500.000 υποαπασχολούμενοι δεν θα έχουν περίθαλψη από το 2009!

Καταργείται η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης από τα Ταμεία και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους έχουν λιγότερα από 100 (αντί των 50 που ίσχυαν έως τώρα) ένσημα τον χρόνο. Ο αριθμός των απαιτουμένων ενσήμων δεν αποκλείεται να φτάσει τα 120 ένσημα.

Πρόκειται για εποχικά εργαζόμενους και εργαζόμενους με τρίμηνα και τετράμηνα σε περιοχές τουριστικές, καθώς και εργαζόμενους στην οικοδομή. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΚΑ, στην κατηγορία αυτή των εργαζομένων ανήκουν πάνω από 400.000 πολίτες. Από το ΙΚΑ εκφράζεται έντονος προβληματισμός, όμως, όπως είναι γνωστό, το κράτος οφείλει στον Κλάδο Υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας εμπόδια στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων ασφαλισμένων του ιδρύματος.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

• Στο στόχαστρο θα βρεθούν οι γυναίκες, το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα αυξηθούν για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων. Ενώ

• οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα γίνονται με βάση τις πιο αυστηρές προδιαγραφές που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται πως η αναμόρφωση της λίστας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) προγραμματίζεται να προωθηθεί στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου με υιοθέτηση της πρότασης του κ. Π. Μπεχράκη για καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών επαγγελμάτων στο νέο καθεστώς. Οι όποιες ρυθμίσεις αφορούν στον δημόσιο τομέα αναμένεται να εφαρμοστούν είτε με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων είτε με νέο νόμο – και πάντως μετά την όποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση ανδρών και γυναικών σε σχέση με τα όρια συνταξιοδότησης.

Από τις ρυθμίσεις που αφορούν στις εργαζόμενες γυναίκες υπολογίζεται ότι:

• Τουλάχιστον το 80% των εργαζόμενων μητέρων πλήττονται από την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει τώρα, καθώς προβλέπεται η μετάθεση της δυνατότητας συνταξιοδότησης από τα 50 χρόνια στα 55, όταν έχουν ανήλικο παιδί. Και παράλληλα:

• Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η σχετική διάταξη θα τεθεί σε ισχύ από το 2010, χωρίς να αποκλείεται και από το 2013, αν η κυβέρνηση θελήσει να επιδείξει ηπιότητα και διαλλακτικότητα.

Για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (65 για τους άνδρες, 60 για τις γυναίκες) η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει ποινές. Και συγκεκριμένα:

• Η σύνταξη θα μειώνεται κατά 8% (συζητείται όμως και το ποσοστό του 6%) για κάθε χρόνο που θα υπολείπεται από το γενικό όριο συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται να εφαρμοστεί άμεσα από την ισχύ του νόμου.

Ακόμη:

• Καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στα ειδικά και «ευγενή» ταμεία (ΔΕΗ – ΟΤΕ – τραπεζών) και οι ασφαλισμένοι σε αυτά εναρμονίζονται με τα όρια ηλικίας που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

• Η 35ετία θα ισχύει στα 60 χρόνια αντί των 58 που εφαρμόζεται τώρα. Και αυτή η διάταξη θα έχει άμεση εφαρμογή.

• Καμία επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνά το 20% (σε ΔΕΚΟ και τράπεζες φτάνει το 25% ή και το 35%).

• Μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται για τους αγρότες (καθορίζεται στα 62 χρόνια, από τα 65 χρόνια που ισχύουν σήμερα).

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται σαρωτική, καθώς τα 150 επικουρικά ταμεία περιορίζονται σε 10 και τα ταμεία κύριας σύνταξης συζητείται να γίνουν 6 έως 8 και τα ταμεία υγείας θα περιοριστούν σε 2.

Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη δημιουργία Ταμείου Επιστημόνων (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και φαρμακοποιοί) με παρακράτηση του 10% του κοινωνικού τους πόρου.

Ειδικό ταμείο προβλέπεται για τους εργαζόμενους στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εργαζόμενες μητέρες για τις οποίες τίθεται φραγμός, ώστε να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν προώρως, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα παρέχει μέσω της νομοθετικής παρέμβασής της «αντισταθμιστικά οφέλη», όπως είναι:

• Η αύξηση του πλασματικού χρόνου (έως και 6 χρόνια για 3 παιδιά), καθώς και η χορήγηση οικονομικού βοηθήματος για περίπου 12 μήνες μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και εφόσον επιλέξουν να μην επιστρέψουν στην εργασία τους και να ασχοληθούν με την ανατροφή του παιδιού τους.

Το κόστος της ρύθμισης αυτής υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και προτείνεται να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, το οποίο θα αναλάβει και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.


Σχολιάστε εδώ