Τελευταία ευκαιρία το 2008 για την κυβέρνηση
Η ανασύνταξη θα πραγματοποιηθεί μέσω του «ανοίγματος» του παιγνιδιού.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα δώσει ευκαιρία και σε άλλα στελέχη να βγουν μπροστά και να στηρίξουν την παραγωγή πολιτικής…
Στην ουσία πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία» της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζεται από αξιόπιστη πηγή: «Θα βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο αφού, εάν δεν υλοποιήσουμε μέσα στον χρόνο αυτά που έχουμε υποσχεθεί, είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε τις προσεχείς εκλογές όποτε κι αν γίνουν». Η υπόθεση Μαγγίνα και κυρίως η υπόθεση Ζαχόπουλου δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα και αποσταθεροποίησαν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για την προώθηση βασικών μειζόνων θεμάτων μέσα στους τελευταίους μήνες του 2007. Ο σχετικός προγραμματισμός έφθασε τους δώδεκα μήνες, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, για να προχωρήσουν βασικά ζητήματα πολιτικής:
– To Ασφαλιστικό: Μπορεί διάφορες κινήσεις, όπως η συζήτηση στη Βουλή, η επανάληψη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, να είναι ένα… αποπροσανατολιστικό ατού, για να ξεφύγουμε από την υπόθεση Ζαχόπουλου, ουσιαστικά πάντως επαναφέρει το μείζον αυτό πολιτικό ζήτημα, την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στο τραπέζι της καθημερινότητας, αλλά και της ατζέντας. Μέσα στο 2008 θα πρέπει απαραιτήτως να προχωρήσει το Ασφαλιστικό. Το μόνον που αλλάζει είναι η… ηπιότητα και ο έξυπνος τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα η υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η ενοποίηση των Ταμείων θεωρείται η πρώτη φάση του σχετικού σχεδιασμού και πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των πέντε πρώτων μηνών του έτους. Στους σχεδιασμούς αυτούς θα επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, χωρίς φυσικά να υπάρχουν και πολλά περιθώρια υποχωρήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης ή από τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που τις εκπροσωπούν. Θα υπάρξει βέβαια μια σχετική υποχώρηση με τη δημιουργία περισσότερων «μικρών» Ταμείων.
– H εξυγίανση του δημόσιου τομέα θα επιτευχθεί με τη δραστική μείωση των ελλειμμάτων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Είναι σίγουρο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σπατάλης, που ήδη όμως κτυπήθηκε με την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών που διαχειρίζονταν εκτός προϋπολογισμού οι υπουργοί εντός των κωδικών των εξόδων του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα θα προχωρήσει η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, με κύριο στόχο τη μείωση των εξόδων, ειδικά στα νοσοκομεία, τα οποία θα αναγκασθούν στο τέλος να συντάξουν προϋπολογισμούς.
– Το μεγάλο πρόβλημα όμως που καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση και ο μεγάλος εφιάλτης της έχει σχέση με την ακρίβεια, που οφείλεται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου και την αύξηση του πληθωρισμού.
Σε δυο κυβερνητικές συσκέψεις όπου εξετάσθηκαν οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός έδωσε αυστηρές εντολές να ελεγχθεί αυστηρότατα η αγορά και να παταχθεί η κερδοσκοπία.
Μπορεί πράγματι η ελληνική αγορά να έχει αναπτυξιακά αποθέματα, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, ωστόσο τα αποθέματα αυτά υπάρχουν γιατί απλούστατα, όπως πολύ σωστά παρατήρησαν οικονομικοί παράγοντες, δεν… υφίσταται ουσιαστική ανάπτυξη, άρα υπάρχουν και τα σχετικά… περιθώρια… αποθεμάτων. Τα πρώτα προϊόντα που εκτοξεύθηκαν μαζί με το πετρέλαιο ήταν τα δημητριακά και το γάλα, ενώ και τα είδη ένδυσης και υπόδησης έχουν ξεκινήσει τον… ανήφορο.
Πώς μπορεί όμως η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;
• Με προγραμματισμό και συνεχή πίεση του Μαξίμου προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των υπεσχημένων. Στην ουσία o ίδιος ο πρωθυπουργός συντονίζει τόσο το Ασφαλιστικό όσο και το μείζον θέμα της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ.
• Επικοινωνιακά πάντως η κυβέρνηση θα παίξει και το χαρτί της… έμμεσης καταγγελίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσον αφορά την υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ήδη επισημαίνει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο αν δεν υπάρξει κοινωνική υπευθυνότητα στη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμφωνηθούν αυξήσεις που ξεπερνούν τα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας.
H κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει επικίνδυνα, όσον αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ βελτίωσης του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων και πληθωριστικών τάσεων.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η κυβέρνηση καλείται να συγκρουσθεί και με τους ίδιους τους συνδικαλιστές της, καθώς οι τελευταίοι σαφώς θα αντιδράσουν στη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
– Στο πλαίσιο πάντως του ανταγωνισμού της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει μέσα στους πρώτους μήνες του έτους και σε αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα. Σχεδιασμοί που σίγουρα θα επιφέρουν νέες συγκρούσεις μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα νιώσουν για άλλη μια φορά να θίγονται τα κεκτημένα τους ή όσα υποστηρίζουν ότι είναι κεκτημένα, και κυβέρνησης, που επιχειρεί να αλλάξει τα όσα ισχύουν στις κρατικές ζημιογόνες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα πιεστικό, ανενεργό, όπως το χαρακτηρίζουν οικονομικοί κύκλοι, πολιτικό περιβάλλον. Ουδείς στο Δημόσιο εργάζεται, τα υπουργεία και οι οργανισμοί έχουν περιπέσει στη δίνη των αποκαλύψεων σκανδάλων και καταγγελιών, η Ζαχοπουλειάδα σε συνδυασμό με το σκάνδαλο της Ζήμενς μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τελικά αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορέσει ο Καραμανλής να κινήσει την κρατική μηχανή που έχει αρχίσει και σκουριάζει.