύει ότι ένας εκ των στελεχών της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και μάρτυρας κατηγορίας υπέρ της ATEbank, ο οποίος βοήθησε στη σύνταξη της έκθεσης ελέγχου, βάσει της οποίας παραπέμφθηκαν σε δίκη τα πρώην μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της τράπεζας, είναι κάτοχος πτυχίου ΚΑΤΕΕ με ειδικότητα στην ηλεκτρολογία;

> Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Coca Cola, Μυτιληναίος, ΕΛΤΕΧ από τις ιδιωτικές και ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ από τις ημικρατικές, είναι ορισμένες από τις μετοχές των εταιρειών που «παίζουν» πολύ στις προτιμήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων.

> Πόσοι από τους εγχώριους επιχειρηματίες – παίκτες της χρηματαγοράς, των οποίων τα εταιρικά περιθώρια κέρδους εξαρτώνται άμεσα από την πορεία των τιμών των μετοχών τους, αναμένουν με αγωνία τη γενικότερη τάση των πρώτων υλών λειτουργίας;

> Σε μια έντονα ανοδική συνεδρίαση, ισχυρό ήταν το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς πολλά από τα μέλη του κατέγραψαν σημαντικές απώλειες. Πρώτος και καλύτερος ο Νηρέας, του οποίου η μετοχή υποχώρησε κατά 6,41 %.

> Αποτελεί «εσωτερική» υπόθεση! Τα αλλοδαπά κεφάλαια της Dubai Financial Group συμφώνησαν με τη Marfin Popular Bank να εξαγοράσουν τις 53,5 εκατομμύρια μετοχές της Marfin Investment Group, που κατέχει η, επίσης «ελεγχόμενη» από αυτά τα κεφάλαια, εν λόγω τράπεζα.

> Πολύς λόγος για το τίποτε! Για αγορές ιδίων μετοχών από προέδρους διοικητικών συμβουλίων εισηγμένων εταιρειών διαβάζουμε, μάταια όμως περιμένουμε να δούμε σημαντικές ποσότητες τεμαχίων, καθώς τις περισσότερες φορές «άνθρακες ο θησαυρός».

> Μήπως χρειάζεται επανεξέταση του όλου θέματος; Είναι λογικό ένας μικρός αριθμός μετόχων, που κατέχουν μόλις το 5% των προνομιούχων «χαρτιών» μιας εισηγμένης, να είναι σε θέση να «κρατούν στα χέρια τους» την τύχη της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπολοίπων; Ο λόγος για τη μετάθεση της γενικής συνέλευσης της ΑΝΕΚ, που έχει να κάνει με την έκδοση του ομολογιακού της δανείου. Και κάτι ακόμα, μαθαίνουμε ότι μετά τον κ. Ρέστη αναμένεται η συμμετοχή και άλλων εξίσου σημαντικών επιχειρηματιών του ναυτιλιακού χώρου και όχι μόνο…

> Με δεδομένο ότι ο όγκος του short selling στις αμερικανικές αγορές έχει ενισχυθεί σημαντικά, θα θέλαμε να ξέραμε τους ρυθμούς με τους οποίους τρέχει η εγχώρια διαδικασία πώλησης δανεισμένων μετοχών που αναμένεται να επαναγοραστούν σε χαμηλότερες τιμές.

> Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς από τον έναν διεθνή επενδυτικό οίκο, ουδέτερες έως αρνητικές από τον άλλο, έτσι ώστε να μην ξέρουν οι μικροεπενδυτές τι να πράξουν. Περί Morgan

Stanley και Citibank ο λόγος.

> Άρον άρον άνοιξε το βιβλίο προσφορών, ολοκληρώθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ είναι έτοιμη να ξεκινήσει ακόμα και η διαπραγμάτευση των μετοχών στην νέα Εναλλακτική Αγορά. Περί της Epsilon Net ο λόγος.

> Για την υστεροφημία του και μόνο! Λίγο πριν την οριστική του αποχώρηση, ο εκ των υστέρων προφήτης, επανήλθε, αυξάνοντας τα ανώτατα όρια των διοικητικών κυρώσεων που μπορεί να επιβάλλει η ΤτΕ στις εποπτευόμενες από αυτήν επιχειρήσεις. Περί του κ. Γκαργκάνα ο λόγος.

> Η προσπάθεια εξυγίανσης των ημικρατικών επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που ανήκουν στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, από τα υπέρογκα ελλείμματα και τον υψηλό δανεισμό τους δεν πρέπει να βασίζεται σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσωπικού, αλλά σε τεχνοκρατικές μελέτες που θα βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών, την ανάπτυξη και τις πωλήσεις.

> Η σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας της Millennium Bank συνοδεύτηκε από μεγάλη διεύρυνση της πελατειακής της βάσης, αλλά και εντυπωσιακή αύξηση των δανειακών της υπολοίπων, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει τους υπευθύνους της.

> Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων για πολλούς από τους δεικτοβαρείς τίτλους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει άμεσα, θετικά ή αρνητικά, την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών. H αρχή γίνεται με τη Eurobank, ενώ ακολουθούν Πειραιώς, Coca-Cola, ΕΧΑΕ κ.ά.

> Κάτι πρέπει να γίνει και με το αλλοπρόσαλλο εύρος τιμών απόκτησης αγοράς ιδίων μετοχών, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που μεταξύ ανώτερης και κατώτερης τιμής υφίσταται άνοιγμα 55 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα.

> Μείωση της καθαρής αξίας του ενεργητικού, αρνητικές αποδόσεις εσωτερικής αξίας και διαπραγμάτευση με discount, χαρακτηρίζουν και τις οκτώ εισηγμένες επιχειρήσεις του κλάδου των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

> Κύριε Δούκα, μπορεί οι ξένοι επενδυτές να γνωρίζουν ελάχιστα τον έλληνα εφευρέτη της έννοιας του κύκλου, που χρησιμοποιείται σήμερα στην οικονομία και τα χρηματιστήρια, ξέρουν όμως καλύτερα πώς να αποφεύγουν τις κακοτοπιές τύπου δομημένων ομολόγων, έτσι δεν είναι;

> Είναι θεμιτό μια εισηγμένη εταιρεία δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως η ΕΥΔΑΠ, να μελετά τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των μονάδων βιολογικών καθαρισμών της αποκλειστικά και μόνο στους καταναλωτές;

> Από τη στιγμή που η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και τα σούπερ μάρκετ αποποιούνται τις ευθύνες τους, για την ακρίβεια που μαστίζει την εγχώρια αγορά, μια είναι η λύση: η δημιουργία μιας νέας εξειδικευμένης επιτροπής κατά των μονοπωλίων, στα πλαίσια λειτουργίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

> Σε δουλειά να βρισκόμαστε! Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκε ο πρόεδρος του ΧΑ, κ. Σπύρος Καπράλος, και, αντί να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο επιθετικής εξαγοράς της ΕΧΑΕ, προχώρησε στην κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς για το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνα.

> Για να δούμε αν οι αυξήσεις των μερισματικών αποδόσεων των εισηγμένων εταιρειών που ελέγχει το Δημόσιο θα αποτελέσει τελικά διέξοδο στο αδιέξοδο των κρατικών εσόδων; Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε, ναι ή όχι, να βοηθήσει και την εγχώρια χρηματαγορά;

> Εκεί που δεν τόλμησαν υπουργείο Ανάπτυξης, Τράπεζα Ελλάδος και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έρχεται να βάλει κανόνες η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ειδική διαβούλευση, σε ειδική αίθουσα, με τους ειδικούς των τραπεζών, σχετικά με το ύψος των χρεώσεων που επιβάλλουν στις συναλλαγές μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

> Μία από τα ίδια! Τραπεζικές πρωτιές και αύξηση του συγκεντρωτισμού επικράτησαν και πάλι στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έτσι τον Ιανουάριο στην κορυφή της κατάταξη των ΑΧΕΠΕΥ με βάση τις συναλλαγές βρίσκονταν οι Eurobank Sec, Επενδυτική Τράπεζα και Εθνική -Π&Κ, ενώ οι 10 πρώτες χρηματιστηριακές ήλεγχαν το 87,26%, έναντι 85,19% τον Δεκέμβριο του 2007. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την εγχώρια αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όπου μόλις τέσσερις τραπεζικές ΑΕΔΑΚ χειρίζονται το 82,92% του συνολικού ενεργητικού της.

> Υποψήφιοι «γαμπροί» πάντως υπάρχουν! Για να δούμε αν τα οικονομικά προβλήματα της Societe Generale οδηγήσουν σε πωλήσεις συμμετοχών της, κυρίως θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού, όπως είναι και η Γενική Τράπεζα της Ελλάδος;

> Παρά τη δημόσια πρόταση από την αλλοδαπή εταιρεία, άνοιξε μόλις στο +19%, κλείνοντας τελικά στο περίπου + 14%, με μικρό μάλιστα όγκο συναλλαγών. Περί της Crown Hellas Can ο λόγος.

> Αποτελούν «Μήλον της Έριδος» για πολλούς και διάφορους, φίλους και γνωστούς! Σε πόσους νεοαναπτυσσόμενους δρόμους, «παραμεθόριων» περιοχών της Αττικής, οι συντελεστές δόμησης παρουσιάζουν έντονες διαφοροποιήσεις από το ένα στενό στο άλλο;

> Κάπως αργά δεν θυμήθηκαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε μετόχους και πελάτες; Η αναφορά μας στους διοικούντες τον ΟΛΠ, οι οποίοι για να στραφούν εναντίον των σωματείων των εργαζομένων αναζήτησαν και βρήκαν ισχυρό άλλοθι.

> Αποποιούμενη κάθε ευθύνη, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έριξε το μπαλάκι στους πολιτικούς, δηλώνοντας ότι η νέα προθεσμία ανοίγματος προσφορών, σχετικά με τον διαγωνισμό για την μετατροπή των ζαχαρουργείων σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, ορίζεται η 20ή μέρα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου. Ποια η θέση του στελέχους-στρατηγού της ATEbank στο θέμα;

> Αλήθεια ποιος τους δίνει το δικαίωμα να θεωρούν ότι η εγχώρια αγορά υποτιμά ουσιωδώς το ανεκτέλεστο της Τέρνα Ενεργειακής; Ο λόγος για την UBS, που ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με σύσταση «buy» και τιμή-στόχο τα 12 ευρώ.

> Ελληνικό παράδοξο! Σε μια περίοδο που το κόστος χρήματος έχει ανέβει σημαντικά, οι τιτλοποιήσεις δανείων έχουν παγώσει, τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο κόκκινο, η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών προβληματίζει, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα ανεβάζουν τον πήχη της κερδοφορίας τους στα ύψη, γιατί άραγε;

> Νιώθουμε ξένοι μέσα στη χώρα μας! Την ίδια στιγμή που τον Ιανουάριο οι εισροές αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων ανήλθαν σε 9,7 εκατ. ευρώ, οι εκροές των ελλήνων επενδυτών άγγιξαν τα 118 εκατ. ευρώ.

> Τσακ μπαμ η προθεσμία υποβολής των προσφορών! Σε χρόνο ρεκόρ η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού που είχε να κάνει με την εκμίσθωση ή ανάθεση διαχείρισης των χώρων εστίασης της πλαζ του Αστέρα.

> Ο νοών νοείτω! Από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει να κάνει με την «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς», επισημαίνουμε την ευθύνη των νομικών προσώπων, ακόμα και για αδικήματα διαφθοράς που τελέσθηκαν προς όφελός τους.

> Αν μπορούσε ας έκανε και αλλιώς! Η αναφορά μας στην αναγκαστική αποστολή εξωδίκου από τον ΟΤΕ προς τον «βασικό» του προμηθευτή Siemens, ζητώντας να ενημερωθεί σχετικά με όλες τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος στελεχών του.

> Χαιρετίζουμε την επανεκλογή του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη και ρωτάμε αν κάποιο από τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΜΕΧΑ έχει ανοικτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, καθώς φέρεται να εμπλέκεται, ως μέλος συμβούλιου κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας, σε υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης επιχειρηματία.

> Τι σας λέγαμε; Άλλη μια αποκρατικοποίηση κατ’ αυτούς, ξεπούλημα κατ’ εμάς, που «πάει πίσω»! Με άλλοθι το κακό κλίμα των διεθνών αγορών, το υπουργείο Οικονομίας αναβάλλει μέχρι νεωτέρας και την πώληση της Τράπεζας Αττικής.

> Τα οικονομικά προβλήματα της πάλαι ποτέ κραταιάς κατασκευαστικής εταιρείας Προοδευτικής συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ σανίδα σωτηρίας αναμένεται να αποτελέσουν οι προσπάθειες τόσο για την έκδοση ομολογιακού δανείου όσο και για την πώληση ακινήτων της.

> Από το κέντρο στην περιφέρεια και πάλι από την αρχή, με στόχο τον καλλωπισμό της κυβερνητικής εικόνας και την προσέλκυση νέας κομματικής πελατείας. Η αναφορά μας τόσο στη μοιρασιά της πίτας του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς όσο και στην ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του νέου προγράμματος του

ΟΑΕΔ.

> Μπορεί να ενέκρινε αρκετά, η έλλειψη όμως της απαιτούμενης απαρτίας άφησε εκτός κάποια από τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης! Η αναφορά μας στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alapis, που δεν κατάφερε να αποφασίσει την τροποποίηση του καταστατικού της.

> Αυτοί θα χάσουν! Για να δούμε αν η δημιουργία των δύο αντίπαλων ναυτικών ομίλων λειτουργήσει προς όφελος του ανταγωνισμού, καθώς οι πρόσφατες ανατιμήσεις των εισιτηρίων μείωσαν την κίνηση τόσο των επιβατών όσο και των οχημάτων.

> Άλλη μια αποχώρηση εισηγμένης εταιρείας από το ταμπλό της Σοφοκλέους βρίσκεται σε εξέλιξη! Ο λόγος για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς την Ιονική Ξενοδοχειακή, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η Alpha Bank.

> Πόσα, και κυρίως ποια, από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον άμεσα εξαρτημένα από τη συνήθη πρακτική των τιτλοποιήσεων, έχοντας προεξοφλήσει σημαντικό μέρος από το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο μέσω της έκδοσης ομολόγων;

> Η αιμορραγία στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο! Πτώση των ενεργητικών και συνολικές εκροές 958 εκατ. ευρώ τα κύρια χαρακτηριστικά της, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν τα Ομολογιακά Εξωτερικού.

> Αφού έλυσαν όλα τα προβλήματα της «μαρίδας», είπαν να ασχοληθούν και με τους «καραβοκύρηδες»! Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτηκαν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, προχωρώντας σε συνεργασία με την Πειραιώς στη χρηματοδότηση σκαφών αναψυχής.

> Από τη στιγμή που ο μισθός είναι παχυλός και η αποζημίωση υπέρογκη, δεν υφίσταται λόγος παραίτησης! Η αναφορά μας στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος, παρά την τρίτη κατά σειρά αναβολή της συζήτησης των μνημονίων συνεργασίας με τους αλλοδαπούς ιδιώτες και την οριστική αλλαγή στάσης στο θέμα του στρατηγικού επενδυτή, δεν λέει να αφήσει την καρέκλα του. Ερώτηση σχετικά με το θέμα κατέθεσε και ο κ. Παπανδρέου, ζητώντας να μάθει αν για την εύρεση εταίρων προκηρύσσεται διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός ή επιλέγεται ο ύποπτος και αδιαφανής δρόμος της απευθείας επιλογής.

> Αν δεν στηρίξουν το σπίτι τους! Τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου των ελληνικών τραπεζών επεσήμανε με πρόσφατη έκθεσή της η θυγατρική της Εθνικής, χρηματιστηριακή εταιρεία Π&Κ, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση αποκλειστικά και μόνο κατά της ATEbank, γιατί;

> Ο πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απόφασης να διατηρήσει τα επιτόκια στο 4% σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού παραμένει η βασικότερη προτεραιότητά του.

– Νομικό Συμβούλιο του κράτους ή νομική υπηρεσία των ενδιαφερομένων; Ποίων τις γνωμοδοτήσεις αναμένεται να αποδεχθεί το υπουργείο Οικονομίας στο μέγα θέμα των αδειών των καζίνων, έτσι ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο χρόνο και χρήμα;


Σχολιάστε εδώ